No products in the cart.
Μπαχαρικά: Ο δρόμος των αρωμάτων
Μπαχαρικά. Ο νους ταξιδεύει αμέσως σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και παραμυθένια σκηνικά βγαλμένα από τα βάθη της ανατολής. Έχουν την ικανότητα να μεταμορφώσουν ριζικά ένα κοινό πιάτο σε ένα εθιστικό και ελκυστικό έδεσμα. Σωστές δοσολογίες με έξυπνους συνδυασμούς μπορούν αριστοτεχνικά να δημιουργήσουν από το μηδέν γεύσεις που δεν γνώριζες ποτέ. Ας ξεκινήσει το ταξίδι μας στον παραδεισένιο κόσμο των πειραμάτων, των αλχημειών παρέα με τα αμέτρητα μείγματα και ας αφεθούμε στην σαγήνη που μας προξενούν τα αρώματα και η γεύση τους. Ένας μικρός και ανεκτίμητος θησαυρός κρυμμένος στα ντουλάπια μας αναζητά τη στιγμή που θα βρει διέξοδο στο πιάτο μας. Τα χρώματα, τα αρώματα, οι γεύσεις, οι ιδιότητες που έχουν μας ωθούν στο να τα χρησιμοποιήσουμε. Η σωστή χρήση και η αναλογία είναι το κλειδί της επιτυχίας. Πάμε παρέα να φτιάξουμε τα δικά μας, σπιτικά μείγματα μπαχαρικών!
Γκάραμ Μασαλά:
Το μείγμα μπαχαρικών στα ινδικά λέγεται μασάλα. Το γκάραμ μασάλα είναι το πιο γνωστό μείγμα μπαχαρικών στην ινδική κουζίνα και έχει πολλές εκδοχές. Χρησιμοποιείται τόσο στο κρέας όσο και στο ψάρι, στα λαχανικά και τα όσπρια.
Συνταγή: Χρησιμοποιούμε ολόκληρα και φρέσκα τα παρακάτω μπαχαρικά.
2 ½ κ.σ. κύμινο, 2 ½ κ.σ. καρδάμωμο, 1 ½ κ.σ. μαύρο πιπέρι, 1 κ.γ. γαρύφαλλο, 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη, 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη, 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη. Τοποθετούμε το κύμινο, το καρδάμωμο, το μαύρο πιπέρι και το γαρύφαλλο σε μικρό τηγάνι. Τα καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά ανακατεύοντάς τα διαρκώς μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Έπειτα τα αλέθουμε είτε σε Τα μύλο μπαχαρικών είτε σε πέτρινο γουδί είτε στο μπλέντερ.
Κάρι:
Το «σουβερνίρ» των Άγγλων την εποχή της αποικιοκρατίας στην Ινδία. Πρόκειται για ένα από ένα ινδικό μασάλα με ανάμειξη άλλων μπαχαρικών από την ινδική κουζίνα, και συναντούμε τρεις διαβαθμίσεις έντασης: mild, medium, hot.
Συνταγή: 2 ½ κ.σ. κύμινο (σπόροι), 2 ½ κ.σ. καρδάμωμο (σπόροι), 2 κ.σ. κόλιαντρο (σπόροι), 1 κ.σ. σιναπόσπορος (σπόροι), 1 ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν (σπόροι) (καθορίζει το πόσο καυτερό το επιθυμούμε), 1/4 φλιτζ. κουρκουμά σε σκόνη, 1 ½ κ.γ. τζίντζερ σκόνη. Βάζουμε τους σπόρους σε ένα τηγανάκι και τους ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για δύο λεπτά’ μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Τα αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τα αλέθουμε σε μύλο, σε πέτρινο γουδί ή στο μπλέντερ. Για να έχουμε πάστα κάρι προσθέτουμε στο μείγμα 2 κ.σ. λυωμένο σκόρδο, 2 κ.σ. ξύδι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο αναμειγνύοντας καλά.
Μείγμα “4 μπαχαρικά” :
Συναντάται στην Ευρώπη και μας έρχεται από τη Γαλλία του 17ου αιώνα και λίγο νωρίτερα. Δίνει περισσότερο άρωμα σε πατέ, τερίν και αλλαντικά. Παράλληλα όμως ταιριάζει γάντι με το κυνήγι, το ραγού, το στιφάδο και γενικότερα σε πάσης φύσεως κρέατα με πολύ έντονες σάλτσες.
Συνταγή: 1 ½ κ.σ. πιπέρι τριμμένο, 2 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο, 1 ½ κ.σ. μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο ή ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο. Επίσης το συγεκριμένο μείγμα χρησιμοποιείται σε γλυκά και μπισκότα.
Ζατάρ:
Ένα μείγμα που καλύπτει όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένου και της Τουρκίας, αλλά και της βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για ένα μείγμα που έχει τη βάση του στο θυμάρι και συνδυάζεται με άλλα μπαχαρικά. Το χρησιμοποιούμε σε πίτες, στο ψωμί, σε γιαούρτι και σε σάλτσες για κρέας.
Συνταγή: 5 κ.σ. σουσάμι, 3 κ.σ. ρίγανη ξερή, 4 ½ κ.σ. θυμάρι ξερό, 4 κ.σ. σουμάκ*, 3 κ.σ. κύμινο, 1 κ.γ. πάπρικα, 1 κ.γ. αλάτι. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μαντζουράνα, δυόσμο, μπαχάρι. Τα αλέθουμε όλα στο μπλέντερ.
Μείγμα “5 μπαχαρικά” :
Μείγμα μπαχαρικών που συναντάται στη κινέζικη κουζίνα και έχει τη βάση του στα 5 μπαχαρικά
Συνταγή: 3 αστεροειδείς γλυκάνισους, 2 ½ κ.σ. μαραθόσπορο, 2 κ.σ. γαρύφαλλα, 2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη, 2 ½ κ.σ. πιπέρι Σετσουάν, που τρίβονται στο μύλο ή στο μπλέντερ. Το συγκεκριμένο μείγμα μπαίνει σε φαγητά της κινέζικης κουζίνας που είναι αρκετά λιπαρά και σαν μαρινάδα για τα κρέατα.