No products in the cart.
Πώς διαλέγουμε τα φρούτα και πώς τα συντηρούμε;
Πάντα διαλέγουμε τα καλύτερα
Αν τα φρούτα που θα αγοράσουμε δεν προορίζονται για μαρμελάδα τότε θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στα παρακάτω γνωρίσματα ώστε να αγοράσουμε τα καλύτερα
1. Προσέχουμε το χρώμα τους. Τα θέλουμε ζωηρά γιατί έτσι καταλαβαίνουμε και πόσο ώριμο είναι το κάθε φρούτο.
2. Παρατηρούμε σε μερικά φρούτα όπως τα νεκταρίνια, τα κεράσια, τα σταφύλια τα μάνγκο και τα καρπούζια, να είναι ομοιόμορφα με λαμπερή και συμπαγή όψη.
3. Σφριγηλή και κάπως ελαστική σάρκα. Τι εννοούμε με αυτό; Τα φρούτα μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρά ούτε πολύ μαλακά.
4. Η μυρωδιά τους να αποπνέει φρεσκάδα. Τα φρούτα δεν πρέπει να έχουν αδιάφορη ή κακή οσμή αλλά αυτή που είμαστε έτοιμοι να μυρίσουμε από το κάθε φρούτο.
Ποια φρούτα ωριμάζουν εκτός ψυγείου
Υπάρχει μία σειρά από φρούτα που χρειάζονται παραπάνω χρόνο ώστε να ωριμάσουν σωστά μετά την αγορά τους. Τα κρατάμε εκτός ψυγείου για 3-5 ημέρες μέσα στη φρουτιέρα και μετά τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Εκεί διατηρούνται έως 8 ημέρες. Το καρπούζι αποτελεί την εξαίρεση γιατί μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείο σε ένα δροσερό μέρος χωρίς να το βλέπει ο ήλιο για αρκετές εβδομάδες εφόσον δε το έχουμε κόψει. Ποια είναι αυτά τα φρούτα;
1. Ροδάκινα
2. Βερίκοκα
3. Νεκταρίνια
4. Μάνγκο
5. Ακτινίδια
6. Δαμάσκηνα
7. Πεπόνι
8. Καρπούζι
9. Κορόμηλα
Ποια φρούτα χρειάζονται μόνο στο ψυγείο
Τα φρούτα που χρειάζονται άμεσα ψυγείο μετά την αγορά τους και θα διατηρηθούν μέχρι 8 ημέρες είναι τα παρακάτω:
1. Σταφύλια
2. Κεράσια
3. Βύσσινα
4. Σύκα
5. Φράουλες
Γενικές συμβουλές:
1. Τα ώριμα φρούτα εύκολα μπορεί να τραυματιστούν, οπότε καλό είναι να μην τα πιέζουμε και να μην τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο.
2. Αποφεύγουμε την αγορά φρούτων που έχουν κηλίδες, σημάδια, τρύπες ή χτυπήματα.
3. Καλό είναι να μην καταναλώνουμε τα πάρα πολύ ώριμα ή τα αφυδατωμένα φρούτα γιατί αυτά είναι σημάδια που μας φανερώνουν ότι τα συγκεκριμένα φρούτα είναι πολυκαιρισμένα ή πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συντηρήθηκαν μετά το μάζεμά τους δεν ήταν σωστή.
4. Αφού κόψουμε τα φρούτα, τα διατηρούμε στο ψυγείο αφού πρώτα τα τυλίξουμε με διάφανη μεμβράνη ή τα τοποθετήσουμε σε τάπερ.
5. Αν τα φρούτα μας παραπάνω από το κανονικό, δε βιαζόμαστε και δεν πετάμε τίποτα! Φτιάχνουμε νόστιμα smoothies ή τα αποθηκεύουμε σε σακουλάκια τροφίμων τοποθετώντας τα στην κατάψυξη για να φτιάξουμε οποιαδήποτε στιγμή γρανίτα. Μαρμελάδες, σάλτσες φρούτων για τηγανίτες και pancakes, κρέπες και βάφλες, κέικ, γλυκά ψωμιά, στο πρωινό με τα δημητριακά είναι από τις πολλές επιλογές ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε!
6. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την ωρίμανση κάποιου φρούτου, τότε κάνουμε το εξής κόλπο. Τυλίγουμε το φρούτο σε μία χάρτινη σακούλα παρέα με μία μπανάνα ή μήλο. Το αέριο που παράγουν τα συγκεκριμένα φρούτα έχουν αυτή τη δράση της ωρίμανσης.