No products in the cart.
Πώς χρησιμοποιούμε και συντηρούμε τις φράουλες
Μπαίνουμε σιγά σιγά στο δεύτερο μήνα της άνοιξης και δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στο αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων. Μιλάμε φυσικά για την κατακόκκινη, ζουμερή φράουλα! Με το συγκεκριμένο φρούτο μπορούμε να δημιουργήσουμε τις πιο νόστιμες συνταγές. Σας προτείνουμε τις πιο «κατακόκκινες» δημιουργίες ευθύς στο τραπέζι σας!
Μερικές χρήσιμες συμβουλές
Προσέχουμε κατά την αγορά οι φράουλες να μην έχουν κακώσεις, να είναι καθαρές, με λαμπερό χρώμα και σφιχτή σάρκα.
Προτιμούμε πάντα αυτές που το μέγεθός τους είναι μικρό ή κανονικό.
Επειδή είναι ένα ευαίσθητο και ευπαθές φρούτο καλό θα είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, να τις διατηρούμε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο χωρίς να αφαιρέσουμε τα φυλλαράκια τους και να τις καταναλώσουμε εντός δύο το πολύ τριών ημερών.
Όπως για όλα τα φρούτα και λαχανικά, έτσι και εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας για το πολύ καλό πλύσιμό τους, στην εν λόγω περίπτωση λίγο παραπάνω λόγω της τραχιάς επιφάνειάς τους που συγκρατεί σκόνη και χημικές ουσίες που πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί.
Επίσης, μπορούμε να πολτοποιήσουμε τις φράουλες και να τις αποθηκεύσουμε σε παγοκύστες.
Αν δεν έχουμε σκοπό να τις καταναλώσουμε άμεσα, μπορουμε να τις αποθηκεύσουμε σε μικρά σακουλάκια τροφίμων και να τις βάλουμε στην κατάψυξη για να τις έχουμε ανά πάσα στιγμή για δροσερά smoothies, γρανίτες ή νόστιμα dressings.
Πώς καταψύχουμε τις φράουλες:
- Για αρχή, είναι βασικό οι φράουλες που θα διαλέξουμε για να τις καταψύξουμε όσο πιο καλές γίνεται και όσο ώριμες χρειάζεται ώστε να έχουν γεύση και θρεπτικά στοιχεία. Δεν επιλέγουμε τις πολύ ώριμες φράουλες καθώς δεν θα καταψυχθούν καλά. Οι ώριμες φράουλες που έχουν βγάλει όλα τους τα σάκχαρα είναι καλύτερες για μαρμελάδα.
- Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά.
- Αφού στεγνώσουν τις κόβουμε ανάλογα με την προτίμησή μας.
- Σε μια λαδόκολλα, απλώνουμε τις φράουλες και τις βάζουμε στην κατάψυξη για κάποιες ώρες. Αυτό το βήμα, μπορεί να φαίνεται περιττό, αλλά γίνεται για να μην κολλήσουν οι φράουλες μεταξύ τους.
- Αφού παγώσουν, τότε μπορούμε να τις βάλουμε σε τάπερ ή σακούλες τροφίμων και να τις αφήσουμε στην κατάψυξη έως ότου τις χρησιμοποιήσουμε.
Τι μπορούμε να φτιάξουμε με τις φράουλες και πως τις αξιοποιούμε;
1) Μα φυσικά πρώτα από όλα φτιάχνουμε μαρμελάδα φράουλα.
Δείτε τη συνταγή εδώ.
2) Σιρόπι φράουλας που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα αναψυκτικά μας, στα ποτά και στα cocktails, στα γλυκά, στα παγωτά κλπ.
Δείτε τη συνταγή εδώ.
3) Για την άνοιξη και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κάτι για να μας δροσίσει. Γι΄αυτό το λόγο ετοιμάζουμε ένα δροσερό αναψυκτικό φράουλας:
Δείτε τη συνταγή εδώ.
4) Φυσικά και τις χρησιμοποιούμε στα αγαπημένα μας cocktails.
Δείτε τη συνταγή εδώ.
5) Ένας υπέροχος τρόπος να τις διατηρήσουμε για πολλούς μήνες είναι να τις αποξηράνουμε. Οπότε φτιάχνουμε αποξηραμένες φράουλες που τις βάζουμε στα δημητριακά, στο γιαούρτι, στα κέικ, στα μπισκότα, στις σαλάτες, στα smoothies, στο τσάι, στα ποτά, στα αναψυκτικά κλπ. Επίσης, μπορούμε τις αποξηραμένες φράουλες να τις κάνουμε τρίμμα στο μούλτι και να έχουμε σκόνη φράουλες που τη χρησιμοποιούμε στις παραπάνω συνταγές.
Δείτε τη συνταγή εδώ.
6) Μικροί και μεγάλοι λατρεύουν τις γρανίτες και τα παγωτά, γι’ αυτό φτιάχνουμε σπιτικές γρανίτες και παγωτά στο άψε σβήσε!
Δείτε τη συνταγή εδώ.
Δείτε τη συνταγή εδώ.
7) Υγιεινό και θρεπτικό κεφίρ φράουλας φτιάχνεται στο σπίτι χωρίς κόπο.
Δείτε τη συνταγή εδώ.
8) Όλοι αγαπούν τα κέικ και ειδικά αυτό που φτιάχνεται με φράουλες. Μπορούμε να το φτιάξουμε σε τούρτα ή σε μικρά κεκάκια,
Δείτε τη συνταγή εδώ.