Lemon pie με ψητή μαρέγκα

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
260 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ. άχνη ζάχαρη
2 βανίλιες
Μία πρέζα αλάτι
Υλικά για την κρέμα λεμονιού:
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ. χυμό λεμονιού
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 βανίλιες
Λίγες σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής ή λίγο κρόκο Κοζάνης ή λίγο κουρκουμά για πιο έντονο χρώμα (προαιρετικά)
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για την ιταλική μαρέγκα: 100 γρ. ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
Λίγες σταγόνες λεμονιού
Μία πρέζα αλάτι
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. νερό
3 βανιλέτες

Οδηγίες

1.
Για τη ζύμη:
Χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο να μαλακώσει για 15 λεπτά και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη.
Ολοκληρωμένο
2.
Την ανοίγουμε ελαφρώς με τα χέρια μας σε σχήμα δίσκου, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον για να σφίξει.
Ολοκληρωμένο
3.
Μπορούμε να την αφήσουμε και ένα βράδυ ολόκληρο στο ψυγείο και να την χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα για γευστικότερο αποτέλεσμα.
Ολοκληρωμένο
4.
Έπειτα την αφαιρούμε από το ψυγείο, την ανοίγουμε σε φύλλο με έναν πλάστη και την τοποθετούμε σε μία ταρτιέρα 24 εκ.
Ολοκληρωμένο
5.
Κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 25 με 30 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια.
Ολοκληρωμένο
6.
Όταν είναι έτοιμη την αφαιρούμε από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει.
Ολοκληρωμένο
7.
Για την κρέμα:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά της κρέμας και μαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να πήξει η κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα για να μην κολλήσει.Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου 15 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
8.
Όταν είναι έτοιμη, περιμένουμε να χλιάνει, την απλώνουμε πάνω στην τάρτα και την αφήνουμε να πήξει. Διατηρείται στο ψυγείο.
Ολοκληρωμένο
9.
Για την μαρέγκα:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια με τις σταγόνες λεμονιού και το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
10.
Τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος και ξεκινάμε το χτύπημα σε μέτρια ένταση για 6 με 7 λεπτά περίπου.
Ολοκληρωμένο
11.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και περιμένουμε να γίνει σιρόπι.
Ολοκληρωμένο
12.
Όταν πάρει την πρώτη βράση συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 με 2 λεπτά μέχρι να φθάσει τους 116 βαθμούς κελσίου δηλαδή να πήξει το σιρόπι.
Ολοκληρωμένο
13.
Αφού η μαρέγκα έχει διογκωθεί αυξάνουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το σιρόπι μέσα στη μαρέγκα σε ροή κλωστής.
Ολοκληρωμένο
14.
Προσοχή το σιρόπι να πέφτει μέσα στη μαρέγκα και όχι στα τοιχώματα του κάδου.
Ολοκληρωμένο
15.
Όταν τελειώσει το σιρόπι (η διαδικασία κρατάει 10 λεπτά περίπου) η μαρέγκα θα έχει γίνει αφράτη, σταθερή και πολύ γυαλιστερή.
Ολοκληρωμένο
16.
Την μεταφέρουμε σε ένα κορνέ και διακοσμούμε την τάρτα με ροζέτες.
Ολοκληρωμένο
17.
Μπορούμε και απλά με ένα κουταλάκι να διακοσμήσουμε την τάρτα αν δεν έχουμε κορνέ
Ολοκληρωμένο
18.
Μετά μπορούμε να σερβίρουμε.
Ολοκληρωμένο
19.
Αν θέλουμε καψαλίζουμε με φλόγιστρο ή τοποθετούμε τη τάρτα με την μαρέγκα στον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ για 1 λεπτό.
Ολοκληρωμένο
20.
Προσοχή για να μην αρπάξει. Έπειτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Διατηρείται στο ψυγείο.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Για την βάση της τάρτας: Αν μας περισσέψει ζύμη την κάνουμε μπισκότα. Επίσης μπορούμε να την προψήσουμε, να την τυλίξουμε με διάφανη μεμβράνη και να την γεμίσουμε τις επόμενες ημέρες.
Για την κρέμα: Τη συγκεκριμένη κρέμα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως γέμιση σε τούρτες, κέικ, σουδάκια και μπισκότα.
Για την μαρέγκα: Χτυπάμε σε μέτρια ένταση για να μην έχουμε «ψεύτικη» διόγκωση της μαρέγκας. Το δυνατό και γρήγορο χτύπημα καταστρέφει το φούσκωμα της μαρέγκας. Η μαρέγκα έχει αποστειρωθεί με το καυτό σιρόπι οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα η κατανάλωσή της.

2 Comments

  • Γρηγορης

    Τα υλικά για μαρέγκα δεν αναγράφονται…πόσα ασπράδια?

  • lena

    Καλησπέρα σας. Η συνταγή έχει ολοκληρωθεί οπότε μπορείτε να την δείτε ολοκληρωμένη. Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση και την παρατήρηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *