Φαλάφελ, αραβικοί ρεβιθοκεφτέδες

Υλικά
  • 300 γρ. ρεβίθια
  • 700 γρ. νερό
  • 1 1/2 κ.σ. μαγειρική σόδα

Μείγμα:

  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένο (μόνο το λευκό μέρος)
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ σόδα μαγειρική
  • 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Μπούκοβο (προαιρετικά)
  • Πιπέρι
  • Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση

Ξεκινάμε το μούλιασμα των ρεβιθιών από την προηγούμενη μέρα. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τα ρεβίθια, το νερό και τη μαγειρική σόδα. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η σόδα. Αφήνουμε τα ρεβίθια για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε σε άφθονο νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 30 λεπτά. Στο μούλτι ή στο μπλέντερ ρίχνουμε τα στραγγισμένα ρεβίθια και όλα τα υλικά εκτός από την φρυγανιά, το σουσάμι και το μπέικιν πάουντερ.Ξεκινάμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα λεπτοτριμμένο μείγμα. Κατά διαστήματα σταματάμε το χτύπημα και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.

falafel_arabikoi_rebithokeftedes_syntages_eleni_kapnia

Έπειτα συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν τελειώσουμε την διαδικασία αυτή τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη φρυγανιά, το σουσάμι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Αυτό βοηθάει στη σύσταση των κεφτέδων γι’ αυτό δεν θα διαλύονται την ώρα του τηγανίσματος. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση. Τηγανίζουμε λίγους λίγους τους ρεβιθοκεφτέδες για 4-5 λεπτά περίπου την κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τους απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι. Σερβίρουμε με μία σάλτσα ταχίνι και αραβικές πίτες!

falafel_arabikoi_rebithokeftedes_syntages_eleni_kapnia

Ψήσιμο στο φούρνο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 190 βαθμούς κελσίου. Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και την λαδώνουμε. Τοποθετούμε τους ρεβιθοκεφτέδες και αλείφουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε για 25 λεπτά και γυρνάμε την κάθε τους πλευρά στα μισά της ώρας. Όταν ροδίσουν είναι έτοιμα!

 

  1. Συμβουλές και μικρά μυστικά:
  2. Η ζύμη των φαλάφελ πρέπει να είναι κρύα όταν θα την τηγανίσουμε για να μην τραβήξει λάδια και να κρατήσει το σχήμα της.
  3. Μαγειρεμένα ρεβίθια ή ρεβίθια από κονσέρβα είναι ακατάλληλα και δεν τα χρησιμοποιούμε για τους κεφτέδες.
  4. Τα πλάθουμε σε μικρά μέγεθος γιατί τα μεγάλα φαλάφελ μπορεί να διαλυθούν κατά το ψήσιμο και να μείνουν άψητα στο κέντρο τους.
  5. Δεν τα στριμώχνουμε την ώρα του τηγανίσματος και δεν τα κουνάμε. Αφήνουμε χώρο ώστε να τα γυρίζουμε εύκολα. Επίσης δεν τα κουνάμε πολύ για να δημιουργήσουν μία τραγανή κρούστα. Τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια δύο πιρουνιών.

 

Συνταγή για σάλτσα ταχίνι εδώ.

Συνταγή για αραβικές πίτες εδώ.

Συνταγή για χούμους εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...