No products in the cart.
Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά φάβας
εύκολο
5
Κοντοζυγώνει η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου και δε θα σας άφηνα ξεκρέμαστους δίχως την εθνική μας συνταγή! Την ημέρα της 25ης δεν εορτάζουμε μόνο την Επανάσταση του 1821 αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Όπως διαπιστώνουμε η ημερομηνία της Επανάστασης δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς οι οπλαρχηγοί του Μωριά την ορίζουν ως ημέρα εξέγερσης. Αργότερα το 1838 ορίστηκε η 25η Μαρτίου όχι μόνο ως επέτειος εορτασμού της έναρξης της Επαναστάσεως αλλά καθιερώθηκε, έως τις μέρες μας, ως ημέρα εθνικής εορτής. Δε θα επεκταθώ περαιτέρω σε ιστορικά στοιχεία μιας και πιστεύω πως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι συνέβη ακριβώς. Όσοι δεν γνωρίζουν καλό είναι να ανατρέξουν στην ιστορία του ελληνικού έθνους του Παπαρηγόπουλου και να ρίξουν μία ματιά. Είχα δεν είχα πάλι μου βγήκε το δασκαλίστικο ύφος! Θα ήθελα όμως να σας πω μία μικρή ιστορίουλα για το πώς προέκυψε η σημερινή εορταστική μας συνταγή. Μπακαλιάρος με σκορδαλιά! Πόσοι από εμάς δεν λατρεύουμε τον τηγανιτό μπακαλιάρο; Πεντανόστιμος όπως και αν είναι, φρέσκος ή κατεψυγμένος ή παστός έχει τη δική του μοναδική γεύση. Επιστρέφω στην ιστορία της συνταγής μας γιατί ξεφεύγω για άλλη μία φορά… Ο μπακαλιάρος λέγεται πως έφθασε στην ελληνική επικράτεια τον 15ο αιώνα. Καθιερώνεται δε και σαν εθνική συνταγή γιατί είναι μία φθηνή και προσιτή λύση. Ας μην ξεχνάμε πως οι περιοχές που ήταν απομακρυσμένες από την θάλασσα δεν είχαν πρόσβαση στα φρέσκα ψάρια και παράλληλα δεν υπήρχαν ψυγεία. Έτσι λοιπόν, ακόμα και με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες όλοι έβρισκαν τον παστό μπακαλιάρο στα μικρά μπακάλικα. Υπάρχει βέβαια και άλλη μία εκδοχή όπου μας μεταφέρει στον 17ο – 18ο αιώνα. Εκείνη την περίοδο οι Άγγλοι τον μετέφεραν για ανταλλαγή με την σταφίδα (το τότε εθνικό μας προϊόν). Επειδή ήταν παστός η συντήρησή του ήταν πολύ εύκολη και έτσι γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την χώρα. Όπως και να έχει παιδιά μου από όπου και αν μας έχει έρθει, ένα είναι το σίγουρο: κανένας δεν αντιστέκεται, δεν μένει ασυγκίνητος στην χρυσή του κρούστα και στο άκουσμα του «κρουτς» από το τραγάνισμά του! Πείτε μου δε θέλετε να μπείτε ευθύς στην κουζίνα και να τηγανίσετε λίγο μπακαλιαράκι; Όπως έχετε δει σας προτείνω τις κροκέτες μπακαλιάρου γιατί μοιάζουν σαν μικρά λουκουμαδάκια και με ξετρελαίνουν! Εννοείται πως όποιος επιθυμεί μπορεί να τηγανίσει απλά τον μπακαλιάρο του και να έχει ένα νόστιμο αποτέλεσμα. Βέβαια να ξέρετε πως άλλο πράγμα είναι οι κροκέτες έτσι; Απλά δοκιμάστε να κάνετε κάτι διαφορετικό γιατί αξίζει. Φέτος σκέφτηκα αντί για την κανονική σκορδαλιά που όλοι μας γνωρίζουμε και αγαπάμε να σας προτείνω την παραλλαγμένη μου φάβα. Σας λέω πως του πάει γάντι! Μία δοκιμή θα σας πείσει! Και για να μην ξεχαστώ, φάτε άφοβα σκορδαλιά γιατί σας έχω την λύση: βάζοντας ένα καρφάκι γαρύφαλλο στο στόμα σας θα διώξει γρήγορα την οσμή του σκόρδου. Επιπλέον βοηθητικά είναι το μάσημα από τα φύλλα του φασκόμηλου, του μαϊντανού, του βασιλικού και του μήλου. Τι άλλο θέλετε να σας πως για να φάτε άφοβα το συγκεκριμένο πιάτο! Γρήγορα για τηγάνισμα!
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
1 κιλό φιλέτο υγράλατου (παστού) μπακαλιάρου | |
0.5 κουτάκι μπύρας | |
1 φλιτζ. αλεύρι | |
0.5 φλιτζ. κορν φλάουρ | |
πιπέρι, αλάτι | |
1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο | |
1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχινόπρασο | |
μία πρέζα σκόνη σαφράν (προαιρετικά) | |
ελαιόλαδο με σπορέλαιο για τηγάνισμα |
Υλικά για τη σκορδαλιά:
300 γρ. φάβα | |
1,3 λίτρα βρασμένο νερό με 1 ζελεδάκι ζωμό λαχανικών διαλυμένο | |
100 γρ. ελαιόλαδο | |
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες | |
1 καρότο κομμένο σε φέτες | |
0.5 φλιτζ. λευκό κρασί | |
χυμό από ένα λεμόνι | |
1 δαφνόφυλλο | |
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι | |
Αλάτι, πιπέρι | |
2 σκελίδες σκόρδο ή όσο μας αρέσει |
Αφήστε μια απάντηση