Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Κάνοντας διάφορα ταξίδια ανά την Ελλάδα διαπιστώνω πάντα στο γυρισμό πόσο μα πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε αυτή την χώρα. Δώρο θεού κυριολεκτικά. Δε λέω, και το εξωτερικό έχει τα καλά του, αλλά αυτή η μαγεία που νιώθω εδώ απλά δεν περιγράφεται. Είναι η ζωντανή ιστορία των κτιρίων, είναι οι άνθρωποι που σε κάθε χωριό έχουν τον δικό τους χαρακτήρα, είναι οι μυρωδιές που σε μεθούν και δε μπορείς να συνέλθεις; Δεν ξέρω… Ένα όμως γνωρίζω, πως με όλα αυτά η καρδιά μου θερμαίνεται και αισθάνεται ζωντανή. Μέσα λοιπόν από αυτό το παραλήρημα, θέλησα να μοιραστώ μαζί σας τα πιο αυθεντικά σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης που έχετε δοκιμάσει. Το ρολόι γυρίζει πίσω στο χρόνο και θυμόμαστε τον κουλουρτζή που τριγύριζε με το καροτσάκι του για να πουλήσει ζεστά τα κουλούρια. Η γεύση του σουσαμιού είναι χαρακτηριστική και ανεπανάληπτη. Μετά από πολλούς μα πολλούς πειραματισμούς με συνταγές δε βρήκα καμία να ανταποκρίνεται στο κλασικό σουσαμένιο κουλούρι. Πλέον όλα έχουν τη συνηθισμένη γεύση ενός κοινού ψωμιού με μία επικάλυψη από σουσάμι. Αυτή η γεύση δεν ανταποκρίνεται στην αυθεντική συνταγή. Έτσι προσπάθησα να θυμηθώ τι γεύση μου άφηναν τα κουλούρια από έναν φούρνο της γειτονιάς μου που είχε γνήσιο θεσσαλονικιώτικο κουλούρι. Το μυστικό νομίζω κρύβεται σε δυο υλικά: το ταχίνι και το πετιμέζι. Την ώρα που θα τα ψήνετε, το σπίτι σας θα μοσχοβολήσει από αναμνήσεις. Λοιπόν, καρντάσια μου, σας έπεισα να τα φτιάξετε;

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 4 φλιτζ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 φλιτζ. νερό + 3 κουταλιές της σούπας
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ταχίνι
  • 3 κ.σ. πετιμέζι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το πασπάλισμα:

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ πετιμέζι
  • 200 γρ. σουσάμι
Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη και με το εξάρτημα του γάντζου ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μία λεία, ελαφριά και ελαστική ζύμη. Ελέγχουμε το ζυμάρι μας μήπως χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμα. Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στον κάδο και καλύπτουμε με μία διάφανη μεμβράνη. Περιμένουμε να φουσκώσει τουλάχιστον για 1 ½ ώρα. Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 2 λεπτά. Σχηματίζουμε ένα μεγάλο ρολό και κόβουμε σε κομμάτια (εμένα μου βγαίνουν συνήθως 14 κουλούρια). Πλάθουμε σε μεγάλα κορδόνια και τα σχηματίζουμε σε κύκλο, το γνωστό μας κουλούρι. Αν θέλουμε, παίρνουμε 2 κορδόνια και τα κάνουμε πλεξούδα. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με πετιμέζι από όλες τις πλευρές. Έπειτα τα βουτάμε στο σουσάμι και τα τεντώνουμε με τα χέρια μας. Στη λαμαρίνα του φούρνου μας βάζουμε μία λαδόκολλα, τα απλώνουμε εκεί και τα ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα, βλέποντάς τα μέχρι να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν. Απολαύστε τα μέχρι το τελευταίο σουσαμάκι!

 

Συμβουλές:

1) Για να είναι πάντα φρέσκα τα κουλουράκια σας τοποθετείστε τα ανά δύο ή ένα-ένα στην κατάψυξη στα ειδικά σακουλάκια. Όταν θέλετε τα βγάζετε αποβραδίς και την επόμενη μέρα είναι έτοιμα. Ειδάλλως μπορείτε τη μέρα που τα επιθυμείτε να τα βγάλετε από την κατάψυξη και να τα βάλετε στο φούρνο στους 190 βαθμούς για οκτώ με δέκα λεπτά. Έτσι έχουμε πάντα φρέσκα και ζεστά κουλούρια Θεσσαλονίκης.

2) Μπορούμε να τα ανοίξουμε στη μέση και να τα γεμίσουμε με τυρί και όποιο αλλαντικό επιθυμούμε!

3) Αν θέλουμε να κάνουμε τυρένια τα κουλούρια μας, τότε απλά προσθέτουμε στη ζύμη 3 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα!

4) Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κουλούρι και τα κάνουμε γευστικά κρουτέν για τις σαλάτες και τις σούπες!

 

Από την Ελένη Καπνιά

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...