No products in the cart.
Ιταλικό Panettone
μέτριο
1
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
140 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου | |
120 γρ. ζάχαρη | |
1 ½ κ.σ. ξερή μαγιά | |
600 γρ. αλεύρι σκληρό | |
1 κ.γ. αλάτι | |
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου | |
4 βανιλέτες | |
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου | |
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού (προαιρετικά) | |
Ξύσμα ενός λεμονιού | |
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού | |
150 γρ. μείγμα αποξηραμένων φρούτων (ψιλοκομμένα αν είναι μεγάλα) ή φρουί γλασέ ή κόντιτα πορτοκαλιού | |
6 κ.σ. Cointreau ή ρούμι ή κονιάκ ή άλλο λικέρ πορτοκάλι ή χυμό πορτοκαλιού | |
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας | |
Ασπράδι αυγού ανακατεμένο με γάλα για άλειμμα πανετόνε |
Οδηγίες
1.
Ζεσταίνουμε πολύ ελαφρά το γάλα να είναι χλιαρό (προσοχή όχι ζεστό πολύ) και προσθέτουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
2.
Ανακατεύουμε, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ολοκληρωμένο
3.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι, ανακατεύουμε να πάει παντού ώστε να μην έρθει το αλάτι σε άμεση επαφή με την μαγιά.
Ολοκληρωμένο
4.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, τα αυγά και τις βανιλέτες.
Ολοκληρωμένο
5.
Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια ένταση.
Ολοκληρωμένο
6.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, το αιθέριο έλαιο, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Ολοκληρωμένο
7.
Ζυμώνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουμε μία μαλακή και κολλώδης ζύμη.
Ολοκληρωμένο
8.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ, αναποδογυρίζουμε τον κάδο με τη ζύμη εκεί μέσα ώστε να πέσει απαλά από μόνη της και με τη βοήθεια της μαρίζ σπρώχνουμε τη ζύμη αν χρειαστεί.
Ολοκληρωμένο
9.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μέσα στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Ολοκληρωμένο
10.
Παράλληλα έχουμε βάλει σε ένα μπολάκι τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το Cointreau να μουλιάσουν.
Ολοκληρωμένο
11.
Την επόμενη ημέρα, αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας καλά.
Ολοκληρωμένο
12.
Απλώνουμε εκεί τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο με το χέρι (αφού πρώτα το λαδώσουμε για να μην κολλάει η ζύμη) ή έναν πλάστη, ρίχνουμε τα φρούτα, τα σκορπίζουμε παντού στη ζύμη μαζί με τις σταγόνες σοκολάτας.
Ολοκληρωμένο
13.
Διπλώνουμε τη ζύμη σαν φάκελο, την κάνουμε μπάλα και την μεταφέρουμε σε μία βουτυρωμένη φόρμα για πανετόνε.
Ολοκληρωμένο
14.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει περίπου για 3-4 ώρες ή μέχρι η ζύμη να φθάσει στο χείλος της φόρμας.
Ολοκληρωμένο
15.
Με ένα πινέλο αλείφουμε το πανετόνε με μείγμα από ασπράδι και γάλα.
Ολοκληρωμένο
16.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175 βαθμούς κελσίου για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
17.
Μετά ελαττώνουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για άλλα 40-45 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
18.
Αν αρπάξει γρήγορα χρώμα το πανετόνε, τότε το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί το εσωτερικό του σωστά.
Ολοκληρωμένο
19.
Δοκιμάζουμε το ψήσιμο με ένα ξυλάκι για σουβλάκι τρυπώντας το, αν βγει καθαρό είναι έτοιμο αν έχει υπολείμματα συνεχίζουμε για λίγο ακόμα.
Ολοκληρωμένο
20.
Όταν είναι έτοιμο το πανετόνε, το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω στη σχάρα για 4 ώρες.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν δεν έχουμε την ειδική φόρμα για πανετόνε, τότε παίρνουμε μία στρόγγυλη φόρμα για κέικ με τρύπα (απλά θα αλλάξει λίγο το σχήμα του πανετόνε). Επίσης, μπορούμε να κάνουμε mini πανετόνε αλλάζοντας απλά τους χρόνους ψησίματος. Το μόνο που χρειάζεται αυτή η συνταγή είναι χρόνο!
Αφήστε μια απάντηση