Muffins μήλου με crumble κανέλας

Υλικά

Για το crumble:

  • 65 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη
  • 15 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κοφτό κ.γ. κανέλα
  • 60 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου (να είναι πολύ μαλακό)
  • 85 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή μία βανιλέτα
  • Μία πρέζα αλάτι

Υλικά για muffins:

  • 120 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.σ. υγρή βανίλια ή 2 βανιλέτες
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130 γρ. γιαούρτι στραγγιστό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/3 κ.γ. αλάτι
  • 230 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κοφτό κ.γ. κανέλα
  • 1 ½ μήλο κομμένο σε κυβάκια

 

muffins miloy - syntages eleni kapnia

Εκτέλεση

Για το crumble: Σε ένα μπολ ρίχνουμε μέσα τα δύο είδη ζάχαρης, την κανέλα, το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι. Με μία μαρίζ (σιλικονούχα σπάτουλα) ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, το ανακατεύουμε και με τα χέρια μας πλάθουμε το μείγμα μέχρι να πάρουμε μία ζύμη. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Για τα muffins: Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, τα δύο είδη ζάχαρης και την υγρή βανίλια. Παίρνουμε ένα μίξερ χειρός και χτυπάμε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε ένα αυγό κάθε φορά περιμένοντας να ενσωματωθεί το προηγούμενο. Έπειτα ρίχνουμε το γιαούρτι, το γάλα και το αλάτι ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα, την κανέλα και τα κομματάκια του μήλου. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί. Παίρνουμε ένα ταψάκι με θήκες για muffins, τις βουτυρώνουμε, τις αλευρώνουμε και τις γεμίζουμε μέχρι πάνω με το μείγμα του κέικ. Εναλλακτικά, μέσα στο ειδικό ταψάκι για muffins βάζουμε χάρτινες θήκες ειδικές για κεκάκια και έτσι αποφεύγουμε το βουτύρωμα του ταψιού. Παίρνουμε τη ζύμη για το crumble κανέλας και πάνω από κάθε muffin τρίβουμε με το χέρι μας κομματάκια κομματάκια από τη ζύμη του crumble. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 5 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε την ένταση στους 180 βαθμούς κελσίου ψήνοντας για 17 λεπτά ακριβώς. Βγάζουμε τα muffins από το φούρνο και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. έπειτα τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Διατηρούνται φρέσκα για 4 ημέρες τουλάχιστον και μετά μεταφέρουμε στο ψυγείο για μία εβδομάδα περίπου.

Συμβουλή: Στα συγκεκριμένα κεκάκια ταιριάζει υπέροχα και μία καραμέλα butterscotch. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού καραμέλα και έπειτα να τα ψήσουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να τα περιχύσουμε με τη συγκεκριμένη καραμέλα όταν βγουν από τον φούρνο.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...