Red Velvet

«Κόκκινο βελούδο» το σημερινό μας επιδόρπιο. Ένα αγαπημένο, κλασσικό αμερικάνικο γλυκό, λίγο προσαρμοσμένο στις ευρωπαϊκές γεύσεις, κάνει θραύση όλες τις εποχές. Νομίζω πως και στην ελληνική κουζίνα έχει καθιερωθεί πλέον στα κλασσικά, «παλιομοδίτικα», αγαπημένα γλυκά. Οι παραλλαγές που συναντούμε είναι πολλές και πραγματικά αξίζει η κάθε προσπάθεια για πειραματισμούς. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα; Το βαθύ, κατακόκκινο χρώμα του που σε προδιαθέτει να «ορμήσεις» καταπάνω του! Αρκετοί χρησιμοποιούν το παντζάρι για να δώσουν το κόκκινο χρώμα. Απλά η γεύση του λίιιιγο αλλάζει γιατί το παντζάρι έχει έντονη γεύση γης, δηλαδή χώματος. Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αμέτρητα και μπορείτε να διάλεξε ανάμεσα σε πολλά. Είναι όλα ελεγμένα και δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα. Θα έλεγα πως είναι ένα ζουμερό κέικ σε σχέση με τα υπόλοιπα και αυτό οφείλεται κυρίως στο ξυνόγαλα. Η δε βουτυράτη – τυρένια κρέμα του απλά το απογειώνει. Μπορείτε να το φτιάξετε κάλλιστα για τούρτα γενεθλίων, για ατομικά cup cake,  για γλειφιτζούρια cake pop και για πολλές άλλες τόσες χρήσεις. Προσωπικά το είχα φτιάξει πριν χρόνια για πρώτη φορά, σε ένα καφέ που διοργάνωσα στο σπίτι. Το στόλισα με φλοίδες λευκής σοκολάτας και λίγες φράουλες. Η τούρτα red velvet έγινε ανάρπαστη! Από τότε δε σταμάτησα να τη φτιάχνω. Αν έχετε και εσείς κάποιες εκδηλώσεις στο σπίτι σας και όχι μόνο, φτιάξτε το και στολίστε το με ότι περνάει από τη φαντασία σας. Ένα είναι σίγουρο: πως το φλογερό κόκκινο χρώμα του και η μοναδική του γεύση δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο!

Υλικά

Για το κέικ:

  • 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 130 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κ.σ. υγρή βανίλια ή 3 βανιλέτες
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 ½ κ.γ. ξύδι λευκό
  • 250 γρ. ξινόγαλα
  • 3 με 4 κ.σ. υγρό κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 3 ταψάκια μιας χρήσης 22 εκ. ή 2 των 24 εκ.

Για το frosting τυριού:

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 φλιτζ. άχνη ζάχαρη
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 3 βανιλέτες ή 2 κ.γ. υγρή βανίλια

Για το γαρνίρισμα:

  • 150 γρ. φλοίδες λευκής κουβερτούρας
Εκτέλεση

Για το frosting: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε για 10 λεπτά μόνο του το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη η κρέμα την τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Για το κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα και βουτυρώνουμε τα ταψάκια μας. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και αναμειγνύουμε με τον μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του φτερού και χτυπάμε το βούτυρο για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να ενσωματωθούν και βάζουμε το μείγμα με το αλεύρι μέσα στον κάδο ανακατεύοντας καλά. Μέσα στο ξινόγαλα διαλύουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και το προσθέτουμε στον κάδο. Τέλος, διαλύουμε στο ξύδι την μαγειρική σόδα και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ενσωματώνουμε καλά και χωρίζουμε ισόποσα στα ταψάκια. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά αν έχουμε τα ταψάκια των 22 εκ. και 20-25 λεπτά αν έχουμε τα ταψάκια των 24 εκ. Για να είμαστε σίγουροι, μετά το πέρας της αναγραφόμενης ώρας, ανοίγουμε τον φούρνο και τρυπάμε με ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό τότε το αφαιρούμε αν όχι τότε συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα. Όταν είναι έτοιμα, περιμένουμε να κρυώσουν 30 λεπτά και μετά τα βγάζουμε αφήνοντάς τα πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Συναρμολόγηση: Σε μία στρόγγυλη πιατέλα ή τουρτιέρα τοποθετούμε το πρώτο κέικ. Απλώνουμε το 1/3 της κρέμας. Συνεχίζουμε με το δεύτερο κέικ καλύπτοντας με την κρέμα. Και τελειώνουμε με το τρίτο κέικ και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με φλοίδες λευκής κουβερτούρας. Όταν είναι έτοιμο τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Συμβουλή: Όλα μας τα υλικά τα είναι σε θερμοκρασία δωματίου και πολύ καλό χτύπημα του βουτύρου. Αυτό θα δώσει την αέρινη και απαλή υφή στην κρέμα.

 

Από την Ελένη Καπνιά

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...