Γιουβαρλάκια με αυγολέμονο

Υλικά

Για τον κιμά:

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκ. σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 130 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη σούπα:

  • 1.200 γρ. λίτρα νερό
  • 1 ζελεδάκι φρέσκο ζωμό κότας
  • 1-2 καρότα σε ροδέλες ή καρέ
  • 1 κλωνάρι σέλερι σε ροδέλες
  • 1 πατάτα σε καρέ
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

  • 2 κρόκους αυγών
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση

Για τον κιμά: Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το αυγό, τον άνηθο, το ρύζι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε τον κιμά μας καλά και πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος καρυδιού και λίγο μεγαλύτερα.

Για τη σούπα: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το φρέσκο ζωμό κότας, τα καρότα, το σέλερι, την πατάτα, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση τα λαχανικά, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιά και βάζουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια μέσα στη σούπα. Σιγοβράζουμε τη σούπα για 25 με 30 λεπτά. σιγοβράσουν για περίπου 25 λεπτά.

Για το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους των αυγών, το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε με μία κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα και προσθέτουμε μέσα στα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψουν τα αυγά. Ρίχνουμε άλλες 2 κουτάλες από το ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια, χαμηλώνουμε την ένταση, ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα. Σερβίρουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο λεμόνι ακόμα.

Συμβουλές:

  1. Εάν θέλουμε μπορούμε να μην αβγοκόψουμε τη σούπα και να την κάνουμε ντοματένια προσθέτοντας 1-2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας. Αυτό συνηθίζεται στη βόρεια Ελλάδα.
  2. Φροντίζουμε να είναι όλα τα γιουβαρλάκια στο ίδιο μέγεθος για να πετύχουμε ομοιόμορφο βράσιμο στον ίδιο χρόνο.
  3. Μπορούμε, αν θέλουμε πιο πυκνή τη σούπα, να πανάρουμε τα γιουβαρλάκια σε αλεύρι και να ακολουθήσουμε τη διαδικασία όπως παραπάνω.

 

Για περισσότερες συνταγές με σούπες δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...