Αφράτα τσουρέκια με γρήγορο προζύμι

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
80 γρ. νερό
50 γρ. νωπή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
Υλικά για την ζύμη:
770 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
130 γρ. γάλα
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο
4 βανιλέτες
Μία πρέζα αλάτι
2 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
8 δάκρυα μαστίχα κοπανισμένη
3 αυγά
70 γρ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη
30 γρ. σπορέλαιο χλιαρό

Οδηγίες

1.
Για το προζύμι:
Σε ένα μπολ βάζουμε μέσα το νερό, την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
2.
Για τη ζύμη:
Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε λίγο το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το βούτυρο, τις βανιλέτες, το αλάτι, το μαχλέπι, το κάρδαμο και την μαστίχα.
Ολοκληρωμένο
3.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά μέχρι το μείγμα να φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ολοκληρωμένο
4.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και με έναν αυγοδάρτη τα ανακατεύουμε.
Ολοκληρωμένο
5.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το μείγμα για το προζύμι. Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ανακατεύουμε σε μέτρια ένταση.
Ολοκληρωμένο
6.
Προσθέτουμε εκεί μέσα το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε.
Ολοκληρωμένο
7.
Ρίχνουμε τα αυγά με την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη και ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
8.
Τέλος, προσθέτουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο και ζυμώνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη, λεία και μαλακή ζύμη.
Ολοκληρωμένο
9.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ και εκεί βάζουμε τη ζύμη, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μία πετσέτα.
Ολοκληρωμένο
10.
Βάζουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 30 βαθμούς κελσίου και περιμένουμε να διπλασσιαστεί ο όγκος της. Το φούσκωμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι 1 ½ ώρα.
Ολοκληρωμένο
11.
Όταν φουσκώσει, βάζουμε τη ζύμη μας σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για λίγο.
Ολοκληρωμένο
12.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια για να πλάσουμε 2 τσουρέκια.
Ολοκληρωμένο
13.
Τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν.
Ολοκληρωμένο
14.
Έπειτα το κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε κορδόνι.
Ολοκληρωμένο
15.
Αν η ζύμη κολλάει τότε ελαφρώς λαδώνουμε τα χέρια μας.
Ολοκληρωμένο
16.
Τα κορδόνια που θα πλάσουμε καλό είναι να μην είναι πολύ μακριά ώστε να δώσουν όγκο στα τσουρέκια μας.
Ολοκληρωμένο
17.
Φτιάχνουμε πλεξούδες και μπορούμε να τα κάνουμε στρόγγυλα.
Ολοκληρωμένο
18.
Παίρνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε μία λαδόκολλα.
Ολοκληρωμένο
19.
Εκεί αραδιάζουμε τα τσουρέκια και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά μέσα στο φούρνο.
Ολοκληρωμένο
20.
Έπειτα αλείφουμε με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι ή μαυροσούσαμο ή κας κας (ζαχαρωτά).
Ολοκληρωμένο
21.
Τοποθετούμε στον φούρνο ένα μπολάκι με νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 50 με 55 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που τους έχουμε δώσει, μέχρι να χρυσαφίσουν βάζοντας το ταψί με τα τσουρέκια στην προ τελευταία θέση.
Ολοκληρωμένο
22.
Όταν είναι έτοιμα τοποθετούμε στη σχάρα να κρυώσουν και μετά τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη.
Ολοκληρωμένο
23.
Αν θέλουμε διατηρούμε στην κατάψυξη.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Το μπολάκι με το νερό το τοποθετούμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, όπως και σε όλες τις ζύμες, για να δώσει την σωστή υγρασία, με τους κατάλληλους υδρατμούς και να ψηθούν σωστά τα τσουρέκια. Οι επαγγελματικοί φούρνοι διαθέτουν συγκεκριμένα προγράμματα ρύθμισης υγρασίας. Κάτι τέτοιο δε συναντάμε συχνά στους οικιακούς φούρνους. Έτσι η εναλλακτική λύση που προσεγγίζει το επαγγελματικό είναι ο συγκεκριμένος τρόπος. Αφού πλέξουμε τα τσουρέκια μας δε τα αφήνουμε να παραφουσκώσουν (έτσι και αλλιώς μέσα στο φούρνο θα φουσκώσουν) γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα «σκάσει» η επιφάνειά τους και οι ίνες θα διαλυθούν. Δεν χρησιμοποιούμε κρόκο στο άλειμμα γιατί αρπάζει γρήγορα χρώμα με αποτέλεσμα το εσωτερικό των τσουρεκιών να μένει άψητο. Το πλάσιμο των τσουρεκιών μπορεί να γίνει και στο χέρι απλά θέλει λίγο υπομονή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *