Μαθαίνοντας για τους αχινούς!

Μαθαίνοντας για τους αχινούς!

Αχινοί (Paracentrotus Lividus)

Τα αυγά του αχινού είναι μια μια λιχουδιά πολύ ιδιαίτερη. Η τρυφερή υφή των αυγών όταν «σπάνε» στο στόμα σου, φέρνουν όλη τη φρεσκάδα της θάλασσας με την γεύση του ιωδίου να σε παρασέρνει με κάθε μπουκιά σε ένα μεγάλο μακροβούτι στο βυθό της θάλασσας.

Νομοθεσία

Πρόκειται για το είδος Paracentrotus lividus το οποίο σύμφωνα με το αντίστοιχο ΦΕΚ σε ερασιτεχνικό επίπεδο επιτρέπεται η αλίευση 20 μονάδων αχινού κατά άτομο και πάντα για ιδιωτική χρήση. Αυστηρά απαγορεύεται η αλίευση για εμπορία ή πώληση χωρίς την αντίστοιχη άδεια αλιείας. Αυτό είναι πολύ λογικό καθώς οι αχινοί είναι φυσικοί καθαριστές των βυθών φέρνοντας ισορροπία στο οικοσύστημα της θάλασσας. Η ενδεχόμενη υπεραλίευση μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη και καταστροφή του οικοσυστήματος της θάλασσας κατά τόπους.

Ποιους αχινούς μαζεύουμε;

Οι αχινοί που είναι «αυγωμένοι» όπως τους λένε, είναι οι θηλυκοί αχινοί και έχουν συνήθως ένα βαθύ καφέ ή μπορντώ χρώμα, είναι μεγαλύτεροι από τους αρσενικούς οι οποίο είναι κατάμαυροι και μικροί. Μέσα στο βυθό έστω και αν ο ήλιος χτυπάει κάθετα είναι αρκετά δύσκολο να τους αναγνωρίσεις με βάση το χρώμα τους. Μπορείς να ξεχωρίσεις τους θηλυκούς αχινούς από τα μικρά πετραδάκια, κοχυλάκια ή φύκια που έχουν πάνω τους (κοκέτες οι κυρίες αχινοί) ακόμα και αν το φως της ημέρας δεν είναι τόσο έντονο.    

Πότε μαζεύουμε αχινούς;

Οι αχινοί είναι «αυγωμένοι» όταν γεμίζει το φεγγάρι, τότε έχει νόημα η αλίευσή τους. Επίσης η αλίευση των αχινών μπορεί να γίνει είτε μία ώρα μετά την Ανατολή του ηλίου, είτε μια ώρα μετά τη Δύση.

Που μαζεύουμε αχινούς;

Τους αχινούς θα τους συναντήσουμε πάνω σε βράχους. Βρείτε μια παραλία που δεν έχει απαραίτητα μόνο βράχια. Μπορεί να έχει παραλία με άμμο και στην άκρη να έχει βραχάκια. Ρίξτε μια ματιά με τη μάσκα και σίγουρα κάτι θα ανακαλύψετε!

Πως καθαρίζουμε τους αχινούς;

Κρατάμε τον αχινό με το στόμα προς τα επάνω. Με το αχινοψάλιδο κάνουμε μια τομή κατά πλάτος (παράλληλα με το έδαφος). Πετάμε το κομμάτι που μένει επάνω (στόμα) και κρατάμε το ήμιση του αχνού με τ’ αυγά. Τα αφαιρούμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι για να μην τα διαλύσουμε και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο βαθύ. Στη συνέχεια βάζουμε ελάχιστο νερό μέσα στο πιάτο και «ψαρεύουμε» τυχόν υπολλείματα από την κοιλίτσα του αχινού τα οποία πετάμε. Το βαθύ πορτοκαλί των αυγών είναι το χαρακτηριστικό χρώμα των αυγών του αχινού. 

Πώς διατηρούνται οι αχινοί;

Οι αχινοί για να διατηρηθούν ζωντανοί, τους βάζουμε σε κουβά με θαλασσινό νερό ή στο ψυγείο με μια υγρή πετσέτα πάνω τους. Τα αυγά, καλό είναι να καταναλωθούν σε λιγότερο από 12 ώρες από τότε που βγήκαν απ’ τη θάλασσα, έχοντάς τα διατηρήσει σε ψυγείο (σε θερμοκρασία 4º C). Αυτό που προτείνουμε είναι να πάτε για το μπάνιο σας το πρωί, να μαζέψετε τους αχινούς και να τους καταναλώσετε είτε σαλάτα είτε με Spaghetti το μεσημέρι. Αν έχετε όρεξη και καλή παρέα μπορείτε να γευτείτε τους αχινούς δίπλα στη θάλλασσα με μπόλικο λεμόνι, τσιπουράκι ή ουζάκι!

Τι χρειαζόμαστε για το μάζεμα του αχινού;

1. Ένα καλάθι μεταλλικό ειδικό για ψάρεμα.

2. Ένα μαχαίρι δύτη (το πιο απλό, αλλιώς πάρτε ένα μαχαίρι κουζίνας χωρίς δοντάκια)

3. Γάντια δύτη (μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε γάντια, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει να πιάνετε πολύ απαλά μέσα στο νερό τους αχινούς, ώστε να αποφύγετε την περίπτωση να τρυπηθείτε από κάποιο αγκαθάκι)

4. Μάσκα & αναπνευστήρα

5. Αχινοψάλιδο (προτιμήστε αυτά που έχουν ελατήριο)