Στήθος κοτόπουλο με μανταρίνι, μέλι και μουστάρδα Dijon στον φούρνο

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
1 γαλοπούλα 4 κιλά καθαρισμένη
50 γρ. ελαιόλαδο
Υλικά για τη γέμιση
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα καρέ
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
500 γρ. κιμά χοιρινό
150 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
1 ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδου
300 γρ. κάστανα ψηνένα ή βρασμένα κομμένα
¾ φλιτζ. μπράντι ή κονιάκ
Χυμό από ένα πορτοκάλι
300 γρ. ζωμό κότας
100 γρ. κουκουνάρια καβουρδισμένα
0.5 φλιτζ. cranberries
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

1.
Άλμη:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
2.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ολοκληρωμένο
3.
Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα βαθύ σκεύος και την καλύπτουμε με όλη την άλμη.
Ολοκληρωμένο
4.
Βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε για ολόκληρο το βράδυ.
Ολοκληρωμένο
5.
Μέσα στην άλμη η γαλοπούλα θα ενυδατωθεί και θα γίνει ιδιαίτερα ζουμερή μετά το ψήσιμο.
Ολοκληρωμένο
6.
Γέμιση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε.
Ολοκληρωμένο
7.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σέλερι και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
8.
Παράλληλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη από τα λουκάνικα και ψιλοκόβουμε την «ψίχα».
Ολοκληρωμένο
9.
Προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα τον κιμά και το ψιλοκομμένο λουκάνικο.
Ολοκληρωμένο
10.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 με 8 λεπτά και ρίχνουμε το μήλο, το σκόρδο και τα κάστανα, ανακατεύουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε με το μπράντι και τον χυμό πορτοκαλιού.
Ολοκληρωμένο
11.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό κότας, τα κράνμπερις, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
12.
Μαγειρεύουμε την γέμιση μέχρι να μην έχει άλλο ζουμάκια.
Ολοκληρωμένο
13.
Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε στην άκρη.
Ολοκληρωμένο
14.
Γέμισμα-ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις.
Ολοκληρωμένο
15.
Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο μία ώρα πριν την μαγειρέψουμε.
Ολοκληρωμένο
16.
Αδειάζουμε την άλμη, την ξεπλένουμε και τη στεγνώνουμε καλά με χαρτί.
Ολοκληρωμένο
17.
Τη γεμίζουμε με το μείγμα που έχει κρυώσει και κλείνουμε το άνοιγμα όσο καλύτερα μπορούμε με οδοντογλυφίδες.
Ολοκληρωμένο
18.
Δένουμε τα πόδια και το λαιμό με σπάγκο μαγειρικό.
Ολοκληρωμένο
19.
Την τοποθετούμε με το στήθος προς τα πάνω, τη λαδώνουμε με το ελαιόλαδο, δεν την αλατίζουμε και προσθέτουμε στο ταψί 50 γρ. νερό.
Ολοκληρωμένο
20.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να γίνει και να ροδίσει.
Ολοκληρωμένο
21.
Αν ροδίσει έντονα πριν είναι έτοιμη, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Ολοκληρωμένο
22.
Για να μη στεγνώσει το κρέας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20΄.
Ολοκληρωμένο
23.
Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη η γεμιστή γαλοπούλα, την τρυπάμε με ένα μαχαίρι ελαφρώς στο μπούτι.
Ολοκληρωμένο
24.
Αν το υγρό που βγει είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο.
Ολοκληρωμένο
25.
Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη. Όταν η γαλοπούλα είναι έτοιμη τη βάζουμε σε μια πιατέλα.
Ολοκληρωμένο
26.
Σάλτσα:
Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού σε μια μικρή κατσαρόλα.
Ολοκληρωμένο
27.
Ρίχνουμε εκεί τον ζωμό, το κρασί, το κονιάκ και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
Ολοκληρωμένο
28.
Τη σουρώνουμε και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Ολοκληρωμένο
29.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει. Βάζουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.
Ολοκληρωμένο
30.
Αδειάζουμε τη γέμιση σε μπολ.
Ολοκληρωμένο
31.
Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα και τη γέμιση.
Ολοκληρωμένο
32.
Κόβουμε το πουλερικό και το βάζουμε σε ατομικά πιάτα.
Ολοκληρωμένο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *