Κουλουράκια πορτοκαλιού με λάδι

Εύκολη

40 τμχ κουλουράκια

Υλικά
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή λικέρ πορτοκάλι
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 βανιλέτες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • ½  κ.γ. κανέλα
  • Μία πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
  • Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 430 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, το τσίπουρο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τις βανιλέτες και το αλάτι. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε με το σύρμα για άλλη μία φορά και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Παίρνουμε ένα κουτάλι και ανακατεύουμε το μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί ώστε να απορροφήσει το αλεύρι σιγά σιγά όλα τα υγρά. Παράλληλα, ρίχνουμε το σουσάμι σε μία σίτα (στραγγιστήρι) και το ξεπλένουμε με νερό. Το αφήνουμε να στραγγίσει και το βάζουμε σε μία καθαρή πετσέτα. Ξεκινάμε το πλάσιμο. Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη στο μέγεθος καρυδιού, τη ζυμώνουμε λίγο στο χέρι μας, πλάθουμε σε κορδόνι, το κυλάμε στο σουσάμι και του δίνουμε το σχήμα O ή την πλεξούδα ή ότι άλλο σχέδιο θέλουμε. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με όλη τη ζύμη και αφού στρώσουμε μία λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου τοποθετούμε τα κουλουράκια εκεί το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175 βαθμούς κελσίου για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν τελείως. Τα αποθηκεύουμε και τα συντηρούμε σε αεροστεγές δοχείο.

 

Συμβουλές:

  1. Το βρεγμένο σουσάμι βοηθάει στο να κολλήσει σωστά πάνω στο κουλουράκι.
  2. Αν κατά τη διάρκεια που πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνι σπάει τότε την δουλεύουμε  στο χέρι μας ώστε να αναπτυχθεί η γλουτένη και να αποκτήσει συνεκτικότητα. Το σπάσιμο της ζύμης οφείλεται στο γεγονός πως η ζύμη δεν περιέχει αυγά και το λάδι είναι αρκετό. Στο λάδι οφείλεται η τραγανότητα και το αφράτο αποτέλεσμα των συγκεκριμένων κουλουριών.

 

Για περισσότερες συνταγές με κουλουράκια ή μπισκότα δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές για παιδιά δείτε εδώ.

Για περισσότερες νηστίσιμες συνταγές δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές με πρωινά δείτε εδώ.

 

 Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...