No products in the cart.
Μαθαίνοντας για το βοδινό κρέας
Τα βοδινά ανήκουν στην κατηγορία των μηρυκαστικών και ίσως είναι τα σημαντικότερα ζώα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Θα τα βρούμε να εκτρέφονται παγκόσμια, σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες και κάποιες από αυτές είναι τα βουβάλια και οι βίσωνες. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα τα παλαιότερα χρόνια, εκτρέφαμε κυρίως βουβάλια, αλλά κυριάρχησαν τα βοοειδή ανάμεσα στους κτηνοτρόφους λόγω της αποδοτικότητάς τους σε γάλα και κρέας.
Η κατηγορία των βοοειδών διακρίνεται στις παρακάτω κατηγορίες:
1) Μοσχαράκι γάλακτος: ονομάζονται τα αρσενικά ή θηλυκά βοοειδή μέχρι 14 μηνών.
2) Μοσχάρι ή μοσχίδα: ονομάζονται τα νεαρά αρσενικά ή θηλυκά βοοειδή μέχρι την ηλικία των 20-24 μηνών.
3) Δαμάλι το θηλυκό: είναι μοσχάρια ηλικίας 20-30 μηνών που προορίζονται για αναπαραγωγή.
4) Βόδι: το αρσενικό βοοειδές που μετά την αναπαραγωγή ευνουχίστηκα και το χρησιμοποιούμε για πάχυνση, άρα και κατανάλωση.
5) Αγελάδα: είναι το θηλυκό βοοειδές που αφού γεννήσει θηλάζει τα μικρά του, χρησιμοποιείται και για τη παραγωγή γάλακτος.
6) Ταύρος: είναι το αρσενικό βοοειδές που δεν έχει ευνουχιστεί και το κρατάμε για την αναπαραγωγή.
Οι κυριότερες ποικιλίες βοοειδών ανά το κόσμο είναι:
Η ελβετική, η αμερικάνικη (Aderdeen Angus), η αργεντίνικη (Longhorn Herdford), η Αυστραλίας (Brahan) και κάποιες ποικιλίες γαλλικές όπως η Limousine, η Charolaise και άλλες.
Λιγότερο λιπαρά: Φιλέτο, στρογγυλό, κόντρα.
Μετρίως λιπαρά: Τρανς, κιλότο, νουά, σπάλα.
Πολύ λιπαρά: Λαιμός, στήθος, στηθοπλευρές, λάπα.
Στην ακόλουθη εικόνα βλέπουμε όλα τα μέρη του σώματος ενός μοσχαριού.