Πως αξιοποιούμε τα λεμόνια

Πως τα διατηρούμε περισσότερο

Φροντίζουμε να αποθηκεύουμε σωστά τα λεμόνια ώστε να κρατάνε περισσότερο. Αντί να τα αφήνουμε στη σακούλα σε μια γωνία, τα τοποθετούμε σε ένα βάζο, το γεμίζουμε  με νερό, το κουμπώνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο. Το νερό δε θα τα αφήσει να αφυδατωθούν.

Ξύσμα λεμονιού στα φαγητά για γεύση

Παίρνουμε ένα τρίφτη και ξύνουμε το λεμόνι σε πολύ μικρές φέτες. Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για γεύση στο τσάι, σε smoothies, επιδόρπια, σαλάτες και dressings.

Καταψύχουμε φέτες λεμονιού για να μην ξεμείνουμε

Κόβουμε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες, τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί και τις καταψύχουμε. Έπειτα τις τοποθετούμε σε μια σακούλα polybag για να τα έχουμε άμεσα διαθέσιμα όποτε τις χρειαστούμε.

Προσθέτουμε φέτες λεμονιού σε παγάκια

Προσθέτουμε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού ή φέτες λεμονιού σε κάθε παγάκι. Τα χρησιμοποιούμε στο τσάι, νερό και άλλα ροφήματα.

Παγάκια από λεμόνι

Στύβουμε τα λεμόνια και συλλέγουμε τον χυμό σε παγάκια. Έχουμε όλο τον χρόνο χυμό λεμονιού για το μαγείρεμα, τα ροφήματα, τη ζαχαροπλαστική. Επίσης, δίνουμε στα ποτά και τα αναψυκτικά νέα διάσταση με παγάκια λεμονιού! Όσο για τη λεμονάδα, δε θα νερώσει ποτέ ξανά με αυτό το κολπάκι. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ρίχνουμε μέσα σε κάθε παγάκι μια μεγάλη λωρίδα λεμονόφλουδας.

pos_aksiopoioyme_ta_lemonia_syntages_eleni_kapnia

Τι γίνεται αν έχουμε μισό λεμόνι

Ένα άλλο πρόβλημα που όλες έχουμε αντιμετωπίσει είναι τα μισά λεμόνια. Συνήθως, όταν κόβουμε ένα λεμόνι για να το χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο μισό καταλήγουμε να το πετάμε ύστερα από μια δυο ημέρες, καθώς έχει αφυδατωθεί τελείως. Όμως, και αυτό το πρόβλημα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Πώς; Σε ένα μικρό πιατάκι, ρίχνουμε ζάχαρη και τοποθετούμε πάνω της την κομμένη επιφάνεια-πλευρά από το λεμόνι. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσουμε.

Κάνε σκόνη λεμονιού και δώσε στον οργανισμό σου ενέργεια

Κόβουμε τις φλούδες του λεμονιού σε μικρά κομματάκια και τις τοποθετούμε σε ένα καθαρό πανί. Στη συνέχεια τις αφήνουμε στον ήλιο για λίγες ημέρες και μόλις αποξηραθούν τις περνάμε από το μύλο του καφέ και τις τρίβουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σκόνη για κάθε χρήση, να αρωματίσουμε γλυκά ή σαλάτες, να αρωματίσουμε τα μαγειρευτά αλλά και να τρώμε λίγο από αυτό σαν φάρμακο κάθε φορά που χρειαζόμαστε έξτρα δόση βιταμίνης C.

Φτιάχνουμε λεμονάτο πιπέρι

Ανακατεύουμε σκόνη λεμονιού με πιπέρι για έξτρα γεύση κι άρωμα στα φαγητά, ειδικά τα ψητά!

Φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού λεμόνι

Είναι μια από τις πιο έξυπνες λύσεις για να μην πετάξουμε τίποτα! Δείτε τη συνταγή εδώ.

Φτιάχνουμε ζαχαρωτά από λεμόνι

Τις ζαχαρώνουμε και φτιάχνουμε ένα ωραίο γλύκισμα για γαρνιτούρα ή άμεση κατανάλωση.

pos_aksiopoioyme_ta_lemonia_syntages_eleni_kapnia

Παστό λεμόνι

Δεν είναι απλά αλάτι και λεμόνι, είναι παστό λεμόνι! Το αλάτι μαλακώνει τη φλούδα και τη σάρκα του λεμονιού και την κάνει απαλή. Με πατρίδα το Μαρόκο, τα παστά λεμόνια (preserved lemons) δεν είναι πολύ γνωστά στην ελληνική κουζίνα. Το κλασικό λεμονάτο κοτόπουλο και το ψητό κατσαρόλας αποκτούν βάθος και ένταση στη γεύση. Το ίδιο και οι απλές πατάτες φούρνου. Όπου η συνταγή ζητά λεμόνι και αλάτι, δοκιμάστε τα παστά  λεμόνια. Ένα εύκολο τουρσί ζύμωσης. Τα παστά λεμόνια είναι τουρσί ζύμωσης, που συνεχίζει να ωριμάζει όσο υπάρχει, ακόμα και στο ψυγείο. Ξεκινά στητό και όσο περνά ο καιρός μαλακώνει συνεχώς. Χρειάζεται περίπου 40 ημέρες ωρίμανσης, για να αρχίσουμε να το καταναλώνουμε και διατηρείται 1 χρόνο στο ψυγείο. Η γεύση του είναι πιο φρέσκια στο ξεκίνημα και γίνεται πιο έντονη και διεισδυτική όσο παλαιώνει. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Μαρμελάδα λεμόνι

Εύκολη και γρήγορη λύση για να αξιοποιήσουμε ολόκληρο το λεμόνι. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Λεμονάδα

Φτιάχνουμε το σιρόπι λεμονιού και φτιάχνουμε μοναδική λεμονάδα. Επίσης, χρησιμοποιούμε το σιρόπι σε διάφορα ποτά και συνταγές ζαχαροπλαστικής. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Lemon curd (κρέμα λεμονιού)

Δροσερή κρέμα που γεμίζουμε κέικ, τάρτες μπισκότα ή απλά την τρώμε με το κουτάλι! Δείτε τη συνταγή εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions
Συμβουλές/Μυστικά

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...