Κατσικάκι μελωμένο στη γάστρα

Η φετινή μου πρόταση για την Κυριακή του Πάσχα είναι εμπνευσμένη από την περσινή μου επίσκεψη στο νησί της Σαμοθράκης. Ένας επίγειος παράδεισος, με τις παρθένες θάλασσες και ακρογιαλιές, τις φυσικές βάθρες να ξεπηδούν σαν φυσικά κοσμήματα από ξεχασμένους κρυμμένους θησαυρούς και να δένουν τόσο αρμονικά με το άγριο τοπίο. Αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο νησί είναι η ξεκούραση, η απόλυτη ηρεμία, καθώς και η επαφή με την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, την παραδοσιακή κληρονομιά, τον πολιτισμό του νησιού. Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραμονής στο νησί, και αυτό γιατί δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες. Μια βόλτα στο δάσος, μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, μια πρώτη επαφή με την γεωργική ενασχόληση και μια επίσκεψη στο εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων, αποτελούν εμπειρίες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τον μαζικό τουρισμό.  Η παράδοση της Σαμοθράκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γαστρονομία της έχοντας ελκυστικά πιάτα και τοπικά προϊόντα. Αξίζει να ανακαλύψουμε όλο τον πλούτο της γεύσης. Και μέσα σε όλο αυτό το ειδυλλιακό τοπίο ξεφυτρώνουν παντού τα «κατοικίδια» του νησιού, τα κατσίκια! Τι να σας λέω! Κατσίκια κυριολεκτικά παντού, από τις αμμουδιές μέχρι και στα αυτοκίνητα! Πιστέψτε με είναι αλήθεια, ήμουν μπροστά όταν συνέβη! Αυτά τα αγριοκάτσικα είναι και ένα ολόκληρο γαστρονομικό ταξίδι. Στα παραδοσιακά ταβερνάκια με τις μουριές, την απαλή δροσιά και τα ζεστά χαμόγελα βιώνεις την απόλυτη φιλοξενία χωρίς ίχνος εκμετάλλευσης. Στο δια ταύτα λοιπόν, γιατί πάλι θα ξεφύγω από το θέμα μου, το κατσικάκι μαγειρεύεται με 30 σχεδόν παρασκευές. Ω ναι! Μερικές από αυτές είναι: με μέλι, με δαμάσκηνο, στη σούβλα, με πατάτες, γεμιστό, με πλιγούρι, στη λαδόκολλα, τηγανητό με κυδώνι, με μελωμένη πατάτα, στη γάστρα κλπ. Με λίγα λόγια: «μη δεν είμαι εδώ, όνειρο ζω και μη με ξυπνάτε τώρα»! Για το φετινό Πάσχα που το βιώνουμε  όλοι διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά, ετοιμάζω το μελωμένο κατσικάκι στη γάστρα με πατάτες και μυρωδικά από την Σαμοθράκη! Καλό Πάσχα να έχουμε!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
3 κιλά κατσικάκι σε κομμάτια ή δύο χεράκια
1 λίτρο κόκκινο κρασί
4 σκελίδες σκόρδο
2 ματσάκια άνηθο
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
1 ½ κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμόνι
θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μουστάρδα
Για το σφράγισμα της γάστρας:
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. νερό

Οδηγίες

1.
Πλένουμε καλά το κατσικάκι και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Ολοκληρωμένο
2.
Σε μία λεκάνη βάζουμε τα κομμάτια από το κατσικάκι, το κρασί και το σκόρδο.
Ολοκληρωμένο
3.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ μέχρι να μαριναριστεί.
Ολοκληρωμένο
4.
Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το κατσικάκι και το αλατοπιπερώνουμε κρατώντας τη μαρινάδα.
Ολοκληρωμένο
5.
Για το σφράγισμα: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το νερό και πλάθουμε σε ζύμη.
Ολοκληρωμένο
6.
Την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την ξεκουράζουμε για 40 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
7.
Παίρνουμε μία γάστρα και τοποθετούμε στον πάτο της τον άνηθο, το πράσο, το κρεμμύδι, τις πατάτες, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
8.
Από πάνω βάζουμε το κατσικάκι και περιχύνουμε με την μαρινάδα.
Ολοκληρωμένο
9.
Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι κα πλάθουμε τη ζύμη σε ένα κορδόνι.
Ολοκληρωμένο
10.
Tο τοποθετούμε περιμετρικά στην ένωσης της γάστρας με το καπάκι και πιέζουμε καλά. βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα και ψήνουμε για 30 λεπτά. έπειτα χαμηλώνουμε την ένταση στους 150 βαθμούς κελσίου και σιγοψήνουμε για 3 ώρες.
Ολοκληρωμένο
11.
Μετά τις 3 ώρες, βγάζουμε τη γάστρα, σπάμε τη ζύμη, ανοίγουμε το καπάκι και αλείφουμε το κατσικάκι με το μέλι και τη μουστάρδα.
Ολοκληρωμένο
12.
Τοποθετούμε ξανά στον φούρνο και ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια.
Ολοκληρωμένο
13.
Σερβίρουμε με τις πατάτες και τα μυρωδικά.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Το κατσικάκι επειδή δεν έχει πολύ λίπος σε αντίθεση με το αρνάκι γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή μη στεγνώσει. Οπότε οι 3 ώρες ψησίματος είναι ιδανικές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *