No products in the cart.
Μοσχαράκι bourguignon στη γάστρα
μέτριο
6
Τελευταία ημέρα στο όμορφο Βελιγράδι και οι βόλτες συνεχίζονται πυρετωδώς. Η δίψα μου να εξερευνήσω ό, τι μπορώ έχει φθάσει στο κόκκινο. Στην προσπάθειά μου να φέρω στην επιφάνεια μικρά και γουστόζικα μαγαζάκια ξαφνικά ξετρυπώνει ένα από τα καλύτερα. Βρίσκεται χωμένο σε ένα υπόγειο μέρος του δρόμου όπου το μάτι δε θα πήγαινε εκεί για κανένα λόγο. Έλα όμως που οι δελεαστικές μυρωδιές μαρτυρούν την ύπαρξη ενός καλά κρυμμένου μυστικού…Οπότε σκέφτομαι πως αμέσως πρέπει να το επισκεφθούμε. Κατεβαίνουμε τα σκαλιά σιγά σιγά και έτσι απρόσμενα ξεπροβάλει μπροστά μας ένα μικρό εστιατόριο βγαλμένο από άλλες εποχές. Ο χρόνος σταματά τη δεκαετία του ’30 και ένα ταξίδι ξεκινά. Από πού να πρωτοξεκινήσω. Μεγάλοι πολυέλαιοι, ακριβά υφάσματα στα έπιπλα, υπό τους ήχους της Swing μουσικής να κατακλύζει ειδυλλιακά τον χώρο. Ο ενθουσιασμός μου είναι ανεπανάληπτος. Όλη η ατμόσφαιρα θυμίζει την ταινία του Γούντι Άλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι». Φίλοι μου αγαπημένοι δεν υπερβάλλω καθόλου. Ένα μαργαριτάρι ξεπήδησε από το πουθενά. Μία μαγεία διάχυτη μας περιβάλλει από παντού. Στον κατάλογο φιγούραρε ως το καλύτερο πιάτο τους το μοσχαράκι bourguignon (βοδινό Βουργουνδίας). Ήρθε η στιγμή να το δοκιμάσουμε. Ένα σας λέω, έλιωνε στο στόμα κυριολεκτικά. Μία μεστότητα στη γεύση και τόσο πλούσιο σε υφή. Αυτό το πιάτο αξίζει να το έχετε στα κιτάπια σας φίλοι μου. Είναι μία συνταγή λίγο μπελαλίδικη επειδή έχει αρκετά σκεύη για να καταπιαστείς. Ο κόπος όμως που θα καταβάλετε σίγουρα θα σας ανταμείψει. Πλούσιο πιάτο με μοσχάρι, μανιτάρια και μπέικον χορταίνουν όποιο μάτι και να το αντικρίσει. Την συγκεκριμένη συνταγή την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό η γνωστή αμερικανίδα σεφ Τζούλια Τσάιλντ. Και φυσικά το εκτόξευσε στα ύψη η ταινία «Julie & Julia» με την πασίγνωστη ηθοποιό Μέριλ Στριπ να υποδύεται την αμερικανίδα μαγείρισσα. Μία συνταγή με μία ολόκληρη ιστορία κρυμμένη μέσα της. σας παραθέτω παρακάτω τη συνταγή της με μικρές δικές μου πινελιές. Όποτε έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας πειραματιστείτε να την φτιάξετε σε ένα κυριακάτικο μεσημεριανό τραπέζι ή όποτε μπορείτε. Σερβίρετέ τον με έναν ωραίο χρυσαφένιο πουρέ πατάτας και απλά κλέψτε τις εντυπώσεις όχι αδίκως. Ένα μοναδικό ταξίδι φθάνει στο τέλος του και κλείνει με τον πιο ανατρεπτικό επίλογο. Όταν έχουμε τη δυνατότητα ας «ξεκλέβουμε» λίγο χρόνο και ας τον αφιερώνουμε σε ταξίδια, παρέα με τους αγαπημένους μας. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα ή πολυτέλειες. Καλή παρέα, ευχάριστη διάθεση και ένα τεράστιο χαμόγελο είναι οι αποσκευές μας! Οι κοινές εμπειρίες και οι αληθινές σχέσεις χτίζονται κάθε στιγμή της ζωής μας οπότε ας τις εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε φίλοι μου είτε μέσω των ταξιδιών είτε μέσω ενός νόστιμου, χορταστικού πιάτου.
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
1 ½ κιλό μοσχάρι ελιά ή κιλότο | |
160 γρ. καπνιστή πανσέτα ή μπέικον χοντροκομμένο | |
1 καρότο σε ροδέλες | |
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
1 σέλερι σε φέτες | |
2 κ.σ. αλεύρι | |
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί | |
½ φλιτζ. κονιάκ | |
500 γρ. ζωμός κότας | |
1 φλιτζ. νερό | |
1 κ.σ. πελτέ | |
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες | |
1 φύλλο δάφνης | |
3 κόκκοι μπαχάρι | |
1 κ.γ. θυμάρι ξερό | |
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή | |
3 κ.σ. ελαιόλαδο | |
αλάτι, πιπέρι |
Συνταγή για τα κρεμμυδάκια
25 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα ολόκληρα | |
150 γρ. ζωμό κότας | |
1 κ.σ. βούτυρο | |
1 κ.σ. ελαιόλαδο | |
1 σφηνάκι κονιάκ | |
1 φύλλο δάφνης | |
1 κ.γ. θυμάρι ξερό | |
αλάτι, πιπέρι |
Αφήστε μια απάντηση