Κέικ φράουλα με κρέμα τυριού

Materials

Για το κέικ:

  • 5 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 σταγόνες λεμονιού
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 βανιλέτες ή 1 κ.σ. υγρή βανίλια
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 5 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 30 γρ. σπορέλαιο καλής ποιότητας
  • 150 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 βανιλέτες ή 1 κ.σ. υγρή βανίλια
  • 150 γρ. πουρέ φράουλας*
  • 3 κ.σ. χειροποίητο σιρόπι φράουλας
  • 3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

 

   *Για τον πουρέ φράουλας:

  •    300 γρ. φρέσκιες φράουλες

 

Για την επικάλυψη:

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 400 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. χειροποίητο σιρόπι φράουλας
  • 2 κ.σ. υγρή βανίλια
  • 3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

 

Για το γαρνίρισμα:

  • Μαρμελάδα φράουλα
  • Φρέσκες φράουλες και σιρόπι φράουλας για γαρνίρισμα
Execution of the recipe

Για τον πουρέ φράουλας:

Αλέθουμε στο μπλέντερ τις καθαρισμένες και πλυμένες φράουλες μέχρι να πολτοποιηθούν τελείως. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τις φράουλες και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αφού τελειώσουμε, μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μπολ μέχρι να κρυώσει τελείως.

 

Για το κέικ:

Στον μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος και στον κάδο ρίχνουμε τα ασπράδια με τις σταγόνες λεμονιού. Ξεκινάμε το χτύπημα σε μέτρια ένταση και περιμένουμε για 5 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Χωρίς να σταματάμε το χτύπημα ρίχνουμε την ζάχαρη με τις βανιλέτες και συνεχίζουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία γυαλιστερή και σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο, το σπορέλαιο, το γάλα, τον κρύο πουρέ φράουλας, το σιρόπι φράουλας και το χρώμα ζαχαροπλαστικής ανακατεύοντάς τα με ένα σύρμα. Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο υγρό μείγμα με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Στην μαρέγκα προσθέτουμε σιγά σιγά το προηγούμενο μείγμα και με μία μαρίζ ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Παίρνουμε δύο στρόγγυλα ταψάκια μιας χρήσης 20 εκ., τα βουτυρώνουμε και τα αλευρώνουμε. Μοιράζουμε ισόποσα το μείγμα του κέικ στις φόρμες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 30 λεπτά περίπου. Όταν ψηθούν, αφαιρούμε τα ταψάκια από τον φούρνο περιμένοντας 5 λεπτά να σταθούν και μετά τα τοποθετούμε σε μία σχάρα να κρυώσουν τελείως.

 

Για την επικάλυψη:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά. Τοποθετούμε το εξάρτημα του φτερού και χτυπάμε σε μέτρια ένταση το μείγμα μας μέχρι να πάρουμε μία σταθερή κρέμα (περίπου 5 λεπτά). Τοποθετούμε την κρέμα μας για 30 λεπτά στο ψυγείο και μετά την χρησιμοποιούμε.

 

Συναρμολόγηση:

Παίρνουμε ένα δίσκο και τοποθετούμε το πρώτο κέικ. Το αλείφουμε με μαρμελάδα φράουλα και από πάνω ρίχνουμε λίγη από την κρέμα τυριού. Καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ και πιέζουμε ελαφρά. Απλώνουμε σε ολόκληρη την επιφάνεια του κέικ την κρέμα τυριού κρατώντας λίγη κρέμα για τη διακόσμηση μεταφέροντάς την σε ένα κορνέ. Στρώνουμε με μία σπάτουλα την κρέμα και ξεκινάμε την διακόσμηση. Κάνουμε ροζέτες στη βάση του κέικ, ρίχνουμε κυκλικά του κέικ σιρόπι φράουλας και γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες. Διατηρούμε στο ψυγείο.

 

Συμβουλή:

Αν θέλουμε πιο έντονο το άρωμα της φράουλας στο κέικ μπορούμε να ζεστάνουμε το γάλα και εκεί να ρίξουμε ένα φακελάκι ζελέ με γεύση φράουλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και μετά το προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Ask us for more details...