Μυστικά για επιτυχημένη πίτσα

Μυστικά για επιτυχημένη πίτσα

1. Τι αλεύρι χρησιμοποιούμε: Το κατάλληλο αλεύρι για την πίτσα είναι το 00. Αν όμως δεν καταφέρουμε να βρούμε το συγκεκριμένο τότε χρησιμοποιούμε σκληρό αλεύρι με πρόσμιξη αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αν θέλουμε η ζύμη μας να γίνει τραγανή τότε στο σταρένιο αλεύρι προσθέτουμε αλεύρι καλαμποκιού ή βρόμης με αναλογία 3 προς 1.

2. Σωστό ζύμωμα: Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη στον πάγκο ή σε ένα μπολ με τα χέρια. Πρώτον με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης ώστε η ζύμη να γίνει ελαστική και αφράτη. Όταν έρθει η ώρα να απλώσουμε την πίτσα στο ταψί το κάνουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην χάσει τον αέρα που έχει. Λαδώνοντας ελαφρά τα χέρια μας και ανοίγοντας τη ζύμη θα έχουμε ένα τραγανό αποτέλεσμα.

3. Ωρίμανση: Ζυμώνουμε τη ζύμη μας, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μας για 1 μέρα ολόκληρη. Αφού την βγάλουμε την επόμενη ημέρα την αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε κανονικά. Η γεύση της είναι μοναδική!

4. Τραγανή ζύμη: Για να γίνει τραγανό το ζυμάρι μας ρίχνουμε στον πάγκο καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι, ώστε να δώσει στη βάση τραγανή υφή. Επίσης, η προσθήκη ζάχαρης στην πίτσα την κάνει πιο τραγανή και παίρνει ένα χρυσαφίνιο χρώμα.

5. Αρωματισμένη ζύμη: Αρωματίζουμε το ζυμάρι με φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά, όπως θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό, για περισσότερη γεύση

6. Αφράτη ή τραγανή: Το πάχος του ζυμαριού και ο χρόνος ψησίματος μας αλλάζουν το ίδιο ζυμάρι σε υφή. Αν είναι λεπτό γίνεται τραγανό αν είναι μεγαλύτερο του 1 εκ. τότε γίνεται αφράτο (άρα θέλει και περισσότερο χρόνο ψησίματος).

7. Σάλτσα και υλικά: Δεν βάζουμε πολύ ποσότητα σάλτσας γιατί τα υγρά θα νοτίσουν τη ζύμη και δε θα είναι τραγανή. Τα κατάλληλα τυριά για πίτσες είναι η μοτσαρέλα, το προβολόνε, η παρμεζάνα. Λιώνουν ομοιόμορφα και δίνουν μια διαφορετική γεύση. Επίσης, για να μην καίγονται τα τυριά στην επιφάνεια φροντίζουμε να τα κόβουμε σε μικρές και λεπτές φέτες. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λεπτοκομμένα αλλαντικά τα τοποθετούμε πάντα προς το τέλος του ψησίματος (1 λεπτό πριν αφαιρέσουμε την πίτσα).

8. Σωστό ψήσιμο: βάζουμε πάντα τον φούρνο μας στις αντιστάσεις στην πιο υψηλή θερμοκρασία. Αν δεν έχουμε την ειδική πλάκα ψησίματος για πίτσα τότε παίρνουμε το ταψί του φούρνου, το γυρνάμε ανάποδα στην κάτω σχάρα και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά. Δεν ξεχνάμε πως η πίτσα αυτό που χρειάζεται είναι πολύ καλό ψήσιμο από κάτω και λιγότερο από πάνω. Δεν ψήνουμε στον αέρα γιατί πολύ απλά αρπάζει γρήγορα η επιφάνεια της πίτσας και δεν ψήνεται σωστά από κάτω.

9. Μετά το ψήσιμο: Όταν αφαιρέσουμε την καυτή πίτσα, την βάζουμε σε μία ξύλινη επιφάνεια και την αφήνουμε λίγο. Με αυτόν τον τρόπο δεν μαλακώνει η βάση της.