Τα μυστικά της ομελέτας

αφράτη ομελέτα

Τα συχνότερα λάθη:

  • Τα πολλά αυγά. Δε θα πετύχει η ομελέτα αν πρόκειται να βάλουμε πολλά αυγά, σε αυτή την περίπτωση φτιάχνουμε ομελέτες φούρνου. Στο τηγάνι βάζουμε το πολύ 6 αυγά.
  • Πολύ χτύπημα. Δε θέλει πολύ χτύπημα η ομελέτα γιατί τότε χάνει τον όγκο της.
  • Καθόλου χτύπημα. Το ότι η ομελέτα δε θέλει πολύ χτύπημα δε σημαίνει πως δε θέλει καθόλου. Απλά με ένα πιρούνι ομογενοποιούμε τα αυγά.
  • Αναποδογύρισμα με όποιον τρόπο θέλουμε. Δε χρειάζεται οπωσδήποτε να αναποδογυρίσουμε την ομελέτα, αν δε μας βγαίνει δεν πειράζει καθόλου. Απλά την διπλώνουμε στη μέση για να τη διαχειριστούμε καλύτερα, όπως το γαλλικό στυλ.
  • Λαχανικά χωρίς σοτάρισμα. Δε γίνεται να βάλουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια ή το σπανάκι ανακατεμένα μαζί με τα αυγά. Έχουν διαφορετικό χρόνο ψησίματος και βγάζουν τα υγρά τους μέσα στην ομελέτα. Σοτάρουμε πρώτα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να έχουν τον χρόνο τους για να μαλακώσουν.
  • Μεγάλο τηγάνι για λίγα αυγά. Αν φτιάχνουμε μια ομελέτα με 2 αυγά δεν γίνεται να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο τηγάνι γιατί θα απλωθεί και δε θα έχει όγκο. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τα σωστά μεγέθη σκευών.
  • Τα καλύτερα τηγάνια για ομελέτα είναι αυτά που διαχέουν ταυτόχρονα και ομοιόμορφα τη θερμότητα παντού (μαντεμένια)
  •  Πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι τον πάτο του τηγανιού θα βοηθήσουμε την ομελέτα να μην κολλήσει, σε περίπτωση που δεν είναι αντικολλητικό.
  • Λίγο γάλα κάνει την ομελέτα πιο ανάλαφρη.
  • Κλείνοντας την ομελέτα με καπάκι θα γίνει πιο μαλακή και αφράτη από ποτέ.
  • Η προσθήκη της σόδας (αναψυκτικού) ή του ανθρακούχου νερού βοηθάει στο να αφρατέψει η ομελέτα.