No products in the cart.
Σοκολατένιος κορμός με μους κάστανο
μέτριο
12
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σιγά σιγά προετοιμάζεται. Γιορτινές συνταγές, αγαπημένοι φίλοι και συγγενείς, χαμόγελα και συζητήσεις, μουσική και ευχές, ντύνουν μοναδικά τις οικογενειακές αυτές συγκεντρώσεις που έρχονται να μας υπενθυμίσουν πόσο σημαντική είναι η ουσιαστική επαφή με τους γύρω μας. Αφήνουμε κάθε γκρίνια πίσω μας και ατενίζουμε προς τον «νέο» εαυτό μας. Τελικά τι είναι αυτό που ψάχνουμε; Αγάπη, επικοινωνία και ουσιαστικά δόσιμο χωρίς ανταπόδοση. Με αυτά τα «όπλα» στη φαρέτρα μας χτίζουμε την κάθε μας στιγμή. Και μιλώντας για στιγμές, σκεφτείτε λίγο ποια είναι η σημαντική στιγμή κάθε τραπεζιού; Μα φυσικά, το απόλυτο, εορταστικό γλυκό. Όλοι το περιμένουν με αγωνία και φέτος θα ξεπεράσετε κάθε τους προσδοκία.
Μιλάω φυσικά για το πιο γιορτινό γλυκό, τον σοκολατένιο κορμό με μους κάστανο. Μην τρομάζετε στο άκουσμά του. Με σωστή οργάνωση μπορούμε να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα ζαχαροπλαστείου! Το συγκεκριμένο γλυκό έχει κατακτήσει την Ευρώπη και όχι μόνο. Η φήμη του είναι παγκόσμια, αν και έχει γαλλική προέλευση. Άνθρωποι όλων των ηλικιών κοιτούν τις όμορφες βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και περιμένουν τη στιγμή που θα γευτούν αυτό το θεσπέσιο γλυκό! Ποια είναι, όμως, η ιστορία του;
Σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε ένα έθιμο το οποίο συνέδεε την καύση ενός κορμού, με τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου και ίσχυε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Παραμονή Χριστουγέννων κάθε οικογένεια έριχνε στο τζάκι τον κορμό ενός δέντρου κυρίως οπωροφόρου. Αν η καύση του κορμού διαρκούσε τρεις ημέρες ή μέχρι την Πρωτοχρονιά, τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα είχαν καλή σοδειά. Αν είχαν αμπέλια, ράντιζαν το κορμό με κρασί για να είναι καλός ο τρύγος. Έπειτα σκόρπιζαν τις στάχτες στα χωράφια τους και κρατούσαν το κάρβουνο, το οποίο χρησιμοποιούταν ως συστατικό φαρμάκων. Όμως, κάθε γαλλική πόλη είχε τα δικά της έθιμα σχετικά με την καύση του κορμού.
Στη Μασσαλία, τη στιγμή που ο κορμός μεταφερόταν στο σπίτι όλοι κραύγαζαν: «Έρχονται τα Χριστούγεννα, όλα έρχονται καλά». Έπειτα, ο αρχηγός της οικογένειας ευλογούσε τον κορμό και τον έριχνε στη φωτιά. Στη Βουργουνδία, κάθε παιδί, ακολουθώντας τις οδηγίες του πατέρα του, πήγαινε σε κάποια γωνιά του δωματίου και παρακαλούσε στο Θεό το κούτσουρο «να δώσει καραμέλες». Οι γονείς έκρυβαν διάφορα γλυκίσματα ή σε περίπτωση που δεν είχαν, κάστανα ή δαμάσκηνα σε κάποιο σημείο του κορμού και όταν τα παιδιά τα έβρισκαν, θεωρούσαν ότι ήταν το αποτέλεσμα της πίστης τους. Η εμφάνιση του κορμού ως γλυκό γίνεται κατά τη διάρκεια του 20 αιώνα με την ονομασία «κέλυφος – coquille» ή «μικρός κορμός – petite bûche». Στη Γαλλία και σε πολλές γαλλόφωνες χώρες της σύγχρονης εποχής, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελούμενο από μια ποικιλία εδεσμάτων φθάνει στο τέλος του με το συγκεκριμένο γλυκό που μαγεύει κάθε άνθρωπο.
Είναι, συνήθως, στολισμένο με ζαχαρώδη ή πλαστικά αντικείμενα που απεικονίζουν τον Αϊ-Βασίλη, το έλκηθρό του, τους βοηθούς του ή με έλατα, χιόνι, με διάφορα δωράκια και έχει πάντα τη μορφή ενός κορμού. Αποτελείται από μαλακό παντεσπάνι γεμισμένο με κρέμα βουτύρου, που ονομάζεται μπισκουί, αρωματισμένο με καφέ, σοκολάτα ή με το λικέρ Grand Marnier, το οποίο τυλίγεται κυλινδρικά για να αποκτήσει τη συγκεκριμένη μορφή! Κάποιες νέες συνταγές αντικαθιστούν τη κρέμα βουτύρου με μους φρούτων, με κρέμα μασκαρπόνε ή με κρέμα μουσελίν. Δοκιμάστε την συνταγή μου και μαγευτείτε από το ταξίδι των γεύσεων!
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου | |
100 γρ. ζάχαρη | |
80 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο | |
Μία πρέζα αλάτι | |
2 βανιλέτες |
Υλικά για Μους κάστανο:
300 γρ. κρέμα γάλακτος | |
350 γρ. κουβερτούρα | |
Μία πρέζα αλάτι | |
115 γρ. ζάχαρη | |
330 γρ. νερό | |
Ένα λοβό βανίλιας (σχισμένο στη μέση) | |
300 γρ. κάστανα βρασμένα | |
30 γρ. κονιάκ | |
Μους σοκολάτας με κρέμα τυρί: | |
200 γρ. κουβερτούρα | |
200 γρ. τυρί κρέμα | |
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη | |
▢350 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά | |
3 βανιλέτες | |
1 κ.σ. κακάο | |
μία πρέζα αλάτι |
Σχετικά με τη συνταγή Κορμός κάστανο, αναφέρετε στη παρακευή «κρέμα τυριού και κουβερτούρα» αλλά τα υλικά και οι αναλογίες τους δεν αναγράφονται.
Ευχαριστώ