Μοσχαράκι με κονιάκ

Το σημερινό πιάτο που σας προτείνω φαίνεται λίγο «παλιομοδίτικο», λίγο «παλιακό», λίγο κάπως. Στα νιάτα του όμως, κάπου στην δεκαετία του ’90, το μοσχαράκι με κρέμα γάλακτος φιγουράριζε στα καλύτερα, επίσημα τραπέζια. Καλά ακούσατε, δεν υπήρχε γιορτή που να μην συμπεριλαμβάνει μοσχαράκι αργομαγειρεμένο με τελείωμα την κρέμα γάλακτος. Πολλές δόξες είχε κατακτήσει και νομίζω πως ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα «καλό» χαρτί για να τιμήσει κάποιος τους καλεσμένους του. Η εκδοχή που θα σας παρουσιάσω έχει και μικρές, «τσαχπίνικες», γευστικές πινελιές. Πλούσιο σε θερμίδες, δε θα το αρνηθώ, αλλά πόσες φορές το μαγειρεύουμε έτσι. Φανταστείτε τώρα, ένα νέο ζευγάρι, που είναι ακόμα στο στάδιο γνωριμίας και πρέπει ένας από τους δύο να ετοιμάσει το δείπνο. Ως πόσα μακαρόνια θα σερβίρεις. Είπαμε είναι γρήγορο, πεντανόστιμο, κανένας δεν τους αντιστέκεται, αλλά δείχνει άλλο πρόσωπο. Ενώ αν μαγειρέψεις το συγκεκριμένο πιάτο, τότε θα δείξεις πόσο πολύ θέλεις να φροντίσεις το έτερόν σου ήμισυ. Έχε υπομονή όμως με το μοσχαράκι, θέλει και αυτό το χρόνο του. Μη ξεχνάς, δεν είναι μακαρόνι. Μπαμ και κάτω! Η επιτυχία είναι σίγουρη σας το υπογράφω. Όσες φορές το έχω σερβίρει σε τραπέζι για φίλους πάντα έφευγαν με τις καλύτερες κριτικές. Σημαντικό κομμάτι του φαγητού είναι φυσικά το μοσχάρι. Διαλέξτε ένα φρέσκο, μαλακό κομμάτι και αργοψήστε το. Η επιτυχία κρύβεται εκεί, στο «λιώσιμο» του κρέατος. Σας συνιστώ τη σπαλομήτρα γιατί είναι μαλακή, δε θέλει πάρα πολύ ώρα μαγείρεμα και κόβεται ομοιόμορφα σε φέτες. Το μπέικον του δίνει μία σπιρτάδα που το απογειώνει οπότε μη το παραλείψετε. Είναι ένα θερμιδογόνο πιάτο αλλά αξίζει την προσπάθεια. Κρατήστε τη συνταγή και με την πρώτη ευκαιρία μαγειρέψτε την για τους εκλεκτούς της καρδιάς σας.

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
1 ½ κιλό σπαλομήτρα μοσχαριού είτε σε κομματάκια είτε ενιαίο κομμάτι
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε κομμάτια
Πιπέρι
4 κ.σ. μουστάρδα με μυρωδικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το μαγείρεμα:
2 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
2 καρότα κομμένα στη μέση
150 γρ. κομμάτι μπέικον κομμένο σε κύβους
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
60 γρ. κονιάκ
200 γρ. λευκό κρασί
1 λίτρο νερό βραστό
1 φρέσκο κύβο κότας
ένα φύλλο δάφνης
3 κόκκους μπαχάρι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
Αλάτι
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 κ.γ. κορν φλάουρ
Nutritional Information

Οδηγίες

1.
Παίρνουμε ένα γυάλινο μπολ και βάζουμε μέσα τα κομμάτια του μοσχαριού με το σκόρδο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μείγμα σε όλο το κρέας.
Ολοκληρωμένο
2.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Ολοκληρωμένο
3.
Την επόμενη μέρα βάζουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή ένταση.
Ολοκληρωμένο
4.
Τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές πολύ καλά και έπειτα ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα κομματάκια του μπέικον και τον πελτέ ντομάτας.
Ολοκληρωμένο
5.
Σοτάρουμε για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ και το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον φρέσκο ζωμό με το νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας, την δάφνη και το μπαχάρι.
Ολοκληρωμένο
6.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3 ώρες μέχρι να μαλακώσει το μοσχαράκι.
Ολοκληρωμένο
7.
Στο τελευταίο μισάωρο του μαγειρέματος προσθέτουμε το θυμάρι, το αλάτι και την κρέμα γάλακτος.
Ολοκληρωμένο
8.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για μισή ώρα ακόμα.
Ολοκληρωμένο
9.
Αφαιρούμε το κρέας και σουρώνουμε με μία σίτα τη σάλτσα. Την ρίχνουμε καθαρή σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Ολοκληρωμένο
10.
Τέλος προσθέτουμε το κρέας στη σάλτσα και σερβίρουμε.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Για να ελέγξουμε πόσο μαλακό είναι το κρέας, παίρνουμε ένα πιρούνι και το τρυπάμε στις 2 ώρες μαγειρέματος. Αν δούμε ότι είναι έτοιμο συνεχίζουμε με τις οδηγίες της συνταγής. Επίσης δεν χρησιμοποιούμε τα φρέσκα μυρωδικά από την αρχή του μαγειρέματος για να μην επισκιάσει τις υπόλοιπες γεύσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *