No products in the cart.
Μαγειρίτσα με σταμναγκάθι
Η μεγάλη νηστεία του Πάσχα οδεύει προς το τέλος της αναμένοντας το Μ. Σάββατο, ημέρα της Ανάστασης. Σκέφτομαι με πόση σοφία έχει μείνει στη παράδοσή μας το έθιμο της μαγειρίτσας. Οι σαράντα ημέρες της Σαρακοστής ξεκινάνε από την Καθαρά Δευτέρα και ουσιαστικά αρχίζει η περίοδος για την προετοιμασία του Πάσχα Μετά από 40 ημέρες αποχής από τα ζωικά τρόφιμα, είναι πολύ δύσκολο να φάμε απευθείας το αρνάκι στο μεγάλο τραπέζι του Πάσχα. Γι’ αυτό απαιτείται μια μικρή προθέρμανση και αυτή καταφθάνει το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Ο οργανισμός μας, και ειδικά το στομάχι, έχει ανάγκη να επανέλθει σιγά σιγά. Πως θα το καταφέρουμε αυτό; Μα με τι άλλο πέρα από ένα πιάτο σούπας. Η μαγειρίτσα ουσιαστικά είναι μία σούπα με χορταρικά αναμεμειγμένα με συκωτάκια και εντεράκια. Μετά το βράδυ της Ανάστασης, όλη η οικογένεια επιστρέφει στο σπίτι για να ξεκινήσει το εορταστικό τραπέζι. Στρωμένο πασχαλινά, τα εδέσματα που κοσμούν συνήθως το τραπέζι είναι τα κόκκινα αυγά, το ζυμωτό ψωμί, τυρί φέτα και φυσικά η πρωταγωνίστρια της βραδιάς, η μαγειρίτσα. Πάντα από παιδί όταν έφθανε η ώρα της μαγειρίτσας, κατέβαζα τα μούτρα κάτω και έτρωγα μόνο τα χορταρικά με βαριά καρδιά. Ποιο παιδί δε το κάνει αυτό ακόμα και τώρα. Μεγαλώνοντας όμως έγινε ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Τόση νοστιμιά συμπιεσμένη σε ένα πιάτο, πλούσιο σε αρώματα και μυρωδικά. Η μαμά μου πάντα φτιάχνει τη μαγειρίτσα μόνο με τη συκωταριά. Αυτό συνηθίζω και εγώ πλέον. Τα εντεράκια τα αφήνω στο κοκορέτσι που του ταιριάζει γάντι! Η μαγειρίτσα είναι ένα από τα λίγα φαγητά που φτιάχνονται με συγκεκριμένο τρόπο και υλικά. Δεν έχουμε πολύ περιθώριο για αλλαγές και πειραματισμούς, η αλήθεια να λέγεται! Τα συστατικά της όπως ξέρουμε είναι: η συκωταριά, τα έντερα, τα μαρούλια (εδώ μπορούμε να κάνουμε μία παραλλαγή και να χρησιμοποιήσουμε ότι χόρτα επιθυμούμε), φρέσκα κρεμμυδάκια, ρύζι (υπάρχουν και συνταγές που δεν το περιέχουν), αυγά, λεμόνια. Όσο για τα μυρωδικά; Το μόνο που θέλει απεγνωσμένα είναι μόνο το αλάτι, πιπέρι και άνηθο. Η συνταγή που σας προτείνω είναι μόνο με συκωτάκια και αντί για μαρούλια χρησιμοποιώ σταμναγκάθι. Είναι μία πολύ ευχάριστη αλλαγή γιατί το σταμναγκάθι προσδίδει μία πιο «πικάντικη» νότα, θα έλεγα, στη σούπα μας. Όπως και να έχει αγαπημένοι μου φίλοι, ένα είναι το κυρίαρχο συστατικό της βραδιάς. Με ή χωρίς μαγειρίτσα η συγκέντρωση ολόκληρης της φαμίλιας γύρω από το τραπέζι της αναστάσιμης αυτής ημέρας είναι ξεχωριστή από τις υπόλοιπες. Καλή Ανάσταση σε όλους μας!
Υ.Γ. Προσοχή σε όλους μας την Κυριακή του Πάσχα μην πέσουμε με τα μούτρα στο αρνί!
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
1 συκωταριά αρνίσια | |
1 κιλό σταμναγκάθι καθαρισμένο και πλυμένο | |
0.5 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα | |
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο | |
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο | |
0.5 φλιτζ. λευκό κρασί | |
1 φλιτζάνι καφέ ρύζι | |
¾ φλιτζ. Ελαιόλαδο | |
Αλάτι, πιπέρι | |
0.5 λίτρο νερό |
Υλικά για το αυγολέμονο
1 αυγό | |
Χυμό ενός λεμονιού ή όσο μας αρέσει |
Αφήστε μια απάντηση