Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά φάβας

Κοντοζυγώνει η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου και δε θα σας άφηνα ξεκρέμαστους δίχως την εθνική μας συνταγή! Την ημέρα της 25ης δεν εορτάζουμε μόνο την Επανάσταση του 1821 αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Όπως διαπιστώνουμε η ημερομηνία της Επανάστασης δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς οι οπλαρχηγοί του Μωριά την ορίζουν ως ημέρα εξέγερσης. Αργότερα το 1838 ορίστηκε η 25η Μαρτίου όχι μόνο ως επέτειος εορτασμού της έναρξης της Επαναστάσεως αλλά καθιερώθηκε, έως τις μέρες μας, ως ημέρα εθνικής εορτής. Δε θα επεκταθώ περαιτέρω σε ιστορικά στοιχεία μιας και πιστεύω πως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι συνέβη ακριβώς. Όσοι δεν γνωρίζουν καλό είναι να ανατρέξουν στην ιστορία του ελληνικού έθνους του Παπαρηγόπουλου και να ρίξουν μία ματιά. Είχα δεν είχα πάλι μου βγήκε το δασκαλίστικο ύφος! Θα ήθελα όμως να σας πω μία μικρή ιστορίουλα για το πώς προέκυψε η σημερινή εορταστική μας συνταγή. Μπακαλιάρος με σκορδαλιά! Πόσοι από εμάς δεν λατρεύουμε τον τηγανιτό μπακαλιάρο; Πεντανόστιμος όπως και αν είναι, φρέσκος ή κατεψυγμένος ή παστός έχει τη δική του μοναδική γεύση. Επιστρέφω στην ιστορία της συνταγής μας γιατί ξεφεύγω για άλλη μία φορά… Ο μπακαλιάρος λέγεται πως έφθασε στην ελληνική επικράτεια τον 15ο αιώνα. Καθιερώνεται δε και σαν εθνική συνταγή γιατί είναι μία φθηνή και προσιτή λύση. Ας μην ξεχνάμε πως οι περιοχές που ήταν απομακρυσμένες από την θάλασσα δεν είχαν πρόσβαση στα φρέσκα ψάρια και παράλληλα δεν υπήρχαν ψυγεία. Έτσι λοιπόν, ακόμα και με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες όλοι έβρισκαν τον παστό μπακαλιάρο στα μικρά μπακάλικα. Υπάρχει βέβαια και άλλη μία εκδοχή όπου μας μεταφέρει στον 17ο – 18ο  αιώνα. Εκείνη την περίοδο  οι Άγγλοι τον μετέφεραν για ανταλλαγή με την σταφίδα (το τότε εθνικό μας προϊόν). Επειδή ήταν παστός η συντήρησή του ήταν πολύ εύκολη και έτσι γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την χώρα. Όπως και να έχει παιδιά μου από όπου και αν μας έχει έρθει, ένα είναι το σίγουρο: κανένας δεν αντιστέκεται, δεν μένει ασυγκίνητος στην χρυσή του κρούστα και στο άκουσμα του «κρουτς» από το τραγάνισμά του! Πείτε μου δε θέλετε να μπείτε ευθύς στην κουζίνα και να τηγανίσετε λίγο μπακαλιαράκι; Όπως έχετε δει σας προτείνω τις κροκέτες μπακαλιάρου γιατί μοιάζουν σαν μικρά λουκουμαδάκια και με ξετρελαίνουν! Εννοείται πως όποιος επιθυμεί μπορεί να τηγανίσει απλά τον μπακαλιάρο του και να έχει ένα νόστιμο αποτέλεσμα. Βέβαια να ξέρετε πως άλλο πράγμα είναι οι κροκέτες έτσι; Απλά δοκιμάστε να κάνετε κάτι διαφορετικό γιατί αξίζει. Φέτος σκέφτηκα αντί για την κανονική σκορδαλιά που όλοι μας γνωρίζουμε και αγαπάμε να σας προτείνω την παραλλαγμένη μου φάβα. Σας λέω πως του πάει γάντι! Μία δοκιμή θα σας πείσει! Και για να μην ξεχαστώ, φάτε άφοβα σκορδαλιά γιατί σας έχω την λύση: βάζοντας ένα καρφάκι γαρύφαλλο στο στόμα σας θα διώξει γρήγορα την οσμή του σκόρδου. Επιπλέον βοηθητικά είναι το μάσημα από τα φύλλα του φασκόμηλου, του μαϊντανού, του βασιλικού και του μήλου. Τι άλλο θέλετε να σας πως για να φάτε άφοβα το συγκεκριμένο πιάτο! Γρήγορα για τηγάνισμα!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
1 κιλό φιλέτο υγράλατου (παστού) μπακαλιάρου
0.5 κουτάκι μπύρας
1 φλιτζ. αλεύρι
0.5 φλιτζ. κορν φλάουρ
πιπέρι, αλάτι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχινόπρασο
μία πρέζα σκόνη σαφράν (προαιρετικά)
ελαιόλαδο με σπορέλαιο για τηγάνισμα
Υλικά για τη σκορδαλιά:
300 γρ. φάβα
1,3 λίτρα βρασμένο νερό με 1 ζελεδάκι ζωμό λαχανικών διαλυμένο
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 καρότο κομμένο σε φέτες
0.5 φλιτζ. λευκό κρασί
χυμό από ένα λεμόνι
1 δαφνόφυλλο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο ή όσο μας αρέσει

Οδηγίες

1.
Για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου:
Κάνουμε την προετοιμασία μας από το προηγούμενο μεσημέρι.
Ολοκληρωμένο
2.
Τον τοποθετούμε σε μία λεκανίτσα με νερό και αλλάζουμε το νερό κάθε τρεις ώρες.
Ολοκληρωμένο
3.
Το πρωί ξεκινάμε το ξεψάχνισμα του μπακαλιάρου αφαιρώντας πολύ προσεκτικά τα κόκκαλα.
Ολοκληρωμένο
4.
Ουσιαστικά «μαδάμε» τον μπακαλιάρο μέχρι να τον ανακατέψουμε με το κουρκούτι μας.
Ολοκληρωμένο
5.
Αφού τελειώσουμε με τον μπακαλιάρο, τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας για να μην έχει υγρά.
Ολοκληρωμένο
6.
Παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα την μπύρα, το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το πιπέρι, το αλάτι (λίγο προσοχή μη μας πέσει παραπάνω), τον άνηθο, το σχινόπρασο και το σαφράν.
Ολοκληρωμένο
7.
Τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε έναν δεμένο χυλό αλλά όχι πολύ αραιό.
Ολοκληρωμένο
8.
Εκεί ρίχνουμε τον μπακαλιάρο και τον ενσωματώνουμε.
Ολοκληρωμένο
9.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το σπορέλαιο και περιμένουμε να ζεσταθεί πολύ καλά.
Ολοκληρωμένο
10.
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε από το μείγμα και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν οι κροκέτες μας.
Ολοκληρωμένο
11.
Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ολοκληρωμένο
12.
Για την σκορδαλιά με φάβα:
Παίρνουμε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
13.
Περιμένουμε να ζεσταθεί το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και την φάβα για 2 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
14.
Σβήνουμε με το κρασί και τον χυμό λεμονιού.
Ολοκληρωμένο
15.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το βρασμένο νερό με το ζωμό λαχανικών.
Ολοκληρωμένο
16.
Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
17.
Σιγομαγειρεύουμε για 45 περίπου λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η φάβα μας.
Ολοκληρωμένο
18.
Όταν είναι έτοιμη η φάβα αφαιρούμε το κλωνάρι θυμαριού και το δαφνόφυλλο.
Ολοκληρωμένο
19.
Ολοκληρωμένο
20.
Τρίβουμε τις σκελίδες του σκόρδου και με το ραβδομπλέντερ (μπίμερ) αφρατεύουμε την φάβα.
Ολοκληρωμένο
21.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή λεμόνι.
Ολοκληρωμένο
22.
Σερβίρουμε πλάι στις κροκέτες μπακαλιάρου!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Για τραγανό αποτέλεσμα την ώρα του τηγανίσματος το μείγμα με το κουρκούτι και του μπακαλιάρου πρέπει να είναι κρύο. Έτσι αφήνουμε το μείγμα μας στο ψυγείο μέχρι να τηγανίσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *