Μυστικά επιτυχημένης μαγιονέζας

Η μαγιονέζα είναι ένα απαλό, κρεμώδες, γαλάκτωμα που παρασκευάζεται από κρόκους φρέσκου αυγού, ξύδι, καρυκεύματα και ελαιόλαδο. Η παρασκευή της γίνεται είτε ανακατεύοντας με το σύρμα είτε με το μίξερ. Συνοδεύει ψάρι, κρέας, λαχανικά, σάντουιτς, αλμυρές κρέπες κλπ. Σήμερα αποκαλύπτουμε τα μυστικά για να γίνει η μαγιονέζα τέλεια.

Τα μυστικά της επιτυχίας

  • Η φρεσκάδα των υλικών και κυρίως των αβγών που πρέπει να είναι ολόφρεσκα.
  • Υλικά πάντα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πλαστικός κάδος του μίξερ ή πλαστικό μπολ, όχι μεταλλικός, για την παρασκευή της (το μέταλλο είναι αρκετά κρύο και υπάρχει κίνδυνος να κρυώσει τα υλικά σας).

Αν τελικά μας «κόψει» υπάρχει λύση

Το να φτιάξουμε μαγιονέζα μπορεί να φαίνεται εύκολο αλλά όλη η τέχνη είναι να προστεθεί το λάδι μας πάρα πολύ αργά επειδή ο κρόκος των αυγών δεν μπορεί να το απορροφήσει, αλλιώς το μείγμα θα χωρίσει. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν πετάμε τίποτα. Ξεκινάμε πάλι τη διαδικασία με 2 κρόκους αυγών. Έπειτα αντί της προσθήκης του λαδιού προσθέτουμε το χωρισμένο μείγμα!.

Υλικά

Σπιτική μαγιονέζα:

Υλικά

  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή τύπου Ντιζόν
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. σπορέλαιο καλής ποιότητας
  • 1 κ. σ. ξύδι από κρασί
Εκτέλεση

Αφήνουμε τα συστατικά να έρθουν σε τη θερμοκρασία δωματίου. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τον κρόκο με τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο και ξεκινάμε το χτύπημα με το εξάρτημα του σύρματος. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το σπορέλαιο, σταγόνα-σταγόνα στην αρχή και μετά σε λεπτή ροή, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να «δέσει» το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύδι συνεχίζοντας το χτύπημα. Η μαγιονέζα διατηρείται στο ψυγείο, σε βαζάκι για 3 ημέρες.

 

Συμβουλή: Μπορούμε να αρωματίσουμε τη μαγιονέζα μας με σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, ψιλοκομμένο σχινόπρασο ή μαϊντανό.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions
Συμβουλές/Μυστικά

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...