Συμβουλές για επιτυχημένα κουλουράκια

Συμβουλές για επιτυχημένα κουλουράκια

1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε έχουμε μία αφράτη και απαλή ζύμη.

2. Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα μας. Αυτό γίνεται για να λιώσει καλά η ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε σωστό καραμέλωμα κατά το ψήσιμο.

3. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό, χτυπάμε καλά το μείγμα μέχρι να το απορροφήσει σωστά πριν βάλουμε το επόμενο.

4. Την ώρα που ρίχνουμε το αλεύρι μας μέσα στο μείγμα δε ζυμώνουμε πολύ ώρα ώστε να πετύχουμε τραγανή υφή στα κουλουράκια μας.

5. Αφήνουμε πάντα κενό ανάμεσα στα κουλουράκια όταν τα βάζουμε στις λαμαρίνες, γιατί φουσκώνουν και υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσουν μεταξύ τους.

6. Όταν αλείψουμε τα κουλουράκια με τον κρόκο αυγού τα αφήνουμε να στεγνώσει η επιφάνειά τους για να πετύχουμε σωστό γυάλισμα.

7. Αν διαθέτουμε πολύ δυνατό φούρνο τότε χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία για να ψηθούν σωστά τα κουλουράκια μας. Υπάρχει περίπτωση να  πάρουν ωραίο χρώμα από έξω και μέσα να μείνουν άψητα.

8. Όταν ψηθούν τα αφήνουμε για 5 λεπτά πάνω στα ταψιά και έπειτα τα αφαιρούμε και τα αραδιάζουμε πάνω σε μία σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά. Τα διατηρούμε σε αεροστεγή δοχεία για να είναι πάντα τραγανά.

9. Χρησιμοποιούμε φρέσκα αυγά και καλό βούτυρο, γιατί αυτά θα δώσουν άρωμα και γεύση στα κουλουράκια μας.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε αμμωνία;

Η αμμωνία κάνει τα πασχαλινά κουλουράκια πολύ πιο αφράτα και τραγανά σε σχέση με τα υπόλοιπα διογκωτικά υλικά και τα διατηρεί περισσότερο καιρό έτσι. Ταυτόχρονα με τη διόγκωση δίνει και πιο όξινη γεύση.

Για ποιο λόγο ξεκουράζουμε τη ζύμη;

Η ζύμη είναι απαραίτητο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά τουλάχιστον ώστε να μη ραγίσουν πολύ τα κουλουράκια μας κατά το ψήσιμο. Κατά τη διάρκεια που χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, εγκλωβίζεται αέρας μέσα στο μείγμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες. Όταν ξεκουράζουμε τη ζύμη μας τότε οι φυσαλίδες αυτές σπάνε μόνες τους. Αν ψήσουμε κατευθείαν τα κουλουράκια μας τότε θα σπάσουν εκεί με αποτέλεσμα το ράγισμα.

Για ποιο λόγο τοποθετούμε μπολάκι με νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος;

Οι οικιακοί φούρνοι δεν είναι όπως οι επαγγελματικοί που διαθέτουν παραπάνω λειτουργίες. Θέλουμε να πετύχουμε τη σωστή υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος ώστε να μην είναι ξηρό το κλίμα. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε ένα όμορφα αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς πολλά ραγίσματα στην επιφάνειά τους.