Το χαρούπι του παρελθόντος στο σήμερα

Το χαρούπι του παρελθόντος στο σήμερα

Το πάλαι ποτέ ξεχασμένο σε όλους μας χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο, είναι ο καρπός της χαρουπιάς, ενός αειθαλούς δέντρου που ευδοκιμεί κυρίως στις χώρες της Μεσόγειου αλλά συναντάται και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Συρίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου όπου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς. Το χαρουπάλευρο είναι το αλεύρι του χαρουπιού αφού πρώτα ψηθεί, αποξηραθεί και μετατραπεί σε σκόνη. Έχει γλυκιά, πλούσια γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές που ζητούν κακάο ή ζάχαρη.  Ο συγκεκριμένος καρπός μεγάλωσε γενιές και γενιές σε όλους τους αιώνες, από την αρχαία Ελλάδα έως την Συρία και από την αρχαία Αίγυπτο έως την εποχή του Χριστού. Ξέρετε για ποιο λόγο όμως είναι τόσο διαδεδομένο; Είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα είναι πολύ εύκολη η παραγωγή του! Σήμερα παραμένει ένας ξεχασμένος καρπός,  αν παρατηρήσει κανείς πως στη χώρα μας δεν καλλιεργείται μαζικά παρά μόνο σε μικρές μονάδες. Αυτό συνέβη γιατί εδραιώθηκε η πεποίθηση πως πρόκειται για τροφή ζώων ή αποτελεί η έσχατη λύση τροφής σε περίοδο πείνας και στέρησης όπως συνέβη στο παρελθόν.

Παράγωγα του χαρουπιού είναι: το χαρουπάλευρο, το χαρουπόμελο, ακατέργαστη σκόνη χαρουπιού και απευθύνεται σε όσους προτιμούν τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και σιρόπι χαρουπιού φάρμακο για το βήχα και τον πονόλαιμο

Τι προσφέρει στην υγεία μας;

Είναι ίσως από τα λίγα ιδανικά «τρόφιμα επιβίωσης», καθώς διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες αποθήκευσης και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς πολύ προετοιμασία.

Είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Αν και είναι αρκετά γλυκό περιέχει  60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα. Περιέχει σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, και άφθονο κάλιο. Είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα ινών, Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαρκινική δράση. Συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος και απαλύνει το βήχα. Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη και τέλος αυξάνει τη λίμπιντο. Χρειάζεστε και άλλα πειστήρια για τη θαυματουργική του χρήση;

Τρόποι κατανάλωσης

–  Το χαρούπι καταναλώνεται πολύ ευχάριστα ωμό, επειδή είναι γλυκό, αρωματικό και τραγανό.

–  Συνήθως χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της σοκολάτας, έχοντας πάντα τη δική του μοναδική, ιδιαίτερη γεύση και είναι  πολύ  ωραίο  για ροφήματα, μπάρες με ξηρούς καρπούς, προϊόντα άρτου, ακόμη και ανακατεμένο με μαγειρεμένα φασόλια και σάλτσες μπάρμπεκιου.

–  Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σιρόπια που περιέχουν χαρουπάλευρο αντί για σοκολάτα και συνδυάζονται με μπανάνα ή ψητά φρούτα κατά προτίμηση μήλα ή αχλάδια. Αυτά τα σιρόπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης ως επικαλύψεις σε παγωτά, γλυκές πίτες ή άλλα γλυκά με βάση το παντεσπάνι.  Στις διάφορες συνταγές μπορεί κανείς να βρει το συνδυασμό τους με ταχίνι, μέλι ή/και σοκολάτα.

–  Σάλτσες που περιέχουν χαρουπάλευρο μπορούν να συνδυαστούν και με αλμυρές γεύσεις όπως με το κρέας.

–  Δημοφιλή είναι ακόμα τα τραγανά chips που περιέχουν χαρουπάλευρο ή τα διάφορα smoothies με φρούτα όπως μπανάνα, μήλο και ξηρούς καρπούς και τα διάφορα ζεστά ροφήματα με βάση το χαρουπάλευρο.

Το χαρουπάλευρο δεν φουσκώνει από μόνο του οπότε συνήθως ανακατεύεται με όλα τα υπόλοιπα  άλευρα και φτιάχνουμε κέικ, μπισκότα, κουλούρια, μπάρες δημητριακών, ροφήματα, ψωμιά, κριτσίνια, παξιμάδια και άλλα αρτοπαρασκευάσματα. Το αναμειγνύουμε με το μέλι και στη στιγμή έχουμε φτιάξει το θρεπτικό άλειμμα για το ψωμί. Έχομε πάντα στο μυαλό μας πως έχει σκούρο καφέ χρώμα με έντονα γλυκιά γεύση οπότε είναι καλό να υπολογίζουμε την δοσολογία των υπόλοιπων γλυκαντικών ουσιών που θα προσθέσουμε στη συνταγή μας.

Οι επιλογές είναι πάρα πολλές ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες και τους πειραματισμούς που επιθυμούμε στην κουζίνα μας!