Από τη φύση στο πιάτο

Η στήλη Από τη φύση στο πιάτο έχει σαν σκοπό, να δείξει τη διαδικασία που ακολουθείται ώστε να φθάσει η τροφή μας από την θέση που έχει στη φύση, στο πιάτο μας. Ο λόγος ύπαρξης της στήλης αυτής είναι η μελέτη, η έρευνα και τελικά η διάσωση της κουλτούρας της μεσογειακής διατροφής της χώρας μας. Αναπόσπαστο μέρος της, αδιαμφισβήτητα είναι η παραγωγή ή περισυλλογή της κάθε τροφής από τη γη ή τη θάλασσα. Είθιστε να εστιάζουμε στο κομμάτι της προετοιμασίας και του μαγειρέματος. Ωστόσο και η διαδικασία της παραγωγής ή της περισυλλογής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού της διατροφής το οποίο είναι παραπάνω από απαραίτητο να γνωρίζουμε αλλά και να επιδιώκουμε να βιώνουμε ως διαδικασία, αφού αποτελεί τη γέφυρα που μας συνδέει με τις ρίζες της ύπαρξή μας, την ίδια τη μητέρα φύση. Όσο πιο στενή είναι η σχέση μας με τη φύση τόσο πιο ισορροπημένοι άνθρωποι μπορούμε να είμαστε σε όλα τα επίπεδα.

Η τροφή δεν είναι μόνο ένα μέσον τροφοδοσίας ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι ο λόγος για τον οποίο καθημερινά οι άνθρωποι πάσχιζαν να οργάνωνουν τη ζωή τους, ώστε να μπορούν να εξασφαλίζουν το καθημερινό τους φαγητό. Οι πολιτισμοί και αργότερα οι κοινωνίες, διαμορφώθηκαν αρχή γενομένης της παραγωγής και της περισυλλογής της τροφής. Οι άνθρωποι σχημάτισαν τις πρώτες μικρές ομάδες, για να μπορούν να κυνηγούν με επιτυχία και αργότερα για να καλλιεργούν και να συλλέγουν τη συγκομιδή τους από τη γη. Μετά από κάθε επιτυχημένο κυνήγι, ή περισυλλογή καλλιεργειών ακολουθούσε γλέντι και φαγοπότι για να γιορτάσουν την επιτυχία να εξασφαλίσουν την τροφή. Μια ολόκληρη αποστολή το «κυνήγι» της τροφής. Μια ολόκληρη αποστολή κάθε ένα από τα άρθρα της στήλης αυτής, αφού στόχος είναι να σας πείσουμε να σηκωθείτε από το καναπέ, να πάρετε τους φίλους σας και να έρθετε πιο κοντά στη φύση, πιο κοντά στον εαυτό σας.

Από την Βίκυ Αναγνωστοπούλου.