Γρήγορο ψωμί χωρίς μαγιά

Υλικά
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1  κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο (και να έχει κρυώσει)
  • 130 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130 γρ. χλιαρό νερό
Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα μας τα υλικά. Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία λεία και ελαστική ζύμη. Στρώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί και την αλείφουμε με ελαιόλαδο. Εκεί βάζουμε τη ζύμη μας και την ανοίγουμε με τα χέρια μας σε ένα κύκλο πιέζοντας την επιφάνεια της ζύμης. Χαράσσουμε σταυροειδώς τη ζύμη με ένα μαχαίρι, την αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με αλεύρι ή σουσάμι. Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στην προ τελευταία θέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου στον αέρα με κάτω αντίσταση για 10 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε την ένταση στους 180 βαθμούς κελσίου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν το ψωμί χρυσαφίσει και ακουστεί κούφιος ήχος στον πάτο του.

Συμβουλή: Μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη είτε φέτα τυρί είτε μυρωδικά και παραπάνω γεύση!

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...