Αφράτα τηγανόψωμα

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 270 γρ. νερό

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. ξινομυζήθρα θρυμματισμένη ή φέτα ή μανούρι (οποιοδήποτε λευκό τυρί)
  • Φρέσκα ρίγανη και θυμάρι (ή αποξηραμένο)
  • Πιπέρι
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο

Για το τηγάνισμα:

  • Σπορέλαιο και λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη. Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ, ακουμπάμε τη ζύμη εκεί, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, την τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας, τη σχηματίζουμε σε μπάλα και την χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.

afrata_tiganopsoma_syntages_eleni_kapnia

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε. Παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε σε δίσκο με έναν πλάστη, πασπαλίζουμε με μία κ.σ. από τη γέμιση και φέρνουμε όλες τις άκρες προς το κέντρο του δίσκου καλύπτοντας τη γέμιση και κάνουμε τη ζύμη ένα μπαλάκι. Το γυρνάμε από την άλλη πλευρά και το ανοίγουμε με τον πλάστη απαλά για να γίνει ένας δίσκος.

afrata_tiganopsoma_syntages_eleni_kapnia

 

 

afrata_tiganopsoma_syntages_eleni_kapnia

Τον τοποθετούμε στην άκρη και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με όλα τα ζυμαράκια. Αν θέλουμε να τα στοιβάξουμε το ένα πάνω στο άλλο μέχρι να τα τηγανίσουμε, αλείφουμε τον κάθε δίσκο με λίγο ελαιόλαδο.

tiganopsoma5_syntages_eleni_kapnia

Σε ένα βαθύ τηγάνι με πάτο ή κατσαρόλα βάζουμε σπορέλαιο με λίγο ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε ένα ένα κάθε φορά σε μέτρια ένταση. Με κλίμακα το 9 τηγανίζουμε στο 4 ώστε να ψηθούν σωστά και στο εσωτερικό τους τα τηγανόψωμα. Όταν έχουν χρυσαφίσει γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τα αραδιάζουμε σε μία πιατέλα όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουν από τα περιττά λάδια και είναι έτοιμα για κατανάλωση!

afrata_tiganopsoma_syntages_eleni_kapnia

 

Συμβουλή: Μπορούμε επίσης να τα γεμίσουμε με κρέμα τυρί και κάποιο αλλαντικό. Αν θέλουμε μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε γλυκά τηγανόψωμα. Τα γεμίζουμε με ανθότυρο, κανέλα και λίγη ζάχαρη και τα γαρνίρουμε με μέλι!

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...