Bomboloni ή ιταλικά donuts

Είναι ζουμερά, αφράτα, στρογγυλά, με ή χωρίς τρύπα στη μέση. Δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να τους αντισταθεί. Όλοι επιθυμούν να τα τρώνε στο πρωινό, για γλυκό παρέα με το αρωματικό τσάι ή τον αχνιστό καφέ. Ντόνατ είναι το αρτοπαρασκεύασμα που τηγανίζεται και έπειτα λούζεται κυριολεκτικά στο σιρόπι. Βέβαια, δεν υπάρχουν μόνο αυτά. Θυμηθείτε χαρακτηριστικά λίγο τους αστυνομικούς στις ταινίες του Χόλυγουντ που δεν πάνε πουθενά χωρίς αυτά. Έχει πολλές ονομασίες αλλού τα ονομάζουν ντόνατς, αλλού τουλούμπα ή churros ή bombolone ή στην Ελλάδα μας που τα ξέρουμε ως λουκουμάδες. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες και θα τα βρούμε από το ένα σημείο της γης έως το άλλο. Τι διαπιστώνουμε από όλα αυτά; Πως η αγάπη που κρύβουμε όλοι μας για την τηγανιτή ζύμη είναι παγκόσμια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως μια ζωή την έχουμε και γι’ αυτό το ρίχνουμε έξω με τους σιροπιαστούς, αφράτους λουκουμάδες γαρνιρισμένους με λίγο τριμμένο καρυδάκι χωρίς τύψεις και ενοχές!

Ιταλία: Μπομπολόνι

Ένα παραδοσιακό γλυκό της Τοσκάνης και πολύ δημοφιλές στην Φλωρεντία. Οπτικά μοιάζουν πολύ με τα ντόνατς. Διαφέρουν στη ζύμη που είναι πιο ανάλαφρη. Τα συναντούμε πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη, γεμισμένα με κρέμα ή μαρμελάδα.

Υλικά
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 250 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. χλιαρό νερό
  • 3 βανιλέτες
  • Ξύσμα από ένα μανταρίνι (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • Μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού ή κρέμα ζαχαροπλαστικής για γέμισμα
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό μαζί με την μαγιά, ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Στον μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου. Στον κάδο ρίχνουμε τα δύο είδη αλεύρων, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι, τα αυγά, τον κρόκο, τις βανιλέτες, το ξύσμα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Ζυμώνουμε για αρχή σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και έπειτα δυναμώνουμε την ένταση ζυμώνοντας για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Προσοχή γιατί η συγκεκριμένη ζύμη κολλάει αρκετά, μην σας ανησυχήσει. Λαδώνουμε τα χέρια μας και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, το τοποθετούμε σε ζεστό σημείο και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες ή μέχρι να τριπλασσιαστεί η ζύμη. Αφού φουσκώσει, πατάμε τη ζύμη με το χέρι να ξεφουσκώσει, την ζυμώνουμε ελαφρά και την τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα αφού πρώτα την αλευρώσουμε. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 1 εκ. και παίρνουμε ένα κουπάτ στρόγγυλο ή ένα ποτήρι. Το βουτάμε στο αλεύρι, το τινάζουμε, κόβουμε τη ζύμη σε στρόγγυλους λουκουμάδες και καθαρίζουμε από την περιττή ζύμη. Μεταφέρουμε την λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου και καλύπτουμε με μία καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για μία ώρα.

Έχουμε δύο τρόπους ψησίματος: είτε τηγανιτοί σε σπορέλαιο είτε στον φούρνο.

Για το τηγάνι: παίρνουμε μία βαθιά κατσαρόλα, γεμίζουμε με σπορέλαιο και περιμένουμε να ζεσταθείσε μέτρια ένταση, προσοχή όχι να γίνει καυτό γιατί θα ψηθούν απ' έξω και μέσα θα είναι η ζύμη ωμή. Παίρνουμε έναν έναν λουκουμά και τους αφήνουμε μέσα στο ζεστό λάδι απαλά. Τοποθετούμε τρεις λουκουμάδες την φορά για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν και τους απλώνουμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

 

bomboloni_h_italika_donuts_syntages_eleni_kapnia

Για τον φούρνο: ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου στον αέρα και ψήνουμε για 5 με 10 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.

Αν θέλουμε τους βουτάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη εφόσον είναι ζεστοί και μετά με ένα κορνέ γεμίζουμε με οτιδήποτε επιθυμούμε. Εναλλακτικά, τους αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Συμβουλές:

1. Καλό θα είναι όποια ζύμη περισσέψει από το κόψιμο των λουκουμάδων να μην την ξαναζυμώσουμε και φτιάξουμε άλλους λουκουμάδες. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο τότε οι λουκουμάδες θα μοιάζουν περισσότερο με ψωμί γιατί η ζύμη θα έχει μαζέψει επιπλέον αλεύρι. Αν θέλουμε τα περισσεύματα ζύμης τα κόβουμε σε τετραγωνάκια και τα ψήνουμε ξεχωριστά μόνα τους.

2. Η υφή των λουκουμάδων που ψήνονται στον φούρνο είναι πιο συμπαγής από τους τηγανιτούς που είναι πιο αφράτοι. Αυτό συμβαίνει γιατί ψήνονται περισσότερη ώρα. Παρόλ’ αυτά, η γεύση και των δύο είναι μοναδική!

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...