Σουτζουκάκια σμυρνέικα

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ. κιμά (250 γρ. μοσχαρίσιο από κιλότο και 250 γρ. χοιρινό ή μπούτι αρνί) διπλά περασμένος
100 γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
100 γρ. κρασί κόκκινο
20 γρ. μαυροδάφνη
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. αλάτι
Μαύρο πιπέρι τριμμένο
0.5 κ.γ. πάπρικα
1 αυγό
κονιάκ για το πλάσιμο
Υλικά για την σάλτσα:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
50 γρ μαυροδάφνη
400 γρ ντοματάκι ολόκληρο σε κονσέρβα πολτοποιημένο στο μπλέντερ
200 γρ. νερό
0.5 κ.γ. αλάτι
Πιπέρι, λίγο κύμινο
3 κόκκους μπαχάρι
1 ξύλο κανέλας
1 κ.γ. ζάχαρη

Οδηγίες

1.
Σουτζουκάκια:
Σε ένα μπολ βάζουμε το κρασί με την μαυροδάφνη.
Ολοκληρωμένο
2.
Εκεί μουσκεύουμε το ψωμί μέχρι να μαλακώσει και να ρουφήξει τα υγρά.
Ολοκληρωμένο
3.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το θρυμματισμένο ψωμί αφού πρώτα το στύψουμε.
Ολοκληρωμένο
4.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια εκτός από το κονιάκ.
Ολοκληρωμένο
5.
Τοποθετούμε το εξάρτημα του φτερού και ζυμώνουμε τον κιμά για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρατεύει και να σπάνε οι ίνες του.
Ολοκληρωμένο
6.
Την διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και στο χέρι.
Ολοκληρωμένο
7.
Ο κιμάς για το σουτζουκάκι θέλει πολύ καλό πλάσιμο ή ζύμωμα για να είναι λείο και να μην ξεχωρίζουν τα υλικά που περιέχει μέσα.
Ολοκληρωμένο
8.
Καλύπτουμε το μπολ με τον κιμά με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
9.
Στη συνέχεια πλάθουμε μακρόστενα κεφτεδάκια, κρατώντας το μείγμα στην μια παλάμη, τοποθετώντας την άλλη κάθετα και κινώντας την παράλληλα με τα δάχτυλα.
Ολοκληρωμένο
10.
Πριν πλάσουμε το κάθε σουτζουκάκι βουτάμε τα χέρια μας σε λίγο κονιάκ.
Ολοκληρωμένο
11.
Αυτό βοηθάει στο να καραμελώσει σωστά το σουτζουκάκι την ώρα του τηγανίσματος καθώς θα δώσει και μία γλυκόξινη γεύση.
Ολοκληρωμένο
12.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο όχι να καλυφθούν τελείως τα σουτζουκάκια για να μην γίνουν βαριά και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια ένταση.
Ολοκληρωμένο
13.
Τηγανίζουμε λίγα λίγα κάθε φορά τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν και από τις δύο πλευρές χρυσαφένιο χρώμα.
Ολοκληρωμένο
14.
Όταν είναι έτοιμα τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα.
Ολοκληρωμένο
15.
ν θέλουμε να τα κάνουμε πιο ελαφριά τα ψήνουμε στο φούρνο αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο, τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 220 βαθμούς κελσίου στον αέρα με γκριλ μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ολοκληρωμένο
16.
Σάλτσα:
Ζεσταίνουμε στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια ένταση, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε να τσιγαριστεί για λίγο.
Ολοκληρωμένο
17.
Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ολοκληρωμένο
18.
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο ντοματάκι.
Ολοκληρωμένο
19.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
20.
Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια με όσα ζουμιά έχουν αφήσει στην πιατέλα.
Ολοκληρωμένο
21.
Ανακινούμε ελαφρώς το τηγάνι να αναμειχθούν οι γεύσεις, κλείνουμε με καπάκι και συνεχίζουμε το σιγανό μαγείρεμα για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
22.
Όταν είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί μία ώρα πριν το σερβίρουμε.
Ολοκληρωμένο
23.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή πουρέ ή χυλοπίτες ή μακαρόνια ή ρύζι.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Είναι πολύ χαρακτηριστική η καλοδουλεμένη υφή του κιμά. Ομοιόμορφο πλάσιμο, να ενωθεί το σουτζουκάκι και να μην ανοίξει. Δεν θέλουν αλεύρωμα, γιατί θέλουν να ρουφήξουν την σάλτσα και για να μην καεί το αλεύρι στο τηγάνι και δώσει άσχημη γεύση και υφή στη σάλτσα. Σωστό τηγάνισμα με λάδι ελιάς και να φτιάξουμε στο ίδιο σκεύος την σάλτσα. Η σάλτσα ντομάτας πρέπει να είναι απαλή και λεία για να μπορεί να την ρουφήξει ο κιμάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *