No products in the cart.
Χιουνκιάρ Μπεγιεντί
εύκολο
5
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
1 κιλό μοσχαρίσιο χτένι ή ποντίκι κομμένο σε κύβους | |
100 γρ. ελαιόλαδο | |
2 μέτρια κρεμμύδια πολτοποιημένα στο μούλτι | |
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο | |
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας | |
150 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί | |
500 γρ. νερό | |
400 γρ. κονσέρβα με ολόκληρο ντοματάκι (πολτοποιημένο στο μπλέντερ) | |
1 φύλλο δάφνης | |
5 κόκκους μπαχάρι | |
1 ξύλο κανέλας | |
3 κλωνάρια μαϊντανό | |
1 κ.γ. ζάχαρη | |
Μια πρέζα κύμινο | |
Πιπέρι | |
Αλάτι |
Υλικά για πουρέ μελιτζάνας
100 γρ. βούτυρο | |
100 γρ. αλεύρι | |
600 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες | |
200 γρ. κρέμα γάλακτος | |
5 μελιτζάνες | |
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα | |
¼ κουταλάκι γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο | |
Λίγο αλάτι, πιπέρι |
Οδηγίες
1.
Μοσχαράκι κοκκινιστό:
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση.
Ολοκληρωμένο
2.
Ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος και ξεκινάμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα κομμάτια του κρέατος από όλες τις πλευρές.
Ολοκληρωμένο
3.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πολτοποιημένα κρεμμύδια με το σκόρδο.
Ολοκληρωμένο
4.
Σοτάρουμε για 3 λεπτά και ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.
Ολοκληρωμένο
5.
Τον τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 4 λεπτά ανακατεύοντας να μην κολλήσει το φαγητό.
Ολοκληρωμένο
6.
Έπειτα, ρίχνουμε το νερό, την πολτοποιημένη ντομάτα, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, το ξύλο κανέλας, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, το κύμινο και το πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
7.
Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιζομαγειρεύουμε για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Ολοκληρωμένο
8.
Αν δούμε πως το φαγητό χρειάζεται υγρά τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
Ολοκληρωμένο
9.
Προς το τελευταίο μισάωρο του μαγειρέματος προσθέτουμε το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
10.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, το ξύλο κανέλας, τα μπαχάρια και τον μαϊντανό.
Ολοκληρωμένο
11.
Αν θέλουμε όλα αυτά τα μυρωδικά τα τυλίγουμε σε τούλι και τα μαγειρεύουμε για να μη τα ψάχνουμε μετά μέσα στο φαγητό.
Ολοκληρωμένο
12.
Ψήσιμο μελιτζάνας:
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ με αέρα στον φούρνο μέχρι να μαυρίσει η φλούδα και να μαλακώσουν στο εσωτερικό τους.
Ολοκληρωμένο
13.
Αν έχουμε κάρβουνα τότε τις ψήνουμε εκεί ή τις καπνίζουμε στο γκαζάκι.
Ολοκληρωμένο
14.
Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες, τις αφαιρούμε από τον φούρνο και τις βάζουμε στην επιφάνεια κοπής.
Ολοκληρωμένο
15.
Τις ανοίγουμε τη μέση, αφαιρούμε προσεκτικά όσο μπορούμε τα σπόρια και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους.
Ολοκληρωμένο
16.
Τις ρίχνουμε στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε αν θέλουμε να έχουμε λεία και αέρινη υφή.
Ολοκληρωμένο
17.
Αν θέλουμε πιο έντονη την υφή στη μελιτζάνα την πατάμε με το πιρούνι ώστε να υπάρχουν κομμάτια μελιτζάνας στον πουρέ.
Ολοκληρωμένο
18.
Πουρές μελιτζάνας:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και περιμένουμε να ζεσταθεί σε μέτρια ένταση.
Ολοκληρωμένο
19.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να καβουρδιστεί για 3 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
20.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς και στη συνέχεια προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος.Στην ουσία ετοιμάζουμε μία μπεσαμέλ.
Ολοκληρωμένο
21.
Όταν το μείγμα πήξει, τραβάμε στην άκρη την κατσαρόλα, προσθέτουμε την πολτοποιημένη μελιτζάνα, την τριμμένη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και το πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
22.
Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε τη γεύση αν χρειάζεται παραπάνω αλάτι.
Ολοκληρωμένο
23.
Σερβίρισμα:
Παίρνουμε ένα ρηχό πιάτο, στο κέντρο του βάζουμε αρκετό πουρέ μελιτζάνας, κάνουμε μια τρύπα στη μέση του και τοποθετούμε κομμάτια από το κρέας.
Ολοκληρωμένο
24.
Περιχύνουμε με κόκκινη σάλτσα από το κρέας.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά τότε είναι η σωστή στιγμή για να το αλατίσουμε. Αυτό γίνεται γιατί αν το προσθέσουμε πιο νωρίς, το κρέας θα σφίξει με το αλάτι και δεν θα μαλακώσει.
Αφήστε μια απάντηση