Σοκολατένια κεκάκια (muffin)

Μικρά αέρινα σοκολατένια κεκάκια (muffin)

Και να λοιπόν που ήρθε η ώρα μας να σας μιλήσω για τα γλυκά. Αργήσαμε λίγο αλλά τα καταφέραμε. Άλλη μία αγάπη μου, τα γλυκά, λατρεμένα και πάντα γεμάτα εκπλήξεις. Μεγάλο κεφάλαιο ανοίγουμε τώρα γιατί τα γλυκά από μόνα τους είναι μία μοναδική και μαγευτική «επιστήμη». Η ακρίβεια, η σωστή μεταχείριση των υλικών και ο σωστός συνδυασμός των συστατικών καθιστούν το κάθε μας γλυκό ξεχωριστό. Αβίαστα, χωρίς γρήγορες κινήσεις και άγχος θα έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Πάρτε το σαν μία ψυχοθεραπεία, η ζωή μας κυλά τόσο γρήγορα και βρισκόμαστε συνέχεια αντίπαλοι με το χρόνο. Αφήστε τον στην άκρη και απλά κάντε τον σύμμαχό σας! Κάθε φορά που θα μαζεύονται στο σπίτι είτε μεγάλοι είτε πιτσιρίκια για καφεδάκι και χυμό απλά μαγειρέψτε αυτά τα κεκάκια. Με τη μητέρα μου κάνουμε διαγωνισμό ποια θα έχει τα πιο αφράτα κέικ. Πάντοτε έκανε κάτι διαφορετικό και με ξεπερνούσε. Αυτή τη φορά όμως πέτυχα διάνα! Την έπεισα να τα φτιάξει και ενθουσιάστηκε! Γνωρίζω πως υπάρχουν χιλιάδες συνταγές (χωρίς υπερβολές!) για κεκάκια και κάθε μία είναι διαφορετική. Αυτή όμως η συνταγή είναι άλλο πράγμα! Αφράτα, υγρά και άκρως σοκολατένια! Αν λοιπόν λατρεύετε  σαν εμένα αυτού του είδους τα κέικ δεν έχετε τίποτε καλύτερο από το να αγοράσετε τα υλικά και να τα φτιάξετε χωρίς δεύτερη κουβέντα!

Υλικά

Στέρεα υλικά (για 12 μικρά κεκάκια)

  • 250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 170 γρ ζάχαρη
  • ¾ φλιτζανιού κακάο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 3 βανιλέτες ή 2 κ.σ. υγρή βανίλια
  • 100 γρ σταγόνες σοκολάτας

 

Υγρά υλικά

  • 250 γρ γάλα ή ξινόγαλα
  • 2 μεσαία αυγά
  • 180 γρ λιωμένο βούτυρο

 

Γλάσο σοκολάτας (Chocolate Buttercream)

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακό
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. Κακάο, κοσκινισμένο
  • 60 ml. γάλα
Εκτέλεση

Για αρχή προθερμαίνουμε το φούρνο μας σε αέρα στους 200 βαθμούς κελσίου. Κοσκινίζουμε τα στέρεα υλικά μας και τα βάζουμε όλα μαζί στο ίδιο μπολ. Το ίδιο κάνουμε και με τα υγρά υλικά ανακατεύοντάς τα όλα μαζί. Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα χωρίς πολύ ανακάτεμα. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται αφράτα και δεν χάνουν τον αέρα τους. Παράλληλα έχουμε βουτυρώσει τις θήκες για τα κεκάκια και με ένα κουτάλι της σούπας τις γεμίζουμε μέχρι τα ¾ . Χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 18 μέχρι 20 λεπτά. Όχι παραπάνω ώρα γιατί θα στεγνώσουν. Για να διαπιστώσουμε αν ψήθηκαν, στα 18 λεπτά τρυπάμε ένα κεκάκι με μία οδοντογλυφίδα αν βγει καθαρή είναι έτοιμο αν έχει υπολείμματα συνεχίζουμε για άλλα 2 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μία σχάρα. Έπειτα είναι έτοιμα για φάγωμα!

 

Για την βουτυρόκρεμα:

Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα αρκετή ώρα (περίπου 10 λεπτά) μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, την κουβερτούρα, το γάλα και το κακάο και χτυπάμε για ακόμα 6 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο και κρεμώδες. Μεταφέρουμε σε ένα κορνέ και κάνουμε ροζέτες.

Τρώγονται παρέα με καφέ ή τσάι. Μπορούμε αν θέλουμε να τα γαρνίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα, με βουτυρόκρεμα, με χτυπημένη κρέμα τυριού και λίγη κρέμα γάλακτος, με άχνη ζάχαρη. Όπως και να έχει πάντως, με ή χωρίς γαρνίρισμα, το μόνο σίγουρο είναι πως όταν εμφανίζονται στο τραπέζι γίνονται καπνός!

 

Συμβουλή:

Τα υγρά υλικά μας πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να δέσουν καλύτερα μεταξύ τους. Για πιο νόστιμο αποτέλεσμα απλά αφήνουμε το μείγμα για τα κεκάκια σκεπασμένα με μεμβράνη στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες και έπειτα τα ψήνουμε.

Καλά μαγειρέματα!

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...