Μοσχαράκι bourguignon στη γάστρα

Τελευταία ημέρα στο όμορφο Βελιγράδι και οι βόλτες συνεχίζονται πυρετωδώς. Η δίψα μου να εξερευνήσω ό, τι μπορώ έχει φθάσει στο κόκκινο. Στην προσπάθειά μου να φέρω στην επιφάνεια μικρά και γουστόζικα μαγαζάκια ξαφνικά ξετρυπώνει ένα από τα καλύτερα. Βρίσκεται χωμένο σε ένα υπόγειο μέρος του δρόμου όπου το μάτι δε θα πήγαινε εκεί για κανένα λόγο. Έλα όμως που οι δελεαστικές μυρωδιές μαρτυρούν την ύπαρξη ενός καλά κρυμμένου μυστικού…Οπότε σκέφτομαι πως αμέσως πρέπει να το επισκεφθούμε. Κατεβαίνουμε τα σκαλιά σιγά σιγά και έτσι απρόσμενα ξεπροβάλει μπροστά μας ένα μικρό εστιατόριο βγαλμένο από άλλες εποχές. Ο χρόνος σταματά τη δεκαετία του ’30 και ένα ταξίδι ξεκινά. Από πού να πρωτοξεκινήσω. Μεγάλοι πολυέλαιοι, ακριβά υφάσματα στα έπιπλα, υπό τους ήχους της Swing μουσικής να κατακλύζει ειδυλλιακά τον χώρο. Ο ενθουσιασμός μου είναι ανεπανάληπτος. Όλη η ατμόσφαιρα θυμίζει την ταινία του Γούντι Άλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι». Φίλοι μου αγαπημένοι δεν υπερβάλλω καθόλου. Ένα μαργαριτάρι ξεπήδησε από το πουθενά. Μία μαγεία διάχυτη μας περιβάλλει από παντού. Στον κατάλογο φιγούραρε ως το καλύτερο πιάτο τους το μοσχαράκι bourguignon (βοδινό Βουργουνδίας). Ήρθε η στιγμή να το δοκιμάσουμε. Ένα σας λέω, έλιωνε στο στόμα κυριολεκτικά. Μία μεστότητα στη γεύση και τόσο πλούσιο σε υφή. Αυτό το πιάτο αξίζει να το έχετε στα κιτάπια σας φίλοι μου. Είναι μία συνταγή λίγο μπελαλίδικη επειδή έχει αρκετά σκεύη για να καταπιαστείς. Ο κόπος όμως που θα καταβάλετε σίγουρα θα σας ανταμείψει. Πλούσιο πιάτο με μοσχάρι, μανιτάρια και μπέικον χορταίνουν όποιο μάτι και να το αντικρίσει. Την συγκεκριμένη συνταγή την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό η γνωστή αμερικανίδα σεφ Τζούλια Τσάιλντ. Και φυσικά το εκτόξευσε στα ύψη η ταινία  «Julie & Julia» με την πασίγνωστη ηθοποιό Μέριλ Στριπ να υποδύεται την αμερικανίδα μαγείρισσα. Μία συνταγή με μία ολόκληρη ιστορία κρυμμένη μέσα της. σας παραθέτω παρακάτω τη συνταγή της με μικρές δικές μου πινελιές. Όποτε έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας πειραματιστείτε να την φτιάξετε σε ένα κυριακάτικο μεσημεριανό τραπέζι ή όποτε μπορείτε. Σερβίρετέ τον με έναν ωραίο χρυσαφένιο πουρέ πατάτας και απλά κλέψτε τις εντυπώσεις όχι αδίκως. Ένα μοναδικό ταξίδι φθάνει στο τέλος του και κλείνει με τον πιο ανατρεπτικό επίλογο. Όταν έχουμε τη δυνατότητα ας «ξεκλέβουμε» λίγο χρόνο και  ας τον αφιερώνουμε σε ταξίδια, παρέα με τους αγαπημένους μας. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα ή πολυτέλειες. Καλή παρέα, ευχάριστη διάθεση και ένα τεράστιο χαμόγελο είναι οι αποσκευές μας! Οι κοινές εμπειρίες και οι αληθινές σχέσεις χτίζονται κάθε στιγμή της ζωής μας οπότε ας τις εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε φίλοι μου είτε μέσω των ταξιδιών είτε μέσω ενός νόστιμου, χορταστικού πιάτου.

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
1 ½ κιλό μοσχάρι ελιά ή κιλότο
160 γρ. καπνιστή πανσέτα ή μπέικον χοντροκομμένο
1 καρότο σε ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σέλερι σε φέτες
2 κ.σ. αλεύρι
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
0.5 φλιτζ. κονιάκ
500 γρ. ζωμός κότας
1 φλιτζ. νερό
1 κ.σ. πελτέ
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φύλλο δάφνης
3 κόκκοι μπαχάρι
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για τα κρεμμυδάκια
25 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα ολόκληρα
150 γρ. ζωμό κότας
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

1.
Για το κρέας:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς με αέρα. Βγάζουμε το κρέας μας από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το μαγείρεμα και το σκουπίζουμε πολύ καλά για να μην έχει καθόλου υγρά.
Ολοκληρωμένο
2.
Σε μία μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι τα τραγανίσει λίγο.
Ολοκληρωμένο
3.
Το αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Ολοκληρωμένο
4.
Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά από όλες τις πλευρές μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ολοκληρωμένο
5.
Βάζουμε το κρέας μας στο μπολ με το μπέικον.
Ολοκληρωμένο
6.
Έπειτα ρίχνουμε στην κατσαρόλα το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
7.
Σε αυτό το στάδιο βάζουμε στην κατσαρόλα όλο το περιεχόμενο του μπολ, δηλαδή το κρέας με το μπέικον.
Ολοκληρωμένο
8.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τσιγαρίζουμε όλα μας τα υλικά για 3-4 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
9.
Σβήνουμε με το κρασί, το κονιάκ, τον ζωμό και το νερό. Βράζουμε για 5 λεπτά περίπου και καθαρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια.
Ολοκληρωμένο
10.
Προσθέτουμε τον πελτέ, το σκόρδο, την δάφνη, το μπαχάρι, το θυμάρι, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Παίρνουμε μία γάστρα και εκεί τοποθετούμε το φαγητό μας. Ψήνουμε για 2 ½ ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ολοκληρωμένο
11.
Για τα κρεμμυδάκια:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το βούτυρο και περιμένουμε να ζεσταθεί πολύ καλά.
Ολοκληρωμένο
12.
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ολοκληρωμένο
13.
Τα σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ.
Ολοκληρωμένο
14.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Ολοκληρωμένο
15.
Κλείνουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά μέχρι να εξαφανιστεί όλο το υγρό.
Ολοκληρωμένο
16.
Αφαιρούμε στο τέλος το φύλλο δάφνης.
Ολοκληρωμένο
17.
Για τα μανιτάρια:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο.
Ολοκληρωμένο
18.
Περιμένουμε να ζεσταθεί πάρα πολύ καλά και ρίχνουμε τα μανιτάρια
Ολοκληρωμένο
19.
Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά χωρίς όμως να βράσουν.
Ολοκληρωμένο
20.
Προσοχή σε αυτό το σημείο. Τα ανακατεύουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και τα μεταφέρουμε στα κρεμμυδάκια.
Ολοκληρωμένο
21.
Τελικό στάδιο:
Βγάζουμε από τον φούρνο τη γάστρα και αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα το κρέας και το μπέικον.
Ολοκληρωμένο
22.
Σουρώνουμε τη σάλτσα μας σε μία κατσαρόλα πατώντας όλα τα υλικά για να πάρουμε όλα τα νόστιμα ζουμάκια.
Ολοκληρωμένο
23.
Δένουμε τη σάλτσα μας για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε το κρέας με το μπέικον και τα κρεμμυδάκια με τα μανιτάρια.
Ολοκληρωμένο
24.
Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Για να πετύχουμε σωστό θωράκισμα του κρέατος τοποθετούμε στην κατσαρόλα μας λίγα λίγα τα κομμάτια του μοσχαριού. Θέλουμε σωστό τσιγάρισμα και όχι να βράσει το κρέας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *