Κρεμμυδόσουπα αλά γαλλικά

Υλικά
  • 1 κιλό κρεμμύδια κατά προτίμηση μωβ
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 80 γρ βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 1 φλιτζ. Λευκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός κότας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μία πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Παρμεζάνα και τσένταρ
  • Λεπτές φέτες ψωμιού καψαλισμένο
Εκτέλεση

Παίρνουμε μια κατσαρόλα και την ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο και έπειτα τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε αλάτι και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντάς τα συχνά ώστε να μη μας κολλήσουν. Τα κρεμμύδια σιγά σιγά θα χάνουν τα υγρά τους και θα μαλακώσουν αρκετά. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά. Έπειτα δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πάρουν ένα έντονο βαθύ χρώμα και να καραμελώσουν. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό κότας και την δάφνη.  Μαγειρεύουμε και  χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς. Αλατίζουμε λίγο αφού δοκιμάσουμε πρώτα και σιγομαγειρεύουμε τη σούπα μας για μισή ώρα περίπου. Στο τέλος προσθέτουμε το πιπέρι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Μεταφέρουμε τη σούπα μας σε ατομικά πυρίμαχα μπολάκια. Τοποθετούμε εκεί μέσα από μία φέτα ψωμιού και από πάνω την παρμεζάνα και το τσένταρ. Βάζουμε τον φούρνο μας στο γκριλ για 2 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Το αποτέλεσμα είναι απλά συγκινητικό με τα τυριά να χρυσαφίζουν και το ψωμί να είναι τραγανό!

 

Συμβουλή 

Το όλο μυστικό στη σωστή κρεμμυδόσουπα είναι το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά έως ότου να πετύχουμε το σωστό καραμέλωμα των κρεμμυδιών.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...