Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ. φασόλια γίγαντες
200 γρ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε φετούλες
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
300 γρ. λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα
1 φρέσκο ζωμό λαχανικών
1 κ.γ. μέλι
700 γρ. νερό
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι
Πιπέρι
0.5 κ.γ. πάπρικα
0.5 κ.γ. μπούκοβο

Οδηγίες

1.
Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 24 ώρες να μουλιάσουν.
Ολοκληρωμένο
2.
Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε καλά και τους βάζουμε μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό.
Ολοκληρωμένο
3.
Βράζουμε σε μέτρια ένταση για 1 ½ ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Ολοκληρωμένο
4.
Παίρνουμε ένα τηγάνι και βάζουμε τα 50 γρ. ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
5.
Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, την πιπεριά και τα καρότα.
Ολοκληρωμένο
6.
Σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.
Ολοκληρωμένο
7.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τον τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά και μετά ρίχνουμε το λουκάνικο που το έχουμε κόψει σε ροδέλες.
Ολοκληρωμένο
8.
Σοτάρουμε για 2 λεπτά και μετά βάζουμε την ντομάτα κονκασέ με τον ζωμό και το μέλι.
Ολοκληρωμένο
9.
Ανακατεύουμε και βράζουμε για 5 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
10.
Όταν οι γίγαντες είναι μαλακοί, τους στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί ή σε γάστρα ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Ολοκληρωμένο
11.
Εκεί μέσα βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας με τα λουκάνικα, το νερό, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το δαφνόφυλλο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μπούκοβο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
12.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 1 με 1 ½ ώρα μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες και να έχουμε μία ωραία μελωμένη σάλτσα.
Ολοκληρωμένο
13.
Τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τους ξεροψήνουμε
Ολοκληρωμένο
14.
Μόλις είναι έτοιμοι σερβίρουμε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αντί για λουκάνικο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σουτζούκι ή παστό. Επίσης, σε περίοδο νηστείας αφαιρούμε το λουκάνικο και έχουμε μελωμένους γίγαντες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *