Κολοκύθα: ο «χρυσός» σε χρώμα πορτοκαλί!

Κολοκύθα: ο «χρυσός» σε χρώμα πορτοκαλί!

Ήρθε η ώρα να μάθουμε επιτελούς τι συμβαίνει με αυτή την κολοκύθα! Εντάξει, φαντάζομαι πως όλοι τη γνωρίζουμε μέσα από την άμαξα της Σταχτοπούτας και τις αμερικανικές Απόκριες που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Halloween (γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου). Τι γίνεται όμως εδώ στην Ελλάδα; Γνωρίζατε πως ο νομός Ηλείας κυριολεκτικά πνίγεται από τις παχουλές, πορτοκαλί κολοκύθες; Θα τις βρείτε κυριολεκτικά παντού! Μικρές, μεγάλες, με διάφορα σχέδια μας περιμένουν να τις αγοράσουμε. Αν πάμε όμως τον χρόνο πίσω θα διαπιστώσουμε πως κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα ήταν πολύ δημοφιλής αφού ξεπερνούσε ακόμα και το κλασικό κολοκύθι. Αυτό που την καθιστά μοναδική είναι πως διατηρείται ολόκληρο τον χρόνο μέσα σε αποθήκη χωρίς ρεύμα, πράγμα που γίνονταν παλαιότερα. Ταυτόχρονα χρησιμοποιείται πολύ τον χειμώνα που δε συναντούμε τόσα πολλά λαχανικά. Τώρα βέβαια μπορούμε να τις βρούμε από τα μανάβικα, την λαϊκή αγορά, τα σούπερ μάρκετ αλλά και…στα «καλύβια» του δρόμου της εθνικής οδού Πάτρας- Πύργου!

Ποια περίοδο όμως εμφανίζονται; Κάπου στα τέλη Αυγούστου ξεκινούν οι πρώτες κολοκύθες και φθάνουμε μέχρι τον Μάρτιο. Η σωστή διατήρησή της μπορεί να την κρατήσει «ζωντανή» για έναν χρόνο ολόκληρο αρκεί να είναι σε δροσερό μέρος και μακριά από τον ήλιο.

Γιατί είναι τόσο σημαντική; Επειδή έχει πολλές μα πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό και παράλληλα νόστιμες για τον ουρανίσκο. Τολμώ να πω, πως είναι από τα gourmet λαχανικά μιας και κοσμούν τους καταλόγους «καλών» εστιατορίων με συνταγές όπως βελουτέ κολοκυθόσουπα.

Πάμε να μάθουμε όμως τα θρεπτικά της συστατικά:

Η κολοκύθα είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α και βήτα-καροτένιου (εκεί οφείλεται και  το πορτοκαλί της χρώμα). Παράλληλα, οι φυτικές της ίνες βοηθούν πολύ στην καλή και σωστή λειτουργία του εντέρου. Μέσα σε αυτές, προστίθενται  ακόμα πέντε βιταμίνες κατηγορίας Β, που είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα. Το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος…Η κολοκύθα έχει πολύ λίγες θερμίδες! Η πορτοκαλί κολοκύθα δεν είναι ένα μεταλλαγμένο, «πειραγμένο» προϊόν αλλά πρωτότυπο. Μερικές φορές είναι ανοιχτόχρωμη λευκή, άλλες σκούρο πορτοκαλί. Έχει πολλά σχήματα ανάλογα πάντα με την ποικιλία της και τον τόπο καλλιέργειά της.

Ορίστε μερικοί τρόποι για να καταναλωθούν:

Κολοκυθόσουπα βελουτέ, Ψωμάκια με κολοκύθα, Ψητή κολοκύθα με μανιτάρια και κρεμμύδια, Τουρλού με κολοκύθα και λαχανικά, Γλυκιά κολοκυθόπιτα, Σαλάτα με κολοκύθα και φασόλια, Ριζότο με κολοκύθα και κάστανα.

Ακόμα δεν αγοράσατε;