No products in the cart.
Συμβουλές για μαρμελάδες
Ζούμε σε μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Και ξέρετε γιατί; Επειδή όλο τον χρόνο έχουμε αμέτρητα φρούτα που είναι ιδανικά για τις σπιτικές μας μαρμελάδες. Από πού να πρωτοξεκινήσω. Το φθινόπωρο και το χειμώνα έχουμε τα νόστιμα μήλα, αχλάδια, σταφύλια, κυδώνια, πορτοκάλια. Έρχεται η άνοιξη και καλοκαίρι που μας φέρνει τις ζουμερές φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια. Ένας παράδεισος από φρέσκα και αρωματικά φρούτα κάθε εποχή. Σκεφτείτε τα πρωινά που ξυπνάτε και σας μυρίζει το φρέσκο, αχνιστό ψωμί. Αμέσως το αλείφουμε με βούτυρο και μαρμελάδα! Το τέλειο ξεκίνημα για μια ημέρα γεμάτη ενέργεια και όμορφη διάθεση. Η μαρμελάδα που φτιάχνουμε μόνοι μας κρύβει μέσα της όλη τη γεύση και τα αρώματα από κάθε εποχή, μακριά από συντηρητικά! Δεν έχει σημασία αν είμαστε έμπειροι ή αρχάριοι στα μαγειρέματα. Το σίγουρο είναι ένα: η Παρασκευή της μαρμελάδας είναι απλή και εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι η διαρκής παρουσία μας γιατί μπορεί στο άψε σβήσε να μας καεί και να πικρίσει. Εδώ θα μάθουμε ακριβώς πως φτιάχνουμε τέλειες μαρμελάδες. Εννοείται πως υπάρχουν μικρά μυστικά που κάνουν όλη τη διαφορά. Εδώ θα βρείτε τις δοκιμασμένες συμβουλές ώστε να έχετε τις πιο νόστιμες σπιτικές μαρμελάδες.
1. Επιλέγουμε τα σωστά φρούτα
Όπως όλοι γνωρίζουμε για κάθε εποχή έχουμε και τα κατάλληλα φρούτα. Για να φτιάξουμε μαρμελάδα απλά διαλέγουμε φρέσκα φρούτα που συναντούμε κάθε μήνα. Η φύση μας τα δίνει άπλετα, μη το ξεχνάτε. Τα φρούτα που διαλέγουμε καλό είναι να τα αγοράζουμε ώριμα χωρίς πολλά υγρά.
2. Σωστή αναλογία ζάχαρης και φρούτου
Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, εκτός από τα φρούτα χρησιμοποιούμε και ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι το βασικό υλικό που βοηθάει στο δέσιμο της μαρμελάδας. Καλό είναι να προσέξουμε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε. Η αναλογία που συχνά συναντούμε είναι ένα προς ένα, δηλαδή, ίδιο μέρος φρούτων με ζάχαρη. Βέβαια, κάθε φρούτο που βρίσκουμε ανά εποχή έχει και διαφορετικές ανάγκες ζάχαρης. Προσωπικά, στο 1 κιλό φρούτων χρησιμοποιώ 350 με 400 γρ ζάχαρη διότι δε θέλω τη μαρμελάδα πολύ γλυκιά. Προσοχή όμως, όχι κάτω από 300 γρ ζάχαρη γιατί δε θα μπορεί να δέσει.
3. Κατάλληλη θερμοκρασία μαρμελάδας
Η μαρμελάδα χρειάζεται παρακολούθηση της θερμοκρασίας για να μπορέσει να δέσει. Αυτό το πετυχαίνουμε με το θερμόμετρο. Η σωστή και ιδανική θερμοκρασία είναι οι 105οC. Απαραίτητο σκεύος είναι η φαρδιά κατσαρόλα με παχύ και χοντρό πάτο για να μπορούμε να την μαγειρεύουμε σωστά. Κατά το βράσιμο της μαρμελάδας το μείγμα φουσκώνει αρκετά και χρειάζεται χώρο. Επίσης, ανακατεύουμε συχνά με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να μην καεί και πικρίσει η μαρμελάδα. Σε περίπτωση που μας «πιάσει» τότε γρήγορα μεταφέρουμε σε άλλη κατσαρόλα και συνεχίζουμε. Αυτό το κάνουμε για να μην μυρίσει και έχει η μαρμελάδα μας καμένη γεύση.
4. Δέσιμο μαρμελάδας
Για να δέσει και να πήξει η μαρμελάδα το μυστικό κρύβεται στην πηκτίνη. Πρόκειται για την ουσία που υπάρχει στη φλούδα των φρούτων, στο εσωτερικό τμήμα τους κάτω από αυτήν και στα κουκούτσια. Δηλαδή στο λευκό σημείο των φρούτων. Η περιεκτικότητα της πηκτίνης είναι διαφορετική για κάθε φρούτο. Π.χ. τα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, καθώς και φρούτα όπως μήλα, κορόμηλα και κυδώνια παρατηρούμε πως είναι πλούσια σε πηκτίνη. Άλλα φρούτα όπως φράουλες, μούρα, ροδάκινα, σύκα και κεράσια έχουν χαμηλότερη πηκτίνη. Αν, λοιπόν, επιλέξουμε φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη τότε χρησιμοποιούμε κάτι όξινο, δηλαδή χυμό λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού βοηθάει στο πήξιμο της μαρμελάδας. Άλλη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσουμε ανάμεικτα φρούτα με υψηλή και χαμηλή πηκτίνη ώστε να δημιουργήσουμε δεμένη μαρμελάδα συνδυάζοντας γεύσεις.
5. Χρόνος βρασίματος
Για τη μαρμελάδα μας δεν θέλουμε πολύ βράσιμο ούτε μεγάλες θερμοκρασίες. Χρειαζόμαστε μαγείρεμα σε χαμηλή ένταση. Στη περίπτωση που βράσει παραπάνω τότε αυτόματα χάνουμε όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της μαρμελάδας. Καλό είναι η μαρμελάδα να είναι ζωντανή, κοινώς να έχει κομμάτια φρούτου και να μην είναι σκέτος πολτός. Ο ιδανικός χρόνος βρασίματος είναι τα 15 με 30 λεπτά. όταν βέβαια προσθέσουμε και τη ζάχαρη τότε βράζουμε για 10 με περισσότερη θερμοκρασία.
6. Αποθήκευση και διατήρηση μαρμελάδας
Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη και καυτή τότε την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια που τα σφραγίζουμε αεροστεγώς. Πως αποστειρώνουμε τα βάζα; Απλή η διαδικασία. Βάζουμε τα βαζάκια για 10 λεπτά σε καυτό νερό και μετά τα στραγγίζουμε. Ένας άλλος τρόπος είναι να τα ξεπλύνουμε με καυτό νερό τα τοποθετούμε όρθια στο φούρνο στους 150°C για 30 λεπτά. Όταν μπορούμε να τα πιάσουμε τα γεμίζουμε μέχρι πάνω αμέσως με την ζεστή μαρμελάδα και σφραγίζουμε με το καπάκι. Τις γυρνάμε ανάποδα και αφήνουμε για 12 ώρες. Μετά είναι έτοιμη για αποθήκευση. Την διατηρούμε σε δροσερό και ξηρό μέρος για ένα χρόνο. Όταν την ανοίξουμε την διατηρούμε στο ψυγείο.