No products in the cart.
Donuts ή ιταλικά bomboloni
μέτριο
12
Είναι ζουμερά, αφράτα, στρογγυλά, με ή χωρίς τρύπα στη μέση. Δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να τους αντισταθεί. Όλοι επιθυμούν να τα τρώνε στο πρωινό, για γλυκό παρέα με το αρωματικό τσάι ή τον αχνιστό καφέ. Ντόνατ είναι το αρτοπαρασκεύασμα που τηγανίζεται και έπειτα λούζεται κυριολεκτικά στο σιρόπι. Βέβαια, δεν υπάρχουν μόνο αυτά. Θυμηθείτε χαρακτηριστικά λίγο τους αστυνομικούς στις ταινίες του Χόλυγουντ που δεν πάνε πουθενά χωρίς αυτά. Έχει πολλές ονομασίες αλλού τα ονομάζουν ντόνατς, αλλού τουλούμπα ή churros ή bombolone ή στην Ελλάδα μας που τα ξέρουμε ως λουκουμάδες. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες και θα τα βρούμε από το ένα σημείο της γης έως το άλλο. Τι διαπιστώνουμε από όλα αυτά; Πως η αγάπη που κρύβουμε όλοι μας για την τηγανιτή ζύμη είναι παγκόσμια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως μια ζωή την έχουμε και γι’ αυτό το ρίχνουμε έξω με τους σιροπιαστούς, αφράτους λουκουμάδες γαρνιρισμένους με λίγο τριμμένο καρυδάκι χωρίς τύψεις και ενοχές!
Ιταλία: Μπομπολόνι
Ένα παραδοσιακό γλυκό της Τοσκάνης και πολύ δημοφιλές στην Φλωρεντία. Οπτικά μοιάζουν πολύ με τα ντόνατς. Διαφέρουν στη ζύμη που είναι πιο ανάλαφρη. Τα συναντούμε πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη, γεμισμένα με κρέμα ή μαρμελάδα.
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. | |
250 γρ. σκληρό αλεύρι | |
70 γρ. ζάχαρη | |
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου | |
1 φακελάκι ξηρή μαγιά | |
1 κ.γ. κοφτό αλάτι | |
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου | |
1 κρόκο αυγού σε θερμοκρασία δωματίου | |
100 γρ. χλιαρό νερό | |
3 βανιλέτες | |
Ξύσμα από ένα πορτοκαλιού (προαιρετικά) | |
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα | |
Μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού ή κρέμα ζαχαροπλαστικής για γέμισμα |
Αφήστε μια απάντηση