Η θρεπτική αξία της σούπας

Η θρεπτική αξία της σούπας

Σούπες… μου’ πες! Η λέξη σούπα προέρχεται το λατινικό suppa, που σημαίνει ψωμί βουτηγμένο σε ζουμί. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι εμφανίστηκαν το 6000 π.Χ. Το 1772 στο πρώτο εγχειρίδιο μαγειρικής που δημοσιεύθηκε στην Αμερική είχε τη συνταγή της πατατόσουπας, που για πρώτη φορά παρασκευάστηκε στη Γερμανία, ενώ το πρώτο βιβλίο με συνταγές σούπας εκδόθηκε το 1882. 

Οι σούπες είναι υπέρθρεπτικές και πολύ γευστικές. Το μυαλό μας όμως όταν ακούμε το συγκεκριμένο φαγητό πηγαίνει αμέσως στην «νοσοκομειακή» σούπα. Είναι αλήθεια πως πάντα αποτελούσαν και ακόμα αποτελούν το κατεξοχήν φαγητό των αρρώστων. Σκεφτείτε πως έχοντας ένα κρυολόγημα καταφεύγουμε άμεσα στην κατανάλωσή της προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα. Βέβαια έχουμε πολλές επιλογές αφού μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτές κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά ή μόνο λαχανικά.

Μια σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, υψηλής διατροφικής αξίας, για τις κρύες φθινοπωρινές και χειμερινές μέρες. Καταναλώνονται καυτές με άμεσο σκοπό να μας θερμάνουν και να μας «οπλίσουν» με ενέργεια για τη διάρκεια μίας κουραστικής ημέρας. Ταυτόχρονα αποτελεί την καλύτερη συνταγή για απώλεια βάρους χωρίς επιβάρυνση για τον οργανισμό μας. Όλα τα θρεπτικά, πλούσια συστατικά που υπάρχουν σε ένα πιάτο σούπας είναι εκείνα ακριβώς που χρειαζόμαστε για υγεία και ομορφιά. Είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά γι’ αυτό αποτελεί την ιδανική επιλογή για δίαιτα. Βοηθάει πάρα πολύ τον οργανισμό να χάσει τα περιττά κιλά σταδιακά χωρίς να υπάρχουν διαταραχές στις λειτουργίες του οργανισμού από την απότομη έλλειψη των θρεπτικών συστατικών.

Από το πιάτο του αρρώστου μέχρι το πιάτο της δίαιτας, οι σούπες στην σημερινή μας εποχή έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς αφού τις συναντάμε από το καθημερινό τραπέζι μιας οικογένειας ως τα πιο γκουρμέ εστιατόρια! Η χρήση των υλικών και ο τρόπος μαγειρέματός τους μας καθορίζουν τη θερμιδική αλλά και την γενικότερη θρεπτική αξία της σούπας. Όταν για παράδειγμα, διαλέγουμε μια πηγή πρωτεΐνης που είναι χαμηλή σε λιπαρά, όπως ψάρι, κοτόπουλο ή όσπρια, προσθέτοντας πολλών ειδών λαχανικών κι ένα αμυλούχο ως συστατικό της σούπας (ρύζι, ζυμαρικά, τραχανά κλπ.) ή σαν συνοδευτικό (ψωμί, παξιμάδια, κριτσίνια κλπ.), δημιουργούμε ένα άρτιο γεύμα που προσφέρει πάρα πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που μπορεί να αποτελεί μέχρι και το 60% της σούπας. Για τον λόγο αυτόν προκαλούν εύκολο κορεσμό.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας σούπας λαχανικών ως πρώτο πιάτο αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μας κάνει να τρώμε κατά 20% λιγότερο. Οι σούπες είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να καταναλώσουμε ποσότητα λαχανικών χωρίς να τα φάμε σε σαλάτα, ενώ προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα σημαντική ποσότητα υγρών. Επίσης, παιδιά και άτομα που δεν καταναλώνουν πολλά λαχανικά μπορούν με τις σούπες να πάρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Όλα τα υδατοδιαλυτά και λιποδιαλυτά συστατικά των τροφίμων παραμένουν στο ζωμό της σούπας. Μία σούπα είναι συνήθως πλούσια σε βιταμίνες Β και C, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και νάτριο.

 Με τον καταιγισμό τόσων πληροφοριών φαντάζομαι πως είναι καλό να εντάξουμε τις σούπες στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα. Εξάλλου μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα υλικά και συνταγές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την πρόσληψη πολλών διαφορετικών θρεπτικών συστατικών, ενισχύοντας ταυτόχρονα την θρεπτική αξία, την βελτίωση της ποιότητας και φυσικά την γεύση του διαιτολογίου μας.