Τα σύκα του καλοκαιριού

Τα σύκα του Αυγούστου

Σύκο. Ένα φρούτο άκρως μεσογειακό και αντιπροσωπευτικό του Αυγούστου. Πολύ πλούσιο σε θρεπτική αξία και με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Στην ανθρώπινη διατροφή υπάρχει τουλάχιστον εδώ και 3.000 χρόνια. Που συναντάται; Μα φυσικά στην αρχαία Αθήνα! Εκεί τα σύκα κατείχαν τόσο υψηλή αξία που θεωρούνταν πολύτιμα. Γνωρίζατε ότι υπήρχε ειδική ομάδα ανδρών που ονομάζονταν «συκοφάντες»; Ω ναι! Αυτή η συγκεκριμένη ομάδα κατήγγελλε όσους τα έκλεβαν ή τα πουλούσαν παράνομα στο εμπόριο.

Οι αρχαίοι Έλληνες απολάμβαναν τα ξερά σύκα ως επιδόρπιο, τα ονομαζόμενα “τραγήματα”. Μέχρι και τις μέρες μας συνεχίζουμε να τα απολαμβάνουμε, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα στον ήλιο. Τα γεμίζουμε με ξηρούς καρπούς, τα βράζουμε σε ελαφρύ σιρόπι με μέλι και τα χρησιμοποιούμε εξίσου το ίδιο στο φαγητό ή τις σαλάτες. Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό!

Τι γνωρίζουμε όμως για τα σύκα;

Τα σύκα ευδοκιμούν σε εύκρατο κλίμα και έχουν ανάγκη από πολύ, πολύ ήλιο ώστε να παραχθούν οι θεσπέσιοι καρποί τους. Φρέσκα τα συναντάμε συνήθως από τα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού, δηλαδή τον Αύγουστο. Αυτό το γεγονός δε μας πτοεί γιατί μπορούμε να τα γευθούμε αποξηραμένα ολόκληρο τον χρόνο. Η συκιά αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα δέντρα που καλλιέργησε ποτέ ο άνθρωπος. Αυτό συνέβη το 7000 π.Χ. στην Ιεριχώ και φυσικά είναι το πρώτο δέντρο που αναγράφεται στην Βίβλο. Εξάλλου θυμόμαστε τους πρωτόπλαστους να εμφανίζονται με ένα φύλλο συκής. Έτσι, λοιπόν, καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο και από εκεί μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα (περίπου το 1500 π.Χ.) όπου έγινε η βασική τροφή στην παραδοσιακή τους διατροφή. Αξιοσημείωτο είναι πως κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι αθλητές κατανάλωναν σύκα ώστε να ενδυναμώσουν και να ενισχύσουν τον οργανισμό τους.  Η ποικιλία τους είναι μεγάλη και έτσι συναντούμε: τα άσπρα, τα μαύρα, τα κόκκινα, τα μωβ, τα πράσινα και το σύκο της Κύμης που είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης.

Πως διατηρούμε τα ξερά σύκα και που τα χρησιμοποιούμε;

Παίρνουμε ένα μεταλλικό κουτί, στρώνουμε μία λαδόκολλα και τοποθετούμε τα ξερά σύκα σε σειρές βάζοντας στο ενδιάμεσο φύλλα δάφνης. Τα χρησιμοποιούμε σε γεμίσεις κρεατικών, δίνουν μοναδική γεύση σε κομπόστες, σιρόπια, chutney και σαλάτες, τα βάζουμε σε κέικ, φτιάχνουμε σοκολατάκια, τρουφάκια, μπισκότα, μαρμελάδα και τάρτες. Παντρεύονται όμορφα και με τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, σουσάμι, αλλά η αποθέωση έρχεται όταν σερβίρονται με προσούτο και γραβιέρα ή ρικότα!