Νηστίσιμα τσουρέκια

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
50 γρ. φρέσκια μαγιά
130 γρ. νερό χλιαρό
1 κ.σ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Υλικά για το τσουρέκι:
1 φακελάκι τριμμένο μαχλέπι (15 γρ.)
1 κ.γ. τριμμένο κακουλέ
1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
3 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. σπορέλαιο
70 γρ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (πρόκειται για πηχτό σιρόπι ζάχαρης που μοιάζει με τη γλυκόζη) ή μέλι
200 γρ. ζάχαρη
350 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)

Οδηγίες

1.
Για την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 500 γρ. ζάχαρη με 200 γρ. νερό.
Ολοκληρωμένο
2.
Όταν ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο 4 με 5, ίσα ίσα να βράζει χωρίς να κοχλάζει.
Ολοκληρωμένο
3.
Βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο διάφανο σιρόπι.
Ολοκληρωμένο
4.
Στο τέλος προσθέτουμε 1 κ.γ. χυμό λεμονιού.
Ολοκληρωμένο
5.
Ανακατεύουμε και περιμένουμε να κρυώσει.
Ολοκληρωμένο
6.
Βάζουμε το σιρόπι σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση.
Ολοκληρωμένο
7.
Για το προζύμι:
Σε ένα μπολάκι τοποθετούμε την φρέσκια μαγιά με το νερό ώστε να διαλυθεί.
Ολοκληρωμένο
8.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι ενσωματώνοντάς τα.
Ολοκληρωμένο
9.
Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 με 25 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
10.
Για τα τσουρέκια:
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το προζύμι μας, το μαχλέπι, το κακουλέ, το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες, το αλάτι, το σπορέλαιο, την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
11.
Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ξεκινούμε το ζύμωμα.
Ολοκληρωμένο
12.
Όπως γνωρίζουμε το τσουρέκι θέλει υπομονή για να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές ίνες.
Ολοκληρωμένο
13.
Οπότε ζυμώνουμε για 10 με 15 λεπτά μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από τον γάντζο και να μην κολλάει πολύ στα χέρια.
Ολοκληρωμένο
14.
Μετά το ζύμωμα προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθούν.
Ολοκληρωμένο
15.
Να γνωρίζετε πως η ζύμη πολύ πολύ ελαφρώς θα κολλάει.
Ολοκληρωμένο
16.
Για να την διαχειριστούμε αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο σπορέλαιο.
Ολοκληρωμένο
17.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και περιμένουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της
Ολοκληρωμένο
18.
Όταν είναι έτοιμη την ξεφουσκώνουμε και την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
19.
Λαδώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας μας.
Ολοκληρωμένο
20.
Το κάθε ένα από αυτά τα χωρίζουμε σε άλλα 3 κομμάτια ώστε να πλέξουμε τα τσουρέκια μας σε κοτσίδες.
Ολοκληρωμένο
21.
Ανοίγουμε το κάθε ένα κομμάτι σε κορδόνι και πλέκουμε σε κοτσίδα και μετά ενώνουμε τις άκρες για στρόγγυλο τσουρέκι.
Ολοκληρωμένο
22.
Αν θέλεουμε τις αφήνουμε όπως είναι κοτσίδα.
Ολοκληρωμένο
23.
Στο σύνολο φτιάχνουμε 3 τσουρέκια εκτός αν τα θέλουμε πιο μικρά.
Ολοκληρωμένο
24.
Αφού τα πλέξουμε τα αφήνουμε στο ταψί του φούρνου αφού πρώτα το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ολοκληρωμένο
25.
Τα ξεκουράζουμε για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
26.
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό με το μέλι.
Ολοκληρωμένο
27.
Όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια μας τα αλείφουμε προσεκτικά με το μέλι και πασπαλίζουμε με χρωματιστά κας κας ή χοντρή ζάχαρη ή αμύγδαλο ή σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
Ολοκληρωμένο
28.
Τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου ένα πυρίμαχο μπολάκι γεμάτο με νερό ώστε να δώσει τη σωστή υγρασία στα τσουρέκια μας.
Ολοκληρωμένο
29.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 40 με 50 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν, τοποθετώντας το ταψί στην προτελευταία σχάρα.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Η ιμβερτοποιημένη ζάχαρη είναι το μυστικό για μαστιχωτά τσουρέκια. Εκτός από τα τσουρέκια χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε γλυκιά ζύμη σε συνδυασμό πάντα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Βοηθάει τα γλυκίσματά μας να διατηρούνται αφράτα, μαλακά με την σωστή υγρασία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φυσικό συντηρητικό. Θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *