No products in the cart.
Χειροποίητη ζαμπονοτυρόπιτα
εύκολο
12
Πάντα θυμάμαι τη γιαγιά μου όταν πηγαίναμε στο χωριό να είναι με έναν πλάστη στο χέρι. Οι πίτες της ήταν ανεπανάληπτες. Όταν έμπαινες στο σπίτι άκουγες την βέργα (λεπτός μακρύς πλάστης) να χτυπάει πάνω στην πλασταριά (ξύλινη στρόγγυλη επιφάνεια για άνοιγμα φύλλων) με τσαχπινιά! Ο ήχος της ήταν παιχνιδιάρικος και σε έλκυε να δεις τι γίνεται ακριβώς μέσα στην κουζίνα. Κάτι σε καλούσε προς το μέρος της. Και τι θα αντίκρυζες; Τα χέρια της γιαγιάς να πηγαίνουν «σφεντόνα». Σε χρόνο μηδέν είχαν ανοίξει φύλλα για 2 τεράστια ταψιά. Σας λέω ήταν η αντίστοιχη του Usain Bolt. Ξέρετε. Τον Τζαμαϊκανό αθλητή που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα των 100 μέτρων, των 200 μέτρων και στο αγώνισμα των 4 x 100 μέτρων. Για τέτοια ταχύτητα σας μιλάω, όχι αστεία!
Για να επιστρέψω στο θέμα μου. Οι πίτες της γιαγιάς ήταν απλά μοναδικές. Έτσι, ξεκίνησα με τη σειρά μου δειλά – δειλά να ανοίγω φύλλο. Ξέρετε, την πρώτη φορά έκανα ακριβώς 4 ώρες για να φτιάξω το ζυμάρι, να ανοίξω τα φύλλα, να φτιάξω τη γέμιση και να την φουρνίσω. Και μη φανταστείτε κανένα μεγάλο ταψί. Κάθε αρχή και δύσκολη, τι να κάνουμε. Όταν πάρεις όμως μπρος απλά δε σταματάς. Τα χέρια λύνονται στη στιγμή και εκεί που κάθεσαι απλά λες, δε φτιάχνω μία πιτούλα σήμερα;
Το παν, να ξέρετε, είναι η σωστή ζύμη. Αν πετύχεις τη ζύμη, τότε πιστέψτε με, θα έχετε σίγουρα ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Είμαι εδώ να σας προσφέρω απλόχερα την πιο επιτυχημένη συνταγή για το ζυμάρι. Όταν την φτιάξετε θα καταλάβετε ακριβώς σε τι πράγμα αναφέρομαι. Είναι ένα ζυμάρι μαλακό σαν πλαστελίνη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Ακόμα και αν κάποιος πιάνει πρώτη φορά στα χέρια του πλάστη θα διαπιστώσει πόσο εύκολα ανοίγει. Την γεμίζετε με ότι τραβάει η όρεξή σας. Απλά σήμερα σας προτείνω τη ζαμπονοτυρόπιτα, έτσι για να μας πιάσει λιγάκι! Αρκετά, λοιπόν, με τους προλόγους, ετοιμάστε την σούπερ ζαμπονοτυρόπιτα και μοιράστε την παντού!
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. | |
160 γρ. αλεύρι σκληρό | |
300 γρ. νερό χλιαρό | |
1 κ.γ. αλάτι | |
1 ½ κ.σ. ξύδι | |
80 γρ. λάδι | |
3 κ.σ. για το ταψάκι |
Υλικά για τη γέμιση:
3 κ.σ. βούτυρο | |
1 κ.σ. ελαιόλαδο | |
4 κ.σ. αλεύρι | |
600 γρ. γάλα | |
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη | |
200 γρ. τριμμένο γκούντα | |
1 αυγό | |
350 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια | |
1/2 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά | |
Αλάτι, πιπέρι | |
Μοσχοκάρυδο τριμμένο | |
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων | |
Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων |
Αφήστε μια απάντηση