Το «κόκκινο» διαμάντι

Το «κόκκινο» διαμάντι

Το κεράσι είναι το φρούτο που ταυτίζεται με την έναρξη του καλοκαιριού. Κυκλοφορεί στην αγορά στα μέσα Μαΐου και διαρκεί για άλλους δύο μήνες μόνο. Είναι από τα λίγα φρούτα που πραγματικά είναι εποχιακά γι’ αυτό τα βρίσκουμε σε συγκεκριμένη περίοδο. Τι ξέρουμε όμως για το «κόκκινο» αυτό διαμάντι; Πως το διατηρούμε σωστά, πως το χρησιμοποιούμε, που μας ωφελεί;

Ήδη από την αρχαιότητα γνωρίζουμε πως η καταγωγή των κερασιών είναι από τη Μικρά Ασία, από την περιοχή της Κερασούντας κοντά στον Εύξεινο Πόντο. Από εκεί πήραν άλλωστε και το όνομά τους.  Αυτός που τα ανακάλυψε ήταν ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος όπου τα έφερε στην Ιταλία και έτσι διαδόθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στη δική μας χώρα παράγονται στις περιοχές του βορρά δηλαδή στην Πιερία, Έδεσσα, Ροδόπη, Γρεβενά με τις περισσότερες ποικιλίες να θεωρούνται από τις καλύτερες ποιοτικά.

Πότε το βρίσκουμε στην αγορά;

Στην αγορά τα συναντάμε τον Μάιο όπου και κυκλοφορούν οι πρώιμες ποικιλίες όπως Precoce Bernard, Bigarreau Burlat, Larian κ.ά. Αυτές οι ποικιλίες είναι λεπτόφλουδες και αρκετά ευαίσθητες. Αυτό οφείλεται στην διάρκεια των βροχοπτώσεων που σημειώνονται κατά την συγκομιδή τους. Προχωρώντας στον Ιούνιο συναντάμε τις όψιμες ποικιλίες όπως είναι τα Εδέσσης (Βοδενά), Βόλου, πετροκέρασα Τριπόλεως. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες είναι τραγανές, με πολύ βαθύ κόκκινο χρώμα βαθυκόκκινα (πλην των πετροκεράσων που έχουν πιο ανοιχτό χρώμα), έχουν σκληρή φλούδα, είναι πολύ ανθεκτικά και μεγάλα σε μέγεθος.

Πως τα διατηρούμε;

Τα διατηρούμε φρέσκα βάζοντάς τα στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να τα πλύνουμε δε χρησιμοποιούμε σουρωτήρι για να μη τα στριμώξουμε αλλά τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο.  Τα κεράσια που χαλάνε πιο γρήγορα είναι τα πολύ γλυκά γι’ αυτό το λόγο τα καταναλώνουμε πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα.

Γιατί είναι το «κόκκινο» διαμάντι των φρούτων;

1. Εκτοξεύουν τα επίπεδα ενέργειάς μας

2. Κοιμόμαστε καλύτερα

3. Κάνουν καλό στην όραση

4. Προλαμβάνουν τον καρκίνο

5. Βελτιώνουν την πέψη

6. Καταπραΰνουν τον πόνο και μειώνουν το πρήξιμο

7. Προλαμβάνουν τις μυϊκές κράμπες

8. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

9. Κάνουν καλό στην καρδιά

10. Έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Που τα χρησιμοποιούμε;

Τα κάνουμε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, σιρόπι και χυμό. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να καλέσουμε φίλους στο σπίτι και η θεματική ημέρα να είναι τα κεράσια. Φτιάχνουμε ένα μενού που φυσικά ο πρωταγωνιστής σε κάθε πιάτο θα είναι το κεράσι. Από την σαλάτα, τον ορεκτικό μέχρι το κυρίως πιάτο και το γλυκό.

Μερικές προτάσεις είναι οι εξής:

Cheesecake με κεράσι, clafouti με κεράσια, λικέρ κεράσι, crumble με κεράσια, παγωτό κεράσι, κερασόπιτα, ταρτάκια με κεράσια, σοκολατάκια, γλυκόξινη σάλτσα κερασιών για τη συνοδεία κρεάτων, αρωματική πράσινη σαλάτα με πεκορίνο και κεράσια.