Κόκκινο ριζότο με παντζάρι και κοτόπουλο

Υλικά

Τον ζωμό παντζαριού:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 10 παντζάρια καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το κοτόπουλο:

  • 2 στήθη κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε λωρίδες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το ριζότο:

  • 500 γρ ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ¾  φλιτζ. ροζέ κρασί
  • 2 κ.σ. τυρί μασκαρπόνε
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • ¾ φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Για τον ζωμό παντζαριού:

Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Εκεί τσιγαρίζουμε το τριμμένο παντζάρι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και μετά σβήνουμε με τον ζωμό κότας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε περίπου για 15 με 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.  Κρατάμε τον ζωμό ζεστό για να τον χρησιμοποιήσουμε στο ριζότο μας.

Για το κοτόπουλο:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε 2 με 3 λεπτά η κάθε πλευρά. Προσοχή μη τα παραψήσουμε ή τα αφήσουμε ωμά. Τα απλώνουμε σε ένα πιάτο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Για το ριζότο:

Σε μία πλατιά κατσαρόλα ή γουόκ ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι για να γλασάρει λίγο. Μην παραλείψουμε αυτό το στάδιο γιατί όταν το ρύζι σοτάρετε τότε ο κάθε κόκκος θωρακίζεται και έτσι δεν λασπώνει. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Με μια κουτάλα τώρα προσθέτουμε τον ζωμό παντζαριού μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά ανακατεύοντας. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει ο ζωμός. Δοκιμάζουμε το ριζότο και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Το ριζότο μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να μαγειρευτεί. Προσοχή σε αυτό το σημείο να μην το παραβράσουμε! Το ριζότο μας πρέπει να κρατάει λίγο και να έχει ζουμάκι. Προς το τέλος του μαγειρέματος ρίχνουμε το τυρί μασκαρπόνε, το βούτυρο, την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού και το αλατοπίπερο. Ανακατεύομε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο με το ριζότο και από πάνω τοποθετούμε τις λωρίδες από το σοταρισμένο κοτόπουλο.

 

Συμβουλή: Ένα πολύ σημαντικό στάδιο για ένα ριζότο είναι η διαδικασία του ζωμού. Ο ζωμός πρέπει να είναι πολύ ζεστός διαρκώς ώστε να χυλώσει και να δέσει το φαγητό μας. Ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα το ζωμό για να απορροφάται σωστά από το ρύζι.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

 

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...