No products in the cart.
Η μάστιγα του «wasting food», σπατάλη φαγητού, και πώς την αντιμετωπίζουμε
Πόσες φορές μας έχει τύχει να κιτρινίσουν τα μυρωδικά μας προτού προλάβουμε να τα χρησιμοποιήσουμε; Φυσικά το ίδιο συνέβη και με τα ζαρζαβατικά! Όλα τα τρόφιμα που καταλήγουν; Στον ίδιο παρονομαστή: κάδο απορριμμάτων! Άρα, κάτι δε γίνεται σωστά. Πως θα λύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα ώστε να διαχειριζόμαστε με σύνεση τα υλικά του ψυγείου με αποτέλεσμα να μειώσουμε την σπατάλη; Ένα πρόβλημα που αποτελεί μάστιγα στη σύγχρονη εποχή και πολλοί αναζητούν την λύση του. Αν δούμε καθαρά πρακτικά τα πάντα, τότε σιγά σιγά θα παρατηρήσουμε την διόρθωσή του κάνοντας μερικές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες. Οι παρακάτω συμβουλές αποτελούν σωστή βάση.
Τοποθετούμε τα ευαίσθητα τρόφιμα σε ορατά σημεία
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τα μαλακά φρούτα είναι καλύτερο να τα βάζουμε σε ορατή θέση μέσα στο ψυγείο ώστε να μη ξεχαστούν και φυσικά να χρησιμοποιηθούν άμεσα.
Χρησιμοποιούμε τα ήδη υπάρχοντα υλικά
Μπορούμε χωρίς φόβο να χρησιμοποιήσουμε και άλλα υλικά σε συνταγές που ταιριάζουν. Δε διστάζουμε για παράδειγμα αν φτιάχνουμε μία πίτα που περιέχει αχλάδια να τα αναπληρώσουμε με μήλα, επίσης με το περίσσιο ψάρι δημιουργούμε κροκέτες, με το κρέας φτιάχνουμε σαλάτα ή μια ομελέτα ή ένα αλμυρό κέικ. Συμπέρασμα; Η κουζίνα είναι το εργαστήριο δημιουργίας οπότε αφηνόμαστε!
Φυλάσσουμε τους ζωμούς
Πώς; Με τον πιο απλό τρόπο! Παγώνουμε οποιοδήποτε ζωμό από κρέας, κοτόπουλο, λαχανικών, ψαριών, μέσα σε παγοκύστες! Είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε το φαγητό μας πολύ νόστιμο χωρίς να έχουμε πρόσθετα ή συντηρητικά. Για παράδειγμα, όταν φτιάχνουμε μια σάλτσα ή ρύζι, πλιγούρι, κους κους, μανέστρα λιώνουμε λίγα παγάκια ζωμού σε μία κατσαρόλα και αντικαθιστούμε το νερό.
Προμηθευόμαστε πιο συχνά τα φρέσκα υλικά
Όταν πηγαίνουμε στο μανάβικο ή στο supermarket πιο συχνά και ταυτόχρονα ψωνίζουμε τα λίγα που χρειαζόμαστε άμεσα να καταναλώσουμε τότε πετυχαίνουμε δύο πράγματα: εξοικονομούμε χρήματα και μειώνουμε αμέσως την σπατάλη φαγητού! Με αυτόν τον τρόπο δεν πετάμε τίποτα!
Σερβίρουμε κανονικές μερίδες
Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Τοποθετούμε στο πιάτο μας όσο φαγητό μας χρειάζεται και όσο σκοπεύουμε να φάμε. Δεν τον γεμίζουμε με τεράστια ποσότητα! Αν σερβίρουμε σωστά τις μερίδες, τότε θα δούμε μεγάλη διαφορά στα χρήματα, στη σπατάλη φαγητού αλλά και στο σώμα μας! Με ένα σμπάρο 3 τρυγόνια!!!