Μαρινάδες κρεατικών

Μαρινάδες  για μοσχάρι

Σε υγρή μορφή χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο, το λευκό κρασί και την μαυροδάφνη. Από μυρωδικά χρησιμοποιούμε μαϊντανό , ρίγανη και θυμάρι για ήπιο άρωμα ενώ αν επιθυμούμε ένταση τότε επιλέγουμε δεντρολίβανο και φασκόμηλο πάντα με μέτρο στις ποσότητες.

Δένει πολύ καλά με τα ανάμεικτα πιπέρια, με κεδροκούκουτσα και με μπαχάρι.

Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρασί με το κονιάκ ή τη μπύρα.

Μαρινάδες για κοτόπουλο

Η λευκή του σάρκα ταιριάζει ιδανικά με γιαούρτι, σάλτσα σόγιας, γιαούρτι και φυσικά χυμούς εσπεριδοειδών.

Θεαματική γεύση αποκτά και από την μαρινάδα με φρέσκιες τριμμένες ντομάτες και δένει όμορφα με ξύσμα εσπεριδοειδών και λευκό κρασί.

Τα μυρωδικά που είναι ιδανικά είναι ο δυόσμος, ο βασιλικός , το θυμάρι, ο μάραθος ή ο άνηθος και φυσικά η βασίλισσα όλων η ρίγανη πάντα συνδυασμένο με κάτι ρευστό όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Από μπαχαρικά προτιμούμε τον κουρκουμά, το κάρι, το κύμινο, ο μαραθόσποτος γιατί το λευκό κρέας του κοτόπουλο αποτελεί τον καμβά για την ανάδειξη των συγκεκριμένων μπαχαρικών. Τα χρησιμοποιούμε είτε σκέτα είτε τα ανακατεύουμε με γιαούρτι.

Μαρινάδες για χοιρινό

Το χοιρινό δένει άψογα με αρωματικά ολόκληρης της μεσογείου όπως είναι η ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο , ο βασιλικός, το σέλινο και το φασκόμηλο. Επιλέγουμε ένα από τα αρωματικά μας και ενσωματώνουμε με λαδολέμονο ή λευκό κρασί ή τριμμένο κρεμμύδι .

Φυσικά το χοιρινό αγαπά τις γλυκές γεύσεις και εκεί η γκάμα των επιλογών είναι ατελείωτη. Χρησιμοποιούμε από  γλυκό κόκκινο ή ξηρό κρασί, μέλι και πορτοκάλι , όπως πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή, γλυκό μπούκοβο, τζίντζερ, σουμάκ και σκόρδο.

Επίσης για πιο ιδιαίτερες γεύσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπύρα, ρούμι με μαύρη ζάχαρη και πιπέρι ή καλής ποιότητας κέτσαπ με ταμπάσκο και μέλι ή πετιμέζι.

Μαρινάδες για αρνί

Μυρωδικά  που αναδεικνύουν το αρνί είναι το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το θυμάρι και η δάφνη. Διαλέγουμε και τα αναμειγνύουμε με λάδι, λευκό ξηρό κρασί ή λεμόνι.

Επίσης για να μην έχουμε έντονη την μυρωδιά του αρνιού τότε απλά επιλέγουμε μία μαρινάδα με γιαούρτι

Επιπλέον υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το σκόρδο , το ξίδι  και η μουστάρδα πάντα σε συνδυασμό με ένα από τα μυρωδικά. Επίσης από μπαχαρικά μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στον κουρκουμά, στο κύμινο ή στην κανέλα.

Όμορφο ζευγάρωμα γίνεται και με το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη με ξίδι και σκόρδο.