Ελαιόλαδο, ελληνική παράδοση και διατροφική αξία

Ελαιόλαδο, ελληνική παράδοση και διατροφική αξία

Και κάπως έτσι αποχαιρετούμε τον μήνα Νοέμβριο, ο κατεξοχήν μήνας της ελιάς. Αυτόν τον μήνα συλλέγονται οι καρποί της ελιάς για να επεξεργαστούν και να μας δώσουν το ξεχωριστό αγαθό του ελαιόλαδου. Ελιά και ελληνική γη είναι δύο έννοιες αλληλένδετες που κεντούν λεπτεπίλεπτα την ταυτότητά μας, ταυτίζεται απόλυτα με την κουλτούρα, την παράδοση και τη διατροφή μας.

Οι καρποί της ελιάς και το απόσταγμά τους, το ελαιόλαδο, είναι ένα κομμάτι άμεσα συνδεδεμένο με τους μύθους, την λατρεία, τα έθιμα, την τέχνη αλλά και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα. Ήδη από την αρχαιότητα η ελιά είναι το ιερό δέντρο. Η θεά Αθηνά (θεά της σοφίας) δώρισε στους κατοίκους της Αθήνας το ίδιο της το όνομα και την ελιά, καθώς τους μετέδωσε τη γνώση για την καλλιέργειά της. Η ελιά είναι το σύμβολο της ειρήνης και της νίκης, της προστασίας, της πίστης, της αγάπης και της ελπίδας, της γονιμότητας. Μία πηγή υγείας και ζωής, ένα ιερό δώρο έμπνευσης και δημιουργίας.Οι καρποί της ελιάς και το απόσταγμά τους, το ελαιόλαδο, είναι ένα κομμάτι άμεσα συνδεδεμένο με τους μύθους, την λατρεία, τα έθιμα, την τέχνη αλλά και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα. Ήδη από την αρχαιότητα η ελιά είναι το ιερό δέντρο. Η θεά Αθηνά (θεά της σοφίας) δώρισε στους κατοίκους της Αθήνας το ίδιο της το όνομα και την ελιά, καθώς τους μετέδωσε τη γνώση για την καλλιέργειά της. Η ελιά είναι το σύμβολο της ειρήνης και της νίκης, της προστασίας, της πίστης, της αγάπης και της ελπίδας, της γονιμότητας. Μία πηγή υγείας και ζωής, ένα ιερό δώρο έμπνευσης και δημιουργίας.

Κανένα άλλο δέντρο δεν τιμήθηκε, δεν υμνήθηκε, δεν τραγουδήθηκε, δεν ζωγραφίστηκε όσο η ελιά. Το λιόδεντρο ζει και μεγαλώνει παντού, κοντά στη θάλασσα, στον μεσογειακό ήλιο, σε άγονα και πετρώδη μέρη, αντέχει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο που τα χρόνια ζωής της φθάνουν τουλάχιστον τα 300 χρόνια και υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπερνούν τα 1000 χρόνια. Το πολύτιμο αυτό δέντρο με τον μοναδικό του καρπό μας χαρίζει στο καθημερινό μας τραπέζι ένα θησαυρό ανεκτίμητο. Ιατρικές έρευνες έστρεψαν την προσοχή τους στα οφέλη που υπάρχουν στην μεσογειακή διατροφή και ειδικά στο ελαιόλαδο. Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται “ελιξίριο”. Εκτός από την καλή πηγή λιπαρών που έχει το λάδι ελιάς είναι παράλληλα και μια πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στις αρτηρίες.

Η θρεπτική επίδραση του ελαιόλαδου φανερώνεται από την υγεία των καταναλωτών της, ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου το ποσοστό των καρδιακών παθήσεων είναι χαμηλό με αποτέλεσμα να έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής. Με όλα αυτά τα οφέλη δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η κάθε σταγόνα από το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το απόσταγμα σοφίας, γνώσης και μακροζωίας.