Focaccia με λάδι τρούφας

Μεγαλώνοντας οι σχέσεις των ανθρώπων διευρύνονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Πέρα από τις συγγένειες εξ’ αίματος και εξ’ αγχιστείας, υπάρχουν οι φιλικές που ενίοτε μετατρέπονται σε κουμπαριές. Τι όμορφο πράγμα το δέσιμο των ανθρώπων να σφραγίζεται με αυτό το κάτι παραπάνω! Είμαι πολύ ευγνώμων που μέχρι τώρα συνάντησα και γνώρισα ανθρώπους που εξελίχθηκαν σε αληθινές σχέσεις με πραγματικά αισθήματα. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με την επισφράγιση της κουμπαριάς. Η κάθε κουμπάρα μου είναι διαφορετική και ξεχωριστή από την άλλη. Από την κάθε μία κερδίζω και κάτι καινούριο. Η αγάπη για την μαγειρική είναι ένα ακόμα κοινό σημείο επαφής μας. Πραγματικά εμπνέομαι από εκείνες και φυσικά οι ιδέες τους για συνταγές είναι μοναδικές! Έτσι, λοιπόν, κάθε φορά που πρόκειται να δώσω νέες συνταγές, οι μαγειρικές τους προτάσεις με κατακλύζουν. Το μόνο που κάνω από μέρους μου είναι να τις υιοθετώ, να τις μεταποιώ με βάση την δική μου γεύση και φυσικά να τις εκτελώ. Οι δοκιμές που γίνονται στο σπίτι είναι πραγματικά επικές!

Για την σημερινή μου συνταγή αφορμή μου έδωσε η νονά της δεύτερής μου κόρης. Η ίδια ψάχνεται, δοκιμάζει και πειραματίζεται. Γεμάτη χαρά με παίρνει τηλέφωνο και μου ανακοινώνει την επιτυχημένη της συνταγή. Τι άλλο μου έμενε από το να την φτιάξω και να την φέρω στα μέτρα μου. Η ζύμη που σας δίνω είναι εκείνη που φτιάχνω για την πίτσα. Η γεύση της μοναδική! Αυτό που δένει ολόκληρο το αποτέλεσμα είναι τα αποξηραμένα μανιτάρια. Το όρος Δίρφυ, για τους μανιταρόφιλους, είναι το πιο γνωστό στην Ελλάδα με τα πιο νόστιμα μανιτάρια. Σε ολόκληρη την Ελλάδα συναντάει κανείς πολλών ειδών μανιτάρια. Το μανιτάρι είναι μανία, είναι φετίχ, με λίγα λόγια είναι απλά εθισμός! Από αυτόν τον εθισμό πάσχω και εγώ.

Οι συνταγές με μανιτάρια είναι αμέτρητες – ακόμα και ρόφημα μπορούμε να φτιάξουμε. Είτε αποξηραμένα είτε φρέσκα είναι μοναδικά στη γεύση και φυσικά αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό υποκατάστατο του κρέατος. Ξέρω πως αρκετοί άνθρωποι τα έχουν πάρει με λίγο «στραβό» μάτι… Δώστε τους όμως την ευκαιρία να τα γνωρίσετε, να τα γευθείτε και να τα μαγειρέψετε. Το παν σε όλα αυτά είναι η σωστή χρήση και η διάθεση να δοκιμάσουμε κάτι νέο. Αυτό που χρειάζεται είναι να αναδεικνύουμε τις πρώτες ύλες, οι οποίες κάνουν την διαφορά. Δε θα σας πώς να τρέξετε στα βουνά για μανιτάρια, αν και θα ήταν μοναδική εμπειρία! Μπορείτε κάλλιστα να τα προμηθευτείτε είτε από μεγάλα σούπερ μάρκετ είτε απλά παραγγέλνοντάς τα από τα αντίστοιχα site διαδικτυακά. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλέστε τον/ την αγαπημένο/νη σας σε ένα ρομαντικό δείπνο για δύο, φτιάξτε την φοκάτσια, συνοδέψτε την με ένα πλατό τυριών συνοδεία ενός κρασιού pinot noir και απλά αφεθείτε στα αληθινά αισθήματα!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
450 γρ. αλεύρι για πίτσα ή σκληρό
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (2 κ.σ. επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης)
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγες σταγόνες λάδι τρούφας
3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι τριμμένο
250 – 300 γρ. νερό χλιαρό
7 γρ. αποξηραμένα porcini μανιτάρια
7 μανιτάρια πλευρό τους κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
τυρί φοντίνα ή φλέικς παρμεζάνας (προαιρετικά)

Οδηγίες

1.
Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και τοποθετούμε μέσα τα αποξηραμένα μανιτάρια.
Ολοκληρωμένο
2.
Αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ολοκληρωμένο
3.
Έπειτα, τα στύβουμε καλά και τα κόβουμε με το μαχαίρι σε πιο μικρά κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
4.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τα 50 γρ. σιμιγδάλι, την μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το λάδι τρούφας, το τριμμένο θυμάρι, τα κομματάκια μανιταριών και τα 250 γρ. νερό για αρχή.
Ολοκληρωμένο
5.
Με το εξάρτημα του γάντζου ξεκινάμε να ζυμώνουμε.
Ολοκληρωμένο
6.
Αν η ζύμη μας δεν είναι εύπλαστη τότε προσθέτουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο νερό μέχρι να έχουμε το επιθυμητό ζυμάρι.
Ολοκληρωμένο
7.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Ολοκληρωμένο
8.
Λαδώνουμε ελαφρώς τον κάδο του μίξερ ή ένα μπολ, κάνουμε μία μπάλα τη ζύμη μας, την χαράσσουμε ελαφρά σταυροειδώς και καλύπτουμε με μία διάφανη μεμβράνη.
Ολοκληρωμένο
9.
Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
Ολοκληρωμένο
10.
Στον πάγκο της κουζίνας απλώνουμε τη 1 κ.σ. σιμιγδάλι και τοποθετούμε εκεί πάνω τη ζύμη μας πλάθοντάς την για λίγο.
Ολοκληρωμένο
11.
Παίρνουμε το ταψί του φούρνου, στρώνουμε μία λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. σιμιγδάλι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε τη ζύμη μας.
Ολοκληρωμένο
12.
Με τα δάχτυλα μας την ανοίγουμε όσο μπορούμε, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ορθογώνιο σχήμα σαν αυτό του ταψιού.
Ολοκληρωμένο
13.
Απλώνουμε τα ολόκληρα μανιτάρια μαζί με το κρεμμύδια.
Ολοκληρωμένο
14.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ολοκληρωμένο
15.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς κελσίου γυρνώντας τον διακόπτη στην κάτω αντίσταση με αέρα.
Ολοκληρωμένο
16.
Παίρνουμε το ταψί και ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της ζύμης.
Ολοκληρωμένο
17.
Το τοποθετούμε στην προτελευταία θέση του φούρνου και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
18.
Έπειτα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 190 βαθμούς γυρνώντας τον διακόπτη στην πάνω – κάτω αντίσταση και ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια
Ολοκληρωμένο
19.
Αφαιρούμε από τον φούρνο την φοκάτσια όταν είναι έτοιμη, και όπως είναι καυτή απλώνουμε τα κομμάτια τυριού φοντίνας ή παρμεζάνας.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν θέλουμε πιο έντονη τη γεύση του μανιταριού, απλά προσθέτουμε στη ζύμη μας από το νερό που μουλιάσαμε τα μανιτάρια σε αναλογία 100 γρ. νερό μανιταριού και 150 γρ. νερό χλιαρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *